Битва за Україну. День п’ятсот двадцять сьомий

Битва за Україну. День п’ятсот двадцять сьомий

Укрінформ
У бухті Новоросійська надводний дрон пошкодив великий десантний корабель «Оленегорский горняк». Україна розпочала переговори з США щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій

Ми зібрали для вас інформацію про п’ятсот двадцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 серпня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

  • Україна 3 серпня розпочала переговори зі Сполученими Штатами Америки щодо двосторонньої угоди про надання безпекових гарантій. Українську делегацію очолив керівник ОП Андрій Єрмак – Офіс президента. Ці гарантії безпеки посилять прогрес України на шляху до майбутнього членства в євроатлантичній спільноті, включно з ЄС і НАТО, що є кінцевою метою та найнадійнішою гарантією безпеки. У Держдепартаменті США зазначили, що Сполучені Штати в переговорах з Україною про довгострокові зобов’язання у сфері безпеки зосередяться на посиленні ЗСУ для оборони й стримування російської агресії, а також на прозорості інституцій, ефективності врядування й реалізації реформ.

  • Відправлення українських пілотів до Європи, де вони опановуватимуть літаки F-16, відбудеться в кінці літа - Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ. На саміті НАТО у Вільнюсі союзники офіційно оголосили про створення авіаційної коаліції. Нідерланди, Данія та Румунія офіційно підтвердили, що навчатимуть українських пілотів. Також у Білому домі заявили, що Україна може отримати F-16 цього року.

  • У бухті Новоросійська надводний дрон пошкодив великий десантний корабель «Оленегорский горняк» – ЗМІ. В результаті атаки "Оленегорский горняк" отримав серйозну пробоїну і наразі не може виконувати свої бойові завдання. У Новоросійську вночі 4 серпня пролунали вибухи, Міноборони Росії заявило про атаку двома морськими безекіпажними катерами, атаку нібіти відбили. Керівник Об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк сказала, що нищити потенціал ворога - це абсолютно законно в умовах війни. Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук зазначив, що Військово-Морські сили Збройних Сил України не мають стосунку щодо інциденту у Новоросійську

ЦИТАТИ ДНЯ

Олексій Данілов, Секретар РНБО: «Звідки виходила Росія – нам то по цимбалах, тому що ми з ними ніяких відносин з цього приводу не мали. Ми будемо робити те, що вважаємо за необхідне, будемо рухати кораблі з зерном туди, куди вважаємо за потрібне, і ні в кого питати дозволу не збираємось».

Яцек Чапутович, колишній міністр закордонних справ Польщі: «Є держави сильні, як леви, є держави хитрі, як лисиці, а є держави, як гієни і шакали. І ми ведемо таку політику гієн і шакалів. Держава стікає кров'ю, а Польща в цей час вимагає рахунки".

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • Сили оборони на Таврійському напрямку упродовж доби виконали 1477 вогневих завдань, знищивши 21 одиницю військової техніки та 3 склади боєприпасів російської армії - Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

  • Бійці бригади «Азов» провели тактичні навчання. Основна мета тактичних занять — відпрацювання практичних питань планування та організації бою в наступі та обороні, управління підрозділами в бою та їх всебічного забезпечення. Командир бригади Денис «Редіс» Прокопенко також уже в строю - МВС.

  • Сили оборони України відбивають ворожі атаки на Куп‘янському, Лиманському та Сватівському напрямках - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони.

  • У тимчасово окупованому Криму рано-вранці в п'ятницю, 4 серпня, пролунали вибухи та звуки стрілянини, попередньо через атаку невідомих морських дронів – ЗМІ. У тимчасово окупованій Феодосії очевидці повідомляють про численні вибухи, також пишуть про роботу російського ППО та звуки дронів.

***

  • Експерти Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) отримали доступ на дахи третього і четвертого енергоблоків Запорізької АЕС, але в ході перевірки не виявили мін чи вибухівки - МАГАТЕ.

