Битва за Україну. День п’ятсот тридцять сьомий

Битва за Україну. День п’ятсот тридцять сьомий

Укрінформ
Новий пакет військової допомоги від США на суму 200 мільйонів доларів. Курс долара на торгах Московської біржі піднявся вище за 100 рублів вперше з 23 березня 2022 року

Ми зібрали для вас інформацію про пятсот тридцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Масована атака по Одесі

Цієї ночі в небі над Одещиною були знищені всі 8 ворожих крилатих ракет «Калібр», 15 ударних безпілотників типу Shahed-136/131, а також  вертоліт. БпЛА атакували з південно-східного напрямку, «Калібри» – з акваторії Чорного моря - Повітряні сили Збройних сил України.

  • Ціллю масованої нічної атаки ворога було середмістя Одеси. Пошкоджено супермаркет, багатоквартирні будинки, будівлі навчальних закладів, автомобілі, аптеку та гуртожиток вищого навчального закладу. В місті сплахнули дві пожежі. Постраждали троє співробітників супермаркету - Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

  • постраждала пам’ятка архітектури - дівоче училище на вулиці Старопортофранківській, будівлю якого відреставрували у 2019 році - Олена Буйневич, голова Департаменту освіти Одеської міськради. Загалом пошкоджено 7 закладів освіти.

  •  пошкоджено фасад та вибиті шибки в будівлі консульства Вірменії - Ґаґік Гайрапетян, генеральний консул Вірменії в Одесі. Консульство продовжує працювати.

  • пошкоджено 296 будинків, зафіксовано пошкодження зали гімнастики дитячо-юнацької спортивної школи № 10, будівлі пологового будинку та ще 3 медустанов - Одеська міськрада.

  • вщент знищено гіпермаркет FOZZY Cash&Carry в Одесі - у магазині «згоріло все». Сума завданої шкоди, попередньо, сягає сотень мільйонів гривень - Fozzy Group. Мережа гіпермаркетів Fozzy Cash&Carry повідомила, що змушена припинити роботу в Одесі.

***

Сполучені Штати в понеділок оголосили про надання Україні нового пакета військової допомоги на загальну суму 200 мільйонів доларів – сайт Держдепу. До пакета увійдуть боєприпаси для систем протиповітряної оборони, артилерійські снаряди, протитанкові засоби та засоби розмінування.

***

Реакція на провокацію Росії у Чорному морі

  • Росіяни збрехали про «успішний огляд» судна «Sukru Okan» у Чорному морі - InformNapalm. Судно «Сукра Окан» не підкорилося вимогам рашистів застопорити хід, а просто тимчасово змінило курс у напрямку берега, територіальних вод Туреччини. Ніякого гелікоптера не було і попереджувальних пострілів теж. Були тільки погрози росіян у радіоефірі. На борту «Сукра Окан» перебував турецький екіпаж.

  • Міністерство закордонних справ України рішуче засуджує провокативні дії Російської Федерації, які мали місце 13 серпня в Чорному морі щодо турецького суховантажу «Сукру Окан», який прямував в порт Ізмаїла - заява МЗС. МЗС закликає міжнародну спільноту вжити рішучих заходів задля унеможливлення дій РФ, які перешкоджають мирному проходженню суден в Чорному морі.

  • Атака російського військового корабля на турецьке вантажне судно в Чорному морі призвела до підвищення глобальних цін на пшеницю на близько 1,2% - Bloomberg.

***

Візит міністра фінансів Німеччини Крістіана Лінднера до Києва

  • Крістіан Лінднер прибув до Києва вранці 14 серпня − це його перший візит до української столиці з початку повномасштабного вторгнення РФ - Handelsblatt.

  • зустрівся з прем'єр-міністром України Денисом Шмигалем, сторони обговорили перспективи інвестиційного співробітництва для відбудови України  - Телеграм глави уряду. За словами прем’єр-міністра, Україна спільно з німецькою кредитною установою для відбудови (KfW) готує три нові спільні інвестиційні проєкти на 73 млн євро.

  • зустрівся з Київським міським головою Віталієм Кличком і  обговорив з ним фінансову допомогу і постачання зброї - Телеграм мера.

  • Підтримав надання Україні далекобійних ракет Taurus, оскільки вони допоможуть наблизити українську перемогу.

Міністри фінансів України та Німеччини - Сергій Марченко та Крістіан Лінднер - підписали меморандум про співпрацю між двома країнами, який розширить можливості допомоги бюджету України у майбутньому - Укрінформ.

Міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер на спільній з українським колегою Сергієм Марченком пресконференції:

  • заявив, що Німеччина вже виділила на підтримку України 22 млрд євро, з яких 12 млрд пішли на військову допомогу - Укрінформ.

  • наголосив, що позбавити Росію можливості обходу санкцій ЄС можна шляхом спільного тиску країн «Групи семи» на треті країни, через які РФ отримує необхідні їй підсанкційні товари – Укрінформ.

  • зазначив, що Німеччина має потребу у фахівцях, але хоче, щоб українці, які отримали статус тимчасового захисту в країні, мали таку ж гарну економічну перспективу в Україні, як у ФРН - Укрінформ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Крістіан Лінднер, міністр фінансів ФРН: «Йдеться про майбутнє європейського порядку миру та свободи. Україна не може програти цю війну... Росія атакує Україну за її вибір на користь демократії».

Вадим Скібіцький, заступник голови Головного управління розвідки Міноборони: «Не в українських містах, а в Росії мають тривожитися перед Днем нашої Незалежності, як, власне, в будь-який інший день, тому що поки окупанти перебувають на нашій землі, спокійного життя Московія не побачить і не відчує».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Українські військові успішно виконали певні завдання на лівому березі Дніпра на тимчасово окупованій частині Херсонської області – Ганна Маляр, заступниця міністра оборони. «Не можемо розкривати, що саме було зроблено, але з цими завданнями впорались». Українські військові мають успіх в Урожайному на південному фронті, продовжують звільняти селище.  Збройні сили України мали «певні успіхи» південніше та південно-східніше Старомайорського, закріплюються на певних ділянках.
  • Українські захисники за минулий тиждень звільнили 3 кв. км на Бахмутському напрямку, загалом на південному фланзі цього напрямку звільнено вже 40 кв. км  території - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.
  • Президент Зеленський під час робочої поїздки на Донеччину відвідав штаби бригад, які ведуть наступальні дії в зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Соледар» - пресслужба глави держави. Глава держави також обговорив із комбригами та комбатами військових з'єднань проблеми, з якими стикаються військовослужбовці, та шляхи їх розв’язання.
  • Українська армія минулого тижня намагалася здійснювати рейди та створювати невеликі плацдарми у нових місцях на окупованому Росією східному березі Дніпра. Продовжується розширення плацдарму, який Україна підтримує поруч із зруйнованим Антонівським мостом - міноборони Британії. Перед російським командуванням постала дилема: укріплювати цей район або перекидати війська в райони основних контрнаступальних операцій України на сході.
  • ЗСУ 14 серпня вдарили по командному пункту росіян у санаторії «Волна» в селищі Юріївка поблизу тимчасово окупованого Маріуполя - Управління стратегічних комунікацій ЗСУ.

***

  • У Херсоні внаслідок нічного обстрілу російськими загарбниками житлових кварталів поранення отримали троє людей - Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.
  • В Ізюмі Харківської області внаслідок нічного ворожого обстрілу постраждала жінка - МВС. Окупанти вдарили по Козачій Лопані, Подолам на Харківщині загинув 33-річний чоловік, 5 людей поранено, двоє - у важкому стані.
  • Росія вдарила ракетами по району Запоріжжя. 2 людей загинуло, два будинки знищено – МВС. Росіяни вдарили по селу Степне, що поблизу Запоріжжя, ракетами С-300 - двоє загиблих, одну людину поранено.
  • Російська армія минулої доби завдала ударів по Донецькій, Херсонській, Запорізькій, Харківській областям, загинули 9 людей, у тому числі двоє дітей, 18 дістали поранень - дані ОВА.
  • В Україні станом на 11 серпня 2023 року від початку повномасштабної війни зафіксовано 225 випадків сексуального насильства, скоєного російськими військовими злочинцями - Офіс генпрокурора.
  • Станом на ранок 14 серпня 2023 року 502 дитини загинули та понад 1097 отримали поранення різного ступеня тяжкості - Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Суд призначив покарання у вигляді 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна колишньому першому заступнику керівника Центру спеціальних операцій «А» Служби безпеки України  Валерію Шайтанову - Офіс генпрокурора.
  • У Вірменії трагічно загинув тимчасовий повірений України Олександр Сенченко, який очолював українську дипломатичну місію в країні - МЗС України.
  • Митрополита УПЦ (МП) Павла (Петра Лебедя) у понеділок невідкладно госпіталізували до кардіологічного відділення однієї з лікарень Києва та прооперували - "Укрправда".
  • У Верховній Раді зареєстрували постанову про звільнення члена Центральної виборчої комісії Юрія Буглака, який поїхав жити з родиною в американському штаті Флорида і за цей час отримав півтора мільйона з бюджету, - Ярослав Железняк, народний депутат.
  • Україна готова взяти участь в Олімпійських іграх у Парижі наступного літа навіть за умови участі спортсменів з Росії та Білорусі під нейтральними прапорами - Вадим Гутцайт, президент НОК України.
  • Рівень води у ставку-охолоджувачі Запорізької атомної електростанції станом на 14 серпня становить 16,19 м. Ситуація залишається контрольованою -  НАЕК «Енергоатом».
  • Станом на 14 серпня внаслідок російських обстрілів залишаються знеструмленими 418 населених пунктів у 7 областях - Міненерго.
  • Через аварію на Київщині низка поїздів та електричок йдуть зміненим маршрутом із затримкою на 1,5 години – «Укрзалізниця».

