Зеленський про винищувачі для України: Спочатку треба підготувати персонал та інфраструктуру

Зеленський про винищувачі для України: Спочатку треба підготувати персонал та інфраструктуру

Укрінформ
Процес підготовки до отримання Україною багатоцільових винищувачів триває. Йдеться як про F-16, так і, можливо, про Gripen. Наразі серед першочергових питань - підготовка пілотів, технічного персоналу та побудова сучасної інфраструктури.

Про це Президент Володимир Зеленський заявив під час пресконференції на полях саміту Кримської платформи, відповідаючи на питання щодо оперативності поставок літаків та далекобійних ракет, повідомляє Укрінформ.

“У нас всі види ракет вже є, навіть на наших літаках ми знайшли можливість і використовуємо Storm Shadow, SCALP і інші види ракет. Тому я маю на увазі, що тут питання зараз не тільки в ракетах. Питання в винищувачах, в нашій потужній присутності в небі. Домовленості були наступні: ми почали говорити зі Швецією, приїхала наша технічна група, вони будуть 5 тижнів перевіряти що стосується Gripen (багатоцільовий винищувач — ред.), як вони працюють. Далі після того, якщо нам буде це технічно повністю підходити і якщо уряд Швеції буде готовий це обговорювати, після цього ми домовимося про тренувальну місію. Саме так ми працювали і по F-16. Ось такий непростий шлях”, - повідомив Зеленський, додавши, що всі деталі щодо Gripen були обговорені, а командування Повітряних сил ЗСУ почало вивчати технічні особливості цього питання.

Інформуючи про поставки Україні літаків F-16, глава держави повідомив: “Що стосується F-16, як головного літака майбутнього флоту України, у нас є чітка домовленість з Данією, і у нас буде 19 винищувачів, вони будуть йти різними етапами. На жаль, все це не швидко. Чому? Тому що все це залежить сьогодні не тільки від Данії, залежить від нас. Ми повинні дати наших пілотів, фахівців, інженерів”, - наголосив Президент.

Читайте також: Президент переконаний, що Україна отримає від партнерів далекобійну зброю

Він нагадав, що десятки осіб техперсоналу обслуговують кількох пілотів, тому тема кадрів стоїть досить гостро.

Також глава держави зауважив, що підготовка інфраструктури теж не менш важлива.

“Окремо ми будемо будувати інфраструктуру для сучасних винищувачів. Треба зрозуміти, що наша інфраструктура не сучасна, не для F-16. Ми побудуємо це якнайшвидше, це наше завдання, це сьогодні завдання Повітряних сил, вони будуть цим займатись”, - повідомив Зеленський.

Глава держави нагадав, що Україна досягла домовленості на поставки 42 літаків.

“Ситуація з Нідерландами, ми домовились з Марком Рютте, що ми можемо розраховувати на 42 літаки. З них на 18 ми будемо проходити навчання, і коли ми навчимося, ми зможемо отримати і ці 18. Решту ми зможемо отримати одразу, як тільки наші пілоти будуть готові. В цілому це дуже серйозна кількість літаків”, - підсумував він.

Крім того, за словами Зеленського, Греція допоможе Україні з підготовкою пілотів та надасть майданчики для тренування.

Він нагадав, що раніше Україна розраховувала хіба що на 12 літаків.

Читайте також: «Авіаційна коаліція» зростатиме, винищувачів стане більше – Резніков

“Потрібні майданчики і потрібні літаки, але дуже важливо, щоб ми відправили пілотів. У нас це непроста задача, тому що у нас держава в війні, якщо ти когось відправляєш, то значить хтось зараз не воює в небі за Україну. Ось в цьому необхідно знайти баланс”, - наголосив Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, напередодні речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат повідомив, що Повітряні сили ЗСУ вже працюють над реалізацією завдання щодо оновлення парку літаків та заміною їх на більш сучасні. Передусім ідеться про F-16, залучення шведських літаків Gripen наразі вивчається.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-