Україна в ОБСЄ: Росія прагне шантажувати Україну та світ замінованою ЗАЕС

Україна в ОБСЄ: Росія прагне шантажувати Україну та світ замінованою ЗАЕС

Укрінформ
Росія замінувала Запорізьку АЕС з метою шантажу України та міжнародної спільноти, намагаючись перешкодити українському контрнаступу та підірвати міжнародну підтримку України.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ у столиці Австрії.

"Ситуація на Запорізькій атомній електростанції (ЗАЕС) залишається вкрай тривожною. З самого початку окупації російські війська свідомо провокують потенційну катастрофу, мінуючи об’єкт та розміщуючи на ньому військову техніку на об'єкті. Мотиви російського керівництва, що стоять за цими діями, зрозумілі – воно прагне використати заміновану ЗАЕС як засіб шантажу України та міжнародної спільноти", - сказала вона.

Читайте також: Гуменюк про ситуацію на ЗАЕС: Диверсія цілком ймовірна

За словами Костенко, погрожуючи ядерною катастрофою світового масштабу, "Кремль намагається перешкодити українському контