Полонений загарбник розповів, як «лише рив окопи» і намагався втекти з війни

Полонений загарбник розповів, як «лише рив окопи» і намагався втекти з війни

Укрінформ
Росіянин, узятий у полон у Запорізькій області, запевняє, що лише рив окопи та жодного разу не стріляв, а коли хотів утекти з війни, його повернули і покарали.

Про це він розповів кореспондентці Укрінформу.

34-річний Олександр родом із Волгограда. Розповідає, що на роботу прийшла повістка нібито на перепідготовку. У військкоматі йому вже видали повістку на "спеціальну військову операцію" і навіть не відпустили додому - відправили відразу на полігон.

"Була підготовка, нас ходити вчили. Там ми три дні були, і нас відправили на територію Донецької області. На Донеччині ми були до лютого. Потім вивезли в бік Запоріжжя, там копали позиції. Сиділи на сьомій лінії оборони. Більше нічим взагалі не займались. Жодного разу не стріляв. Кожного дня рив окопи", - запевняє росіянин.

За його словами, він хотів повернутися у Росію, пройти медкомісію і демобілізуватись.

"Демобілізуватись хотів, служити не хотів. У мене, коли нервую, починає смикатись голова. Я це все казав командиру, а він не відпустив. Я сам пішов. Переодягнувся в цивільний одяг і пішов через кордон. Там мене піймали. Кажуть: а де відмітка про в'їзд? А в мене немає. Почали розпитувати, питання навідні ставити, і зрозуміли, що я військовий. Посадили на "губу", - розповів полонений.

За його словами, якось пізно ввечері прийшов командир та наказав перейти на інші позиції.

Читайте також: російські полонені зможуть дзвонити додому раз на кілька днів - Мін’юст

"Всі сказали, що не підемо. Нас почали лякати, що посадять, засудять і разом з "зеками" знову сюди приведуть. Усі пішли. Нас по чотири людини посадили в якісь розбиті бліндажі. У нас була зброя, АК-74, але ми не стріляли", - стверджує полонений.

У бліндажі, за його словами, просиділи добу, стрілянина була страшна, але вони "жодного пострілу не зробили". З бліндажа висунулись, коли почули "український голос", потім побачили і самих військових ЗСУ. Так у полон і потрапили.

Чоловік запевняв, що серед росіян розмови тільки про те, коли все скінчиться і вони додому поїдуть. У рідному Волгограді, за його словами, теж ніхто війну не підтримує.

Читайте також: Україна витрачає на утримання одного російського військовополоненого три тисячі гривень щомісяця

Олександр дуже хоче потрапити на обмін, хоч і вважає, що вдома, найімовірніше, його посадять. Але він готовий відбувати строк, головне - щоби на війну не повернули.

Речник УСБУ в Запорізькій області Сергій Левченко своєю чергою зауважив, що багато хто з військовополонених стверджує, що участі у бойових діях не брав, а лише "рив окопи". "Наразі слідчі СБУ перевіряють, чи справді це так, та встановлюють можливу причетність їх до скоєння воєнних злочинів на території України", - сказав Левченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-