Уряд унормував отримання добровольцями статусу учасника бойових дій

Уряд унормував отримання добровольцями статусу учасника бойових дій

Укрінформ
Кабінет Міністрів унормував процедуру отримання відповідних статусів добровольцями і родинами добровольців, які загинули під час захисту Батьківщини.

Про це поінформувала пресслужба Офісу омбудсмана, передає Укрінформ.

«Для надання відповідних статусів Кабінетом Міністрів затверджено порядок встановлення факту безпосередньої участі у захисті України добровольців, які офіційно не були у складі жодної з українських силових структур, починаючи з 24 лютого 2022 року на виконання норм Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання учасниками бойових дій та особами з інвалідністю внаслідок війни, членами сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України окремих категорій осіб, які брали безпосередню участь у здійсненні заходів, необхідних для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, та інших питань», - зазначається у повідомленні.

В Офісі Омбудсмена пояснили, що цей Закон передбачає можливість надання статусу учасника бойових дій громадянам, які добровільно виступили на захист держави в перший місяць військової агресії РФ, не встигнувши офіційно вступити до лав утворених відповідно до законів України військових об’єднань, формувань чи правоохоронних органів, а також визнання членами сімей загиблих (померлих) захисників та захисниць України родини таких добровольців, що віддали життя за Батьківщину.

Читайте також: Спеціальні статуси та соцгарантії отримають близько 1000 захисників – Мінветеранів

В установі заявили, що окрім того, цей Закон визначає коло осіб, які стали особами з інвалідністю під час оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави в російсько-українській війні.

«Відповідна постанова уряду дозволить забезпечити додержання прав вказаної категорії Захисників України, добровольців, що стали особами з інвалідністю та членів родин загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України, які добровільно стали на захист Батьківщини», - зазначається у повідомленні.

За даними відомства, рішення про надання статусу УБД особам, які добровільно забезпечували захист держави, прийматиметься Міжвідомчою комісією, що діє при Міністерстві у справах ветеранів України.

Ця комісія також зможе видати довідку за формою згідно з додатком 6 до постанови КМУ № 413 – для осіб з інвалідністю внаслідок війни і довідку за формою згідно з додатком до постанови КМУ № 740 – для членів сімей загиблих (померлих) захисників і захисниць України.

Читайте також: Депутатка розповіла про розмір зарплати в помічника ветерана

«Такі довідки будуть однією з необхідних підстав для подальшого встановлення органами соцзахисту населення одного зі статусів: особи з інвалідністю внаслідок війни або члена сім’ї загиблого (померлого) Захисника чи Захисниці України», - йдеться у повідомленні.

Як повідомлялося, 6 липня у МОЗ заявили, що уряд упорядкував логістичні ланцюжки отримання донорської крові та її компонентів військовими медпідрозділами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-