«Вагнерівці» під час заколоту в РФ дісталися до ядерної бази «Вороніж-45» – Буданов

«Вагнерівці» під час заколоту в РФ дісталися до ядерної бази «Вороніж-45» – Буданов

Укрінформ
Частина російських заколотників ПВК «Вагнер» 24 червня зайшла на територію військової бази «Вороніж-45», де зберігається ядерна зброя, при цьому не зустріли жодного опору.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації Reuters.

Зазначається, що коли колона «вагнерівців» рухалася на північ у напрямку Москви, якась його частина з військовою технікою відхилився на схід по шосе в напрямку військової бази. Це видно на відео, розміщених у Інтернеті й підтверджується свідченнями місцевих жителів.

Але приблизно за 100 км від ядерної бази спостереження припиняється.

Читайте також: У Сирії блокували «вагнерівців» під час заколоту Пригожина - Reuters

В інтерв'ю виданню начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов зазначив, що бойовики «Вагнера» дійшли набагато далі, до самої бази, маючи намір дістати невеликі ядерні пристрої радянських часів, щоб «підняти ставки» у своєму заколоті.

«Бо якщо ви готові воювати до кінця, то це один з об'єктів, що значно підвищує ставки», – пояснив він.

Єдиним бар'єром між «вагнерівцями» і ядерною зброєю, за словами Буданова, були двері до ядерного сховища.

«Двері сховища були зачинені, і до технічної частини вони не зайшли», – сказав він.

З незрозумілих причин вони відступили.

Читайте також: Після заколоту ПВК «Вагнер» Путін намагався продемонструвати силу – британська розвідка

Джерело, близьке до Кремля і пов'язане з військовими, підтвердило слова Буданова. Підрозділу «Вагнера» «вдалося потрапити в зону особливого інтересу, внаслідок чого американці розхвилювалися, оскільки там зберігаються ядерні боєприпаси», – повідомило джерело, не уточнюючи деталей.

Це нібито спричинило занепокоєння в Кремлі й послугувало поштовхом до поспішних переговорів про припинення заколоту ввечері 24 червня за посередництва білоруського «президента» Олександра Лукашенка.

Також відомо, що бойовики, котрі поїхали в напрямку «Воронежа-45», відірвавшись від головної колони, вступили в перестрілку з російськими військами в першому ж селі, до якого дійшли. Але потім безперешкодно пройшли 90 км і проїхали через центр міста, біля якого розташована військова база.

Читайте також: Росія планує відправити в Україну більше чеченців та в'язнів замість «вагнерівців» - Bloomberg

Згідно з доповіддю вчених ООН, це одне з 12 російських «сховищ національного рівня» для зберігання ядерної зброї. У містечку Талова колону атакував гелікоптер, який був збитий.

За словами Буданова, на тій базі зберігаються невеликі ядерні пристрої, які можна носити в рюкзаку.

«Це було одне з ключових місць зберігання цих рюкзаків», - сказав він. Проте, за його словами, їм не вдалося їх захопити.

Як повідомляв Укрінформ, ватажок ПВК «Вагнер» Пригожин 23 червня оголосив демарш проти російського військового керівництва, зокрема міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

Колона «вагнерівців» дісталася Липецької області Росії, що за 420 кілометрів від Москви.

Олександр Лукашенко провів переговори з Пригожиним, після чого останній заявив, що бійці угруповання повертаються до польових таборів.

Читайте також: У Росії після заколоту «вагнерівців» зросла недовіра до влади – Маляр

Пізніше слідче управління ФСБ припинило кримінальну справу про збройний заколот.

26 червня у зверненні до росіян президент РФ Володимир Путін закликав найманців ПВК «Вагнер» підписати контракт із Міноборони РФ чи іншими силовими органами, повернутися до рідних або «піти до Білорусі».

Фото: ГУР Міноборони

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-