Для України важливо мати змогу вражати російські пункти управління – посол Штатів в ОБСЄ

Для України важливо мати змогу вражати російські пункти управління – посол Штатів в ОБСЄ

Ексклюзив
Укрінформ
Для України важливо мати можливість завдавати удари по тих пунктах управління, які використовуються Росією для атак на цивільну інфраструктуру, та бути спроможною давати відсіч.

Про це в інтерв’ю Укрінформу заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

«Я б сказав, що всі спроможності є важливими, і для України важливо мати можливість завдавати удари по тих пунктах управління, які використовуються Російською Федерацією для нападу на Україну та для атак на цивільну інфраструктуру, житлові будинки, лікарні, школи. Те, що ми бачимо протягом останніх 18 місяців, є просто варварством. Тому для України, як для воюючої сили, важливо бути спроможною давати відсіч», - прокоментував Карпентер питання про те, чи передадуть Сполучені Штати Україні далекобійні ракетні системи ATACMS.

Карпентер заявив, що він не робитиме жодних заяв щодо можливості поставок цих систем, зазначивши лише, що «всі ці спроможності повинні бути ретельно проаналізовані».

«Я не буду робити жодних заяв. Це не моя роль. Але я думаю, що всі ці спроможності повинні бути ретельно проаналізовані у подальшому з тим, щоб надати Україні максимум необхідних засобів для відбиття цього жорстокого нападу та звільнення своїх територій», - сказав він.

Посол США в ОБСЄ нагадав, що з початку великої війни в лютому 2022 року Сполучені Штати надали Україні допомогу в розмірі 70 млрд доларів, з яких понад 43 млрд доларів – військова допомога.

Читайте також: Посол Штатів в ОБСЄ про підготовку українських пілотів: Після F-16 можуть бути й інші літаки

«З демонстрацією українськими бійцями все більших спроможностей на полі бою та на тлі переходу ситуації до запеклих артилерійських боїв у південній і східній частинах України ми різко збільшили кількість видів озброєння, яку ми надавали, перейшовши від "Стінгерів" та «Джавелінів» до HIMARS та систем протиповітряної оборони NASAMS і Patriot, а тепер і до тренувань українців на F-16 – багатоцільовому винищувачі четвертого покоління. Отже, відбулася величезна еволюція, і я очікую, що вона продовжиться», - заявив Карпентер.

Він підкреслив, що президент США Джозеф Байден «дуже чітко дав зрозуміти, що ми будемо підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно». «А це означає пошук додаткових джерел фінансування для продовження цієї допомоги в міру просування вперед та дуже уважне вивчення наших власних запасів, а також запасів, які є у світі у наших союзників і партнерів. Це означає також пошук способів використання наявних можливостей для того, щоб допомогти Україні якомога ефективніше задовольнити її потреби на полі бою», - додав американський посол.

Читайте також: Білий дім оголосить у вівторок про військовий пакет для України на $200 мільйонів - Reuters

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час телефонної розмови з державним секретарем США Ентоні Блінкеном наголосив на необхідності надання ракет ATACMS.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-