Битва за Україну. День п’ятсот тридцять шостий

Битва за Україну. День п’ятсот тридцять шостий

Укрінформ
ЗСУ просунулись на півдні, зайнявши частини населених пунктів Урожайне і Роботине 

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот тридцять шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 13 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Ворог знову обстріляв Херсон і Херсонську область. Внаслідок обстрілів 7 людей загинули, серед них двоє дітей - немовля і  хлопчик 12-ти років, 13 людей поранено - Ігор Клименко, глава МВС. На Херсонщині 14 серпня оголосили Днем жалоби за загиблими внаслідок російських обстрілів.

- Росія атакувала цивільне суховантажне судно «Сукра Окан» під прапором Палау в Чорному морі. Судно прямувало в український порт Ізмаїл -  міноборони РФ у Телеграмі. Окупанти відкрили по судну попереджувальний вогонь з автоматичної стрілецької зброї та задіяли гелікоптер. Судно змушене було зупинитись. Після завершення роботи оглядової групи на борту «Сукра Окан» судно продовжило рух у порт Ізмаїл. Українська влада та військові поки не коментували цю ситуацію.

- Декларація країн G7 про підтримку України: Латвія стала 15-ю країною-підписантом - Delfi. Латвія має намір продовжувати політичну, економічну, військову, фінансову та гуманітарну допомогу Україні та її народу, а також сприяти відновленню країни. Латвія підтримує прийняття України до Європейського Союзу та НАТО.

- ЄС започаткував проєкт вартістю 7,5 млн євро на підтримку розслідування Міжнародним кримінальним судом воєнних злочинів РФ в Україні - Фейсбук-сторінка ВРУ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Ми використовуватимемо ракети тільки в межах наших кордонів, щоб звільнити те, що по праву належить нам відповідно до Статуту ООН та міжнародного права. Жодне з попередніх рішень Німеччини про постачання Україні нового виду зброї не призводило до ескалації конфлікту».

Олексій Резніков, міністр оборони України: «Сьогодні Україна є найбільш замінованою країною у світі. Сотні кілометрів мінних полів, мільйони вибухових пристроїв, на деяких ділянках лінії фронту - до п’яти мін на квадратний метр. Життєво необхідно розширити та прискорити підготовку саперів».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- ЗСУ просунулись на півдні, на острові Зміїний відновили прикордонний знак. Наступний військові обіцяють встановити у Криму - Сергій Дейнеко, голова Держприкордонслужби

- У Повітряних силах ЗСУ сподіваються отримати із супутникових знімків інформацію про те, чи є руйнування на Кримському мосту внаслідок вчорашніх подій - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил. Рух автомобільного транспорту через Кримський міст зупинено.

- Українські захисники просунулися на 16-19 км на півдні по двох основних напрямках: через східне село Старомайорське до окупованого Росією Бердянська; і далі на захід до окупованого Росією Мелітополя, де мають успіхи в районі села Роботине. Досягнення ЗСУ є «тактично значущими» - The New York Times. Київ залучив досвідчених морпіхів для наступу на південь у долині річки Мокри Яли. У разі їх просування через Урожайне або навколо нього вони опиняться за 80 км від Бердянська та Маріуполя.

- Підрозділам ЗСУ вдалося зайти та закріпитися у північній частині Урожайного - УНН.

- У ніч на 13 серпня в окупованих Олешках на Херсонщині пролунали потужні вибухи. Українські військові знищили два склади боєприпасів окупантів - Владислав Назаров, речник Оперативного командування «Південь».

- На Бахмутському напрямку Сили оборони продовжують утримувати ініціативу - Сергій Череватий, речник Східного угруповання ЗСУ. Відбулось 9 боєзіткнень з ворогом, в результаті яких 43 окупанта знищено, 109 поранено, один потрапив у полон. Із ворожої техніки було знищено станцію радіоелектронної боротьби «Мандат», три польові ворожі склади з боєприпасами. На Південному напрямку ліквідували 70 окупантів та знищили понад 20 одиниць військової техніки окупантів.

