О 13:00 - презентація розслідування вбивства «азовців» в Оленівці

О 13:00 - презентація розслідування вбивства «азовців» в Оленівці

Медіацентр Україна - Укрінформ
Укрінформ
26 липня о 13:00 - презентація розслідування про масове вбивство «азовців» в Оленівській колонії №120.

Організатори: Ukraine Media Center — Ukrinform, Медійна ініціатива за права людини.

Спікери: Тетяна Катриченко — авторка розслідування, виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини; Марія Климик — авторка розслідування, журналістка Медійної ініціативи за права людини; Анна Лобова — дружина військовополоненого, пораненого в Оленівці; Аріна Хаванських — дружина загиблого в Оленівці військовополоненого; Андрій Яковлев - експерт МІПЛ, керуючий партнер адвокатського об'єднання Амбрела.

Чому це цікаво?

Під час презентації журналісти МІПЛ, ґрунтуючись на задокументованих свідченнях потерпілих, у найменших деталях розкриють обставини злочину в Оленівській колонії: як це сталося, що відбувалося всередині та ззовні бараку з азовцями, чому багатьох із них не врятували та хто в цьому винен.

Для реконструкції подій ночі масового вбивства полонених з 28 на 29 липня 2022 року команда МІПЛ опитала свідків цього злочину. В момент вбивства вони перебували всередині бараку. Тоді внаслідок двох вибухів загинуло близько 50 азовців, ще понад 70 отримали важкі травми.

Слідчі органи України дотепер не встановили всіх обставин вбивства азовців в Оленівській колонії №120. Не названі й імена організаторів та виконавців цього злочину. Кримінальне провадження триває за ч. 2 ст. 438 КК України — порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством. Справу розслідує Служба безпеки України та Офіс Генерального прокурора.

Рідні поранених і загиблих «азовців», а також деякі військові, звільнені з полону, не задоволені темпом розслідування, оскільки з часом втрачається все більше доказів. Також гинуть свідки вбивства. Через це є ризик, що злочинці залишаться непокараними.

Коротко. Презентація розслідування відбудеться у форматі дискусії. У ній, окрім авторів розслідування, візьмуть участь рідні військовослужбовців Окремого загону спеціального призначення "Aзов" військової частини 3057 Національної гвардії України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Дивіться на YouTube-каналі Укрінформу.

Довідково. Медійна ініціатива за права людини входить до Коаліції “Україна. П’ята ранку” та веде паралельне розслідування. Раніше команда вже встановила ймовірних причетних до оленівського злочину.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-