  • 4 серпня в Україну відбулася передача тіл військовослужбовців, які віддали свої життя за Україну, вдалося повернути тіла ще 44 полеглих захисників - Олег Котенко, уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

  • Російська авіація скинула дві керовані авіабомби на село Одрадокамʼянка на Херсонщині, є поранений, пошкоджено щонайменше 5 житлових будинків – ОВА.

  • Минулої доби внаслідок обстрілів російськими військами Дніпропетровської, Донецької, Херсонської та Запорізької областей 2 людини загинули, 14 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

  • Президент України Володимир Зеленський провів тригодинне засідання Ставки Верховного головнокомандувача, обговорили ситуацію на фронті, «зернову угоду», розвиток ВПК і застосування високоточної зброї – сайт президента.

  • Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із членом Республіканської партії, ексгубернатором штату Нью-Джерсі Крістофером Крісті – сайт глави держави.

  • Підтримка української Формули миру, яка насправді є втіленням Статуту ООН, означає підтримку не лише справедливого та міцного миру в Україні, а й міжнародного права - Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.

  • Печерський районний суд Києва у справі про авіакатастрофу в Броварах заарештував на два місяці без права внесення застави чотирьох посадовців Державної служби з надзвичайних ситуацій, ще одному призначив домашній арешт – Укрінформ. Суд ухвалив запобіжний захід у вигляді двох місяців тримання під вартою (до 1 жовтня включно) без права застави начальнику Управління авіації та авіаційного пошуку і рятування ДСНС Івану Коробці, виконувачу обов'язків командира частини Володимиру Леонову, заступнику командира з льотної підготовки Олегу Іванову, а також командиру авіаційної ескадрильї Андрію Дворнику. Начальнику служби безпеки польотів Спеціального авіаційного загону оперативно-рятувальної служби цивільного захисту ДСНС з міста Ніжин Чернігівської області Яну Кошману суд обрав запобіжним заходом цілодобовий домашній арешт до 1 жовтня.

  • По всій Україні перевірять готовність «Пунктів незламності» до зими - прем'єр-міністр. Місцева влада та інші відповідальні відомства мають вже зараз подбати, аби Центри були підготовлені та забезпечені всім необхідним. Також в Україні ще раз проведуть перевірку стану наявних укриттів, аби переконатися, що ситуація поліпшилася.

  • В Ужгороді 17-20 серпня відбудеться ІІ Міжнародний кінофестиваль «Кіно сусідів», на якому демонструватимуть фільми авторів з шести європейських країн – сайт фестивалю.

***

  • На складах теплоелектростанцій та теплоелектроцентралей накопичено 1,4 мільйона тонн вугілля, що нижче за плановий показник на початок серпня - 1,5 мільйона тонн – Міненерго.

  • Уряд виділяє Херсонській та Миколаївській областям 271 млн грн, що підуть на виплати людям, які втратили свої врожаї через російський теракт на Каховській ГЕС – сайт уряду.

  • З 1 жовтня в Україні повертаються штрафи за торгівлю без касових апаратів і штрафи великі - Данило Гетманцев, голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, член фракції партії «Слуга народу» Йдеться про необхідність для підприємців застосовувати реєстратори розрахункових операцій/ програмні реєстратори розрахункових операцій/ (РРО/ПРРО, «касовий апарат»).

  • У другому кварталі ВВП України зріс на понад 18% - оцінки НБУ. В І кварталі 2023 року реальний ВВП скоротився на 10,5% у річному вимірі. Динаміка виявилась ліпшою, ніж того передбачав попередній макропрогноз (скорочення на 13,5% у річному вимірі).

  • В Україні станом на 4 серпня 2023 року зібрано 16,574 млн т зернових та зернобобових культур на площі 3 782 тис. га при врожайності 44 ц/га – Мінагрополітики. Аграрії вже намолотили: 12513 тис. т пшениці зі 2698 тис. га (врожайність – 46,4 ц/га), 3755 тис. т ячменю зі 939 тис. га (врожайність – 40 ц/га) та 306,4 тис. т гороху зі 125,3 тис. га (врожайність – 24,5 ц/га).