- Сили оборони України в Донецькій області з HIMARS знищили чотири САУ «Мста-С» російських загарбників - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

- Українські Сили оборони успішно відбили спробу ДРГ РФ прорватися на територію Сумської області - Телеграм командувача Об'єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Сергія Наєва. Ворожу ДРГ виявили неподалік від одного із сіл Зноб-Новгородської територіальної громади.

- Сили оборони України за тиждень ліквідували близько 4150 російських військовослужбовців, а також 107 артилерійських систем. Окрім цього збили два гелікоптери, 20 ворожих ракет та 78 БпЛА - Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони.

- На Куп'янському напрямку загинув майор Юрій Циб. Він був начальником штабу – заступником командира 22-го окремого батальйону спеціального призначення Окремої президентської бригади Сухопутних військ ЗСУ. Вічна пам’ять Герою.

***

- В Урзуфі під Маріуполем під час конфлікту зі стріляниною між кадирівцями та російськими військовими загинули семеро цивільних - Петро Андрющенко, радник мера Маріуполя.

- Кількість жертв ракетного удару по Покровську, якого Росія завдала 7 серпня, збільшилась до 10 осіб, у лікарні помер полковник ДСНС Віталій Кінц, який отримав поранення того дня - ДСНС. Вічна пам’ять Герою.

- Минулої доби ворог обстріляв Херсонщину, Донеччину, Запоріжжя, зокрема м. Оріхів, одна людина загинула, 18 отримали поранення - дані ОВА.

- Станом на ранок 13 серпня 2023 року 500 дітей загинули та понад 1097 отримали поранення різного ступеня тяжкості - Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган може відновити функціонування Чорноморської зернової ініціативи після виходу з угоди РФ у липні цього року - Corriere della Sera. «Водночас ми будуємо альтернативні шляхи експорту пшениці та іншої продукції, минаючи Чорне море».

- Посол України в Німеччині Олексій Макеєв сподівається, що рішення німецького уряду щодо надання ЗСУ далекобійних ракет Taurus буде узгоджене швидше, ніж було в ситуації з танками Leopard – «Українська правда». Німецькі виборці підтримують постачання ракет до України.

- Київ готовий до запровадження будь-яких додаткових заходів контролю за допомогою, які США вважатимуть за потрібне - Оксана Маркарова, посол України в США. Питання контролю за мільярдами, які отримує Україна, стало головним пунктом на переговорах у Конгресі з приводу оборонного бюджету.

- Укриттями на випадок повітряної тривоги обладнано лише дві третини навчальних закладів України, це становить лише 68% - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр. «Місцева влада повинна діяти активніше. До початку навчального року залишилося менше місяця».

- Біля Києво-Печерської лаври знову спостерігалися вже традиційні сутички прибічників УПЦ МП з правоохоронними органами та владою. Кілька попів, які вже начебто залишили територію храму за рішенням суду, якимось дивом опинились там знову, вибудувавши барикади з меблів. Довелося викликати поліцію - Telegram-канал "Украина Сейчас". 

- В Одесі відбулося спецпогашення поштової марки «Нескорений Південь». Вона присвячена охоронцям південних рубежів - Держприкордонслужба. Ідея проєкту належить відомому одеському фотохудожнику Борису Бухману, Укрпошті та прикордонникам.

***

- До осінньо-зимового періоду підготували п’ять енергоблоків АЕС, полагоджено 62% енергоблоків ТЕС і 70% ТЕЦ - Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

- У підземні сховища газу (ПСГ) закачали понад 12,3 млрд кубів блакитного палива - пресслужба Міненерго. Третину видобутку в Україні забезпечують родовища на Полтавщині.

- Аграрії намолотили майже 23 млн тонн зерна. Збір врожаю проведено на площі 5 292 тис. га при середній врожайності 43,7 ц/га - Мінагро.

- У І півріччі 2023 року вдалось експортувати 82 тис. т пшеничного борошна вартістю 25 млн дол. – більше, ніж за весь минулий рік - Українська Асоціація Аграрного Експорту. Зараз основні поставки (понад 40% у грошовому виразі) здійснюються до Польщі, Молдови і Палестини.

- Будівництво нового магістрального водогону в Дніпропетровській області, який має забезпечити питною водою Кривий Ріг та інші великі міста, що постраждали від обміління Каховського водосховища, коштуватиме не менш 13,5 млрд грн - Мустафа Найєм, голова Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури.

