Обміни військовополоненими зараз організувати складно – у Коордштабі назвали причину

Обміни військовополоненими зараз організувати складно – у Коордштабі назвали причину

Укрінформ
Обміни, станом на сьогодні, організувати досить складно, і це передусім пов'язано з обмінним фондом.

Про це заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олег Слободяник під час зустрічі в Офісі Омбудсмана із членами родин полонених в\ч 3033, 3029 та 3058, інформує пресслужба Офісу уповноваженого ВР із прав людини, передає Укрінформ.

“Слободяник зазначив, що на сьогодні досить складно організовувати обміни. Передусім це пов’язано з обмінним фондом. Він наголосив, що будь-які репатріації стоять осторонь політичних процесів, адже першочергово обмін – це бажання росіян повернути своїх людей, але вони мало зацікавлені в цьому”, - зазначається у повідомленні.

Фото: ombudsman.gov.ua

Представник Координаційного штабу також розповів, що Україна неодноразово намагалася добровільно віддати РФ тяжкопоранених російських полонених згідно з міжнародним гуманітарним правом. Але, за його словами, Росія відмовляється їх забирати – навіть без будь-яких зобов'язань.

Рідні військових ставили і питання щодо залучення третьої сторони до процесу обмінів.

Представник уповноваженого з прав людини в системі органів сектору безпеки й оборони Олександр Кононенко зазначив, що Україна готова долучати будь-які країни до перемовин, інша справа – чи готова до цього російська сторона.

Читайте також: Офіс уповноваженого напрацьовує нові методи пошуку зниклих безвісти на захоплених РФ територіях

За словами Кононенка, наразі перемовини щодо залучення третіх країн до цього процесу ведуться.

Окрім цього, представник уповноваженого сказав, що Женевські конвенції визначають, що тяжкопоранені або хворі – це єдина категорія, яка під час ведення бойових дій підлягає безумовній репатріації, і що, на жаль, ця проблема нині належно не вирішується.

У Офісі Омбудсмана запевнили, що докладають усіх зусиль для збереження життя і повернення додому кожного українця.

Як повідомлялося, 7 серпня керівник Офісу Президента Андрій Єрмак заявив, що з російського полону повернулося 22 українських воїнів.

Читайте також: Фейкові справи у Росії проти полонених «азовців» не є перешкодою для обміну - Коордштаб

За даними українського омбудсмана Дмитра Лубінця, на батьківщину разом із цими 22 українськими військовослужбовцями повернулося вже 2598 українців.

Представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов зазначив, що в деяких українських військовослужбовців, яких вдалося повернути в Україну з полону РФ у рамках цього обміну, є загострені хронічні хвороби.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-