  • ПАТ «Укрнафта» планує розпочати будівництво 9 нових свердловин до кінця цього року та 30 свердловин - у 2024 році – Укрнафта.

  • За оцінками Національного банку міжнародні резерви на кінець 2025 року сягнуть 44,1 млрд дол. США - Нацбанк.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Китай уперше направить делегацію на чолі зі спецпредставником уряду з питань Євразії Лі Хуеєм для участі в міжнародній конференції по українській Формулі миру, яка пройде цими вихідними в Саудівській Аравії - Ван Веньбіня, речник МЗС КНР.

  • Уряд Болгарії сьогодні, 4 серпня, схвалив передачу Україні майже сотні бронетранспортерів - Novinite.

  • Європейська Комісія схвалила польську програму підтримки компаній в умовах війни Росії проти України на суму близько 176 млн євро (780 млн злотих) – сайт Єврокомісії.

  • Єврокомісія продовжує інтенсивні переговори з Україною та п’ятьма країнами-сусідами про долю запобіжних заходів щодо імпорту українського зерна до цих країн ЄС, термін дії яких завершується 15 вересня - речниця Єврокомісії.

  • Туреччина готова переробляти російське зерно, яке надходитиме «зерновим коридором», на борошно, відправляти його в бідні країни Африки та слаборозвинені країни - Реджеп Тайїп Ердоган, Президент Туреччини.

  • Управління у справах громадянства та міграції Латвії попросить 6 тисяч російських громадян залишити країну − листи з відповідним проханням надішлють у вересні – LSM. Йдеться про тих, хто навіть не спробував пройти перевірку на отримання статусу постійного жителя ЄС.

  • Голова Комітету національної безпеки та оборони Сейму Лаурінас Кащюнас заявив, що закриття деяких пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю – «лише питання часу» - національний мовник LRT.

  • Експрезидент США Дональд Трамп не визнав себе винним у звинуваченнях щодо його спроб скасувати результати президентських виборів 2020 року, суд вирішив не брати його під варту – CNN. Запобіжний захід забороняє Трампу розголошувати факти у справі. Також експрезидент США має з'являтися у суді для надання свідчень після виклику.

ВОРОГ

  • Російський диктатор Путін підписав закон, за яким в РФ блокуватимуть кошти та майно іноземних компаній, проти яких у Росії ввели санкції – «РИА Новости».

  • Московський міський суд на виїзному засіданні засудив опозиційного політика Олексія Навального до 19 років колонії «особливого режиму» у справі про екстремізм – росЗМІ.

  • Росія відвічі збільшила цільові витрати на сферу оборони у 2023 році, спрямувавши на це понад 100 мільярдів доларів, що становить третину державних видатків – Reuters. Тільки в першій половині 2023 року Росія витратила на оборону на 12%, або 600 мільярдів рублів, більше, ніж понад 4,98 трильйона рублів (54 мільярди доларів), які вона планувала на 2023 рік.

  • Падіння бюджетних доходів Кремль покриває з резервних фондів, які активно наповнювали валютою та золотом перед повномасштабним вторгненням в Україну. Їх обсяг оцінюють у понад $150 мільярдів - ГУР.

  • Росіяни готують масштабну провокацію «під чужим прапором» на стратегічному об’єкті Білорусі – Мозирському нафтопереробному заводі – СБУ. Підготовкою теракту займається диверсійно-розвідувальна група із кадрових військових Збройних сил Російської Федерації та співробітників російських спецслужб, яких відправили на територію Білорусі під виглядом «вагнерівців».

  • Влада російського Сочі планує «підвищити рівень захисту» акваторії та берегової інфраструктури міста - Олексій Копайгородський, глава Сочі. Буде посилено периметр безпеки морського порту. За його словами, у Сочі працюють близько 3 тисяч камер, планується збільшити їхню кількість.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-