- Співвласники Rozetka і «Нової пошти» заявляють про посилення тиску з боку влади - Інтерфакс-Україна. За словами співзасновника Rozetka Владислава Чечоткіна, «у нас нічого не знаходять і штрафують на суму, за яку ми не будемо сперечатися. Тобто, це якісь мінімальні суми штрафів. Постійні перевірки вже стали рутиною».

- Компанія, пов’язана з колишнім народним депутатом Сергієм Пашинським, якого підозрювали в корупції, стала найбільшим приватним постачальником зброї з початку війни - The New York Times. За даними видання, продажі компанії Пашинського «Українська бронетехніка» склали за минулий рік рекордних понад $350 мільйонів, порівняно з $2,8 мільйона за рік до війни. Тим часом сам екснардеп заперечує будь-яку зацікавленість у збройному бізнесі. Пашинський зараз знову перебуває під слідством, а правоохоронці перевіряють його компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- До кінця 2023 року німецький концерн Rheinmetall передасть Збройним силам України безпілотний комплекс для повітряної розвідки «Luna NG» -  Bild am Sonntag. Безпілотник не тільки може використовуватися як розвідувальна система, але також здатний забезпечувати мережу LTE, перехоплювати або глушити зв'язок.

- Шольц відкинув звинувачення у нерішучості щодо постачання Taurus - Tagesschau. «Ми завжди будемо дуже ретельно перевіряти кожне рішення, що працює, що має сенс, яким може бути наш внесок. Це стосується і доставки Taurus».

- Над Україною, попри закритий авіапростір, пролетів турецький пасажирський літак, який слідував з Норвегії і змінив початковий маршрут через насування шторму - NRK. BBN Airlines повідомила, що вони розпочали внутрішнє розслідування інциденту.

- У Польщі на параді з нагоди Дня Війська Польського покажуть найновіше озброєння, зокрема, танки Abrams (США), К-2 та гармати-гаубиці К-9 (Корея). Буде понад 200 одиниць бойової техніки, більш як 90 літальних апаратів, понад дві тисячі солдатів - Польське Радіо.

- Польський кордон із території Білорусі вчора намагалися перетнути 160 нелегальних мігрантів з країн Азії та Африки, серед них були громадяни Сомалі, Єгипту, Ефіопії та Шрі-Ланки - Прикордонслужба Польщі. Міністерство оборони Польщі оголосило про створення нової військової частини в місті Чарна-Білостоцька, розташованому біля кордону з Білоруссю.

- Чеський уряд вирішив припинити видачу віз громадянам Росії, за винятком гуманітарних випадків - Novinky. Навесні цього року більше половини чеських громадян погодилися з повною політичною та економічною ізоляцією Росії. З Росії до Чехії прямують не лише економічні мігранти, але й біженці. Минулого року 157 росіян з них звернулися з проханням про захист у Чехії.

ВОРОГ

- Є реалістична можливість того, що Кремль більше не фінансує групу ПВК «Вагнера». Якщо російська держава більше не платить «Вагнеру», то другим найімовірнішим платником є білоруська влада - британська розвідка. Нещодавно з'явилася інформація, що бойовики ПВК «Вагнера» можуть повертатися на територію Росії через нібито порушення домовленостей між Пригожиним та Путіним.

- Історія протистояння власника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина і міністра оборони РФ Сергія Шойгу ще не закінчилася. При цьому в Росії є розуміння, що ідея із вторгненням в Україну була ідіотською, жодних цілей «спецоперації» окупанти не досягли, тому там шукатимуть винних - Андрій Юсов, представник ГУР Міноборони України.

- Слідком РФ «взяв шефство» над вивезеними до Росії українськими дітьми та відправив частину з них до кадетських корпусів у Москві, Санкт-Петербурзі та Волгограді, щоб підготувати з них слідчих - ЗМІ.

- Росія почала виробляти і застосовувати для атак на Україну власну версію іранських дронів-камікадзе «Шахед» - британська дослідницька група Conflict Armament Research. Ці безпілотники, так само як і іранські «Шахеди», майже повністю виготовлені з компонентів, які були зроблені за межами РФ.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-