***

  • Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров оголосив збір 235 мільйонів гривень на 10 000 дронів-камікадзе. За перші 3 години вдалося зібрати понад 35 мільйонів гривень. FPV-дрони придбають за кордоном, а в Україні їх доукомплектують бойовими частинами на 57 млн грн - Михайло Федоров в Telegram. «Саме ці дрони зараз потрібні на фронті. Саме вони змінюють хід подій».
  • Нацбанк України минулого тижня на міжбанківському валютному ринку продав 469,4 млн дол. США та купив 0,85 млн дол. США - сайт Нацбанку.
  • У липні населення купило валюти на $125,1 млн більше, ніж продало - НБУ.
  • Державний «ПриватБанк» за підсумками першого півріччя 2023 року отримав 29,7 млрд грн прибутку, що в 4,7 раза перевищує цей показник за аналогічний період 2022 року – пресслужба банку.
  • За минулий тиждень у межах Програми «Доступні кредити 5-7-9%» надано 852 пільгових кредитів на загальну суму 2,1 млрд грн, у тому числі, банками державного сектору економіки укладено 746 кредитних договорів на суму 1,1 млрд гривень - Мінфін.
  • На складах ДП «Ліси «України» наразі понад 140 000 кубометрів резерву. Заготівля паливної деревини триває - Руслан Стрілець, міністр захисту довкілля та природних ресурсів.
  • НБУ дозволив «Укрпошті» робити перекази за кордон для виплати пенсій громадянам України - Українські Новини.
  • Податкова служба запланувала перевірити 1019 компаній та 256 фізичних осіб до кінця року - ДПС. До переліку потрапили компанії з підакцизним товаром, банки та гральний бізнес тощо.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Україна просить США продовжити ленд-ліз на 2024 рік — Оксана Маркарова, посол України у США. Українські дипломати борються за те, щоб у військовому бюджеті США насамперед залишилася програма USAI (ініціатива сприяння безпеці України), а також, щоб було продовжено дію закону про ленд-ліз на рік.
  • Світовий конгрес українців (СКУ) закликав українців з усього світу організовувати до Дня Незалежності України масштабні акції в громадах, що допоможуть мобілізувати допомогу та підкреслять важливу роль світового українства в протидії російській агресії - сайт СКУ.
  • У Греції компанія з виробництва озброєнь Hellenic Defence Systems веде переговори з міжнародними виробниками боєприпасів для участі в програмі виробництва снарядів 155-мм калібру для підтримки України та поповнення запасів ЄС - Kathimerini. Переговори відбуваються в умовах абсолютної секретності й перебувають на досить «зрілому» етапі. Їх результати очікуються найближчим часом. 
  • Норвезька компанія Kongsberg Defence&Aerospace підписала контракт з Міжнародним фондом для України (IFU), очолюваним Великою Британією, на поставку в Україну безпілотних авіаційних систем – «Європейська правда». Вартість контракту становить 56 мільйонів фунтів стерлінгів. Партія, яку доставлять Україні, складається з декількох систем CORTEX Typhon, розроблених для протидії широкому спектру БПЛА з рішеннями для фізичного ураження або іншого виду виведення з ладу.
  • У Польщі канадські сапери-інструктори навчають військовослужбовців Збройних сил України способам подолання мінної загрози на полі бою в рамках навчальної операції Збройних сил Канади UNIFIER - Генштаб ЗСУ.
  • Румунія збільшить свої транзитні потужності для українського зерна з 2 до 4 мільйонів тонн щомісяця - Сорін Гріндяну, міністр транспорту та інфраструктури Румунії. Сулинський канал на Дунаї є єдиним життєздатним водним шляхом для цих перевезень, тому важливо оптимізувати пропускну спроможність цього маршруту.
