Росія атакувала острів Зміїний задля тиску на цивільне судноплавство – Гуменюк

Росія атакувала острів Зміїний задля тиску на цивільне судноплавство – Гуменюк

Укрінформ
Військові пов’язують авіаційні обстріли острова Зміїний з продовженням тиску на цивільне судноплавство.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ розказала начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк, передає Укрінформ. 

«Три такі вилазки позначали як загрозу з повітря для іноземних цивільних суден, які могли вдатися до вояжу в українські порти. Все це було спрямовано на продовження тиску на цивільне судноплавство з огляду на подальші перспективи зернової угоди», - заявила Гуменюк.

Керівниця начальник об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України додала, що влучань безпосередньо по острову не відбулося.

«Бомбили район острова», - уточнила вона.

Гуменюк зауважила, що реакція світової спільноти на ймовірні випадки влучання російських ракет в іноземні судна та по територіях країн членів НАТО буде виваженою та з оглядом на подальші перспективи.

«У випадку випадкового влучання російських ракет по території країн-членів альянсу чи по їхніх суднах, скоріш за все, вони будуть керуватися статутом НАТО. Але ми знаємо, що реакція світової спільноти – досить виважена та з великим оглядом на подальші перспективи», - заявила вона.

Читайте також: ГУР показало військовим аташе фільм про звільнення Зміїного

Вона нагадала, що за період повномасштабного вторгнення вже є факти влучання російських ракет в іноземні судна, але реагування світової спільноти «досить млява». 

«Країни, під прапором яких потерпали судна, не зреагували в такому масштабі, який був потрібний для засудження та реагування на таке морське піратство. Будемо сподіватися, що заява лідера Румунії щодо загрози його країні та те, що вони могли спостерігати на власні очі з огляду на дунайські атаки, може спонукати загальну світову спільноту вжити більш жорсткі заходи до Росії. Тому що довготривалий час не приймається дієвих рішень для продовження зернової угоди за правилами, які потрібні країнам світу», - наголосила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру.

Як повідомляв Укрінформ, країни Балтії готові надати потужності п’яти великих портів на власній території для участі в безпечному експорті українського зерна на світові ринки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-