Готова перша група льотчиків, які вирушать на навчання за кордон - Ігнат

Готова перша група льотчиків, які вирушать на навчання за кордон - Ігнат

Укрінформ
Перша група з десятків льотчиків, які вирушать на навчання за кордон, уже готова.

Про це ефірі телемарафону "Єдині новини" повідомив речник Повітряних сил Збройних сил України полковник Юрій Ігнат, передає Укрінформ з посиланням на Арміюінформ.

"Перша група з десятків льотчиків, які вирушать на навчання за кордон, уже готова. За ними буде друга хвиля й так далі — поки перші вже застосовуватимуть літаки, що надійдуть на озброєння, у небі України, решта пілотів опановуватимуть їх у небі країн-партнерів і готуватимуться приєднатися до своїх побратимів у льотному строю", – сказав він.

Польща, Румунія, Нідерланди, Велика Британія, Данія та інші країни-партнери — кожна із них, за словами Ігната, надасть нам свої майданчики та матеріальну базу для навчання наших авіаційних фахівців.

Мова йде не лише про пілотів, а й про інші авіаційні спеціальності, пояснює Ігнат. Зокрема, це й базова підготовка для молодих льотчиків, які не можуть нині в Україні повноцінно проходити льотне навчання.

Ігнат розповів про те, що останніми роками, до широкомасштабного вторгнення ворога, майбутні українські військові льотчики, тобто курсанти льотного факультету Харківського університету Повітряних сил, на випускному п’ятому курсі тривалий час проходили льотну практику в стройових льотних частинах, опановуючи вже бойові літаки. І не лише льотчики, а й представники інших авіаційних фахів. Наразі такої можливості немає, тож початкову і базову підготовку можна проводити в різних країнах-партнерах, і це, звичайно, буде більш тривалий процес, аніж перенавчання бойових льотчиків на F-16.

За його словами, у перспективі наші курсанти можуть проходити підготовку й за кордоном. Спочатку — на легкомоторних літаках, але — літаках уже західних, у яких кабіна адаптивна, максимально наближена до кабіни західного винищувача. Далі триватиме навчання вже на реактивному літаку, й після цього — безпосередньо на самому винищувачі.

"Тут процес навчання буде, безумовно, тривалішим, аніж перенавчання досвідчених льотчиків на F-16. Саме тому перспектива навчання нашого льотного складу буде довгостроковою. Ми повинні усіх без винятку пілотів перенавчити на західні літаки і надалі замінити весь наш авіапарк — штурмовики Су-25, бомбардувальники Су-24М, винищувачі Су-27 та МіГ-29 на західні літаки. Це буде основний бойовий літак F-16. Пізніше, можливо, буде й інший тип літака — вже з двома двигунами, з більшим радіусом застосування й більшим корисним навантаженням", – сказав Ігнат.

Читайте також: Навчання пілотів ЗСУ у Британії розпочнеться наприкінці липня або на початку серпня — Пристайко

Що ж стосується льотчиків, які проходитимуть підготовку відразу на літак F-16, то це будуть молоді, але вже досвідчені пілоти з сотнями годин нальоту та значним бойовим досвідом, які будуть перенавчатися на новий для них тип літака, зазначив Ігнат.

Для них головним буде збагнути філософію західних літаків після літаків радянського виробництва та, звісно, знати англійську мову для успішного перенавчання. З цим, за словами Ігната, проблем немає, і ще перед від’їздом на навчання за кордон наші авіатори посилено готуються, покращують свій рівень володіння іноземною мовою та в теорії вивчають техніку в процесі самопідготовки.

Читайте також: Нідерланди обіцяють із серпня почати навчання українських пілотів на F-16 – Зеленський

Як повідомлялося, у четвер глава МЗС Росі Сергій Лавров заявив, що Москва розглядатиме появу винищувачів F-16 в Україні як загрозу в ядерній сфері. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що керівництво Росії має боятися українського солдата, а не літаків F-16, які будуть надані за графіком.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-