  • На запит України Ізраїль направить в Україну кілька тонн ліків - Михайло Бродський, посол Ізраїлю в Україні.
  • НАЗК внесло найбільшу в світі приватну алкогольну компанію Bacardi до переліку міжнародних спонсорів війни - сайт НАЗК. Виручка «Бакарди Рус» 2022 року зросла на 8,5%, до 32,6 млрд рублів, а чистий прибуток – до 4,7 млрд.
  • Президент Польщі Анджей Дуда розуміє, в якій ситуації перебуває Україна і послідовно підтримує її на тлі війни, але очікує від українців розуміння того, що в Польщі є власні інтереси та зобов’язання - PAP. Найважливіший обов’язок – стояти на сторожі інтересів республіки, захищати внутрішній ринок і ринок ЄС. Також в наших інтересах визнати історичну правду в просторі між державами.
  • Прем’єр Латвії Кріш’яніс Каріньш оголосив, що складе прем’єрські повноваження у зв’язку з коаліційною кризою - Delfi.
  • Сполучені Штати і Японія мають намір спільно розробити новий тип ракети для перехоплення гіперзвукової зброї, яку створюють Північна Корея, Китай і Росія - Kyodo. Президент США Джо Байден та прем’єр-міністр Японії Фуміо Кішіда узгодять параметри угоди під час двосторонніх переговорів наступної п’ятниці у Кемп-Девіді, що пройде в рамках першого тристороннього саміту лідерів США, Японії та Південної Кореї.
  • Вранці у понеділок Данія та Нідерланди піднімали винищувачі для перехоплення двох російських бомбардувальників, які наблизилися до їхнього повітряного простору. Російські літаки не порушили повітряний простір Данії.
  • Німецький автоконцерн Mercedes-Benz повністю відключив своїх російських дилерів від власного програмного забезпечення - Oops Top. Відсутність офіційного програмного забезпечення може збільшити терміни ремонту та обслуговування автомобілів.
  • У Польщі співробітники Агентства внутрішньої безпеки затримали двох росіян, які розповсюджували пропагандистські матеріали групи «Вагнера» - Маріуш Камінський, міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський. Росіянам висунули звинувачення у шпигунстві.
  • Член Держради і міністр національної оборони Китаю Лі Шанфу впродовж 14-19 серпня відвідає Москву, де візьме участь у 11-тій Московській конференції з міжнародної безпеки, та здійснить поїздку до Білорусі - Міноборони КНР.
  • Диктатор Північної Кореї Кім Чен Ин наказав різко збільшити промислові потужності для виробництва ракетного озброєння - Yonhap. У Сеулі підвищену військову активність Кім Чен Ина пов’язують з наближенням щорічних масштабних навчань Південної Кореї та США Ulchi Freedom Shield, які проходитимуть цього місяця.

ВОРОГ

  • Курс долара на торгах Московської біржі піднявся вище за 100 рублів вперше з 23 березня 2022 року - Інтерфакс. Тиск на рубль продовжує спричинювати дисбаланс між попитом на іноземну валюту та її пропозицією. А недостатній приплив валюти на внутрішній ринок обумовлений скороченням експортної виручки.
  • Найближчими днями Путін може відвідати Туреччину - Milliyet.
  • Видворені з Молдови співробітники посольства РФ 14 серпня вилетіли з Кишинева в Росію - NewsMaker.
  • Чинний депутат Смоленської обласної думи Владислав Живиця виступив за незалежність регіону від Москви та заявив, що Росія має бути зруйнована - ЗМІ.
  • Білорусь облаштовує кордон станціями спостереження «Муром-П» і «Муром-М», а також станціями РЕБ – Центр національного спротиву.
  • Російська компанія «Волга-Днєпр» - власник арештованого в Канаді вантажного літака Ан-124-100, направила ультиматум канадському уряду, в якому пропонує або вирішити мирним шляхом питання заарештованих літаків, або вона подає в арбітраж – «Інтерфакс».

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-