НАТО уважно стежить за розвитком ситуації навколо Запорізької АЕС - Столтенберг

НАТО уважно стежить за розвитком ситуації навколо Запорізької АЕС - Столтенберг

Укрінформ
НАТО уважно стежить за розвитком ситуації на Запорізькій АЕС і закликає Росію вивести свої війська зі станції та надати українським та міжнародним експертам безперешкодний доступ до її обладнання.

Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг на пресконференції у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Війна за своєю природою є небезпечною та непередбачуваною. Безумовно, ми продовжуємо моніторинг та дуже уважно стежимо за ситуацією навколо Запоріжжя та розташованої там атомної станції. Ми вітаємо той факт, що МАГАТЕ також проводить уважний моніторинг цієї ситуації та має там своїх експертів. Це важливо, тому що Запорізька АЕС є найбільшою в Європі», - зауважив Столтенберг.

За його словами, МАГАТЕ виконує свій мандат, і НАТО підтримує зусилля цієї організації з дотримання стандартів атомної безпеки, що є величезним викликом в умовах бойових дій.

Читайте також: Вільнюський саміт наблизить Україну до НАТО та зміцнить її - Столтенберг

«Тож Росія має особливу відповідальність. Найкращим посланням від НАТО і від МАГАТЕ є те, що Росія не має здійснювати атаки з території АЕС, вона не має атакувати атомну станцію і мусить вивести звідти свої війська. Це дасть змогу експертам виконувати свої обов’язки найкраще та перевірити, що на станції немає жодних мін або вибухівки», - сказав генеральний секретар НАТО.

Він додав, що експерти МАГАТЕ звернулися щодо додаткового доступу, аби пересвідчитися у дотриманні заходів з безпеки станції.

Читайте також: МАГАТЕ провела ротації на трьох українських АЕС

«Ми продовжуємо закликати Росію вивести війська з містечка (АЕС) та забезпечити українським і міжнародним експертам повний доступ до неї», - сказав Столтенберг.

Як повідомлялося, генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі заявив, що експерти організації досягли прогресу в інспектуванні кількох ділянок Запорізької АЕС.

Водночас, за його словами, МАГАТЕ ще не отримало доступу до даху ЗАЕС. Гроссі зауважив, що АЕС розташована в «зоні активних бойових дій» і для доступу потрібен час.

Раніше у Генштабі ЗСУ заявляли про можливу підготовку загарбниками провокації на території ЗАЕС, окупованій з 4 березня 2022 року.

У Генштабі зауважили, що, за оперативною інформацією, 4 липня на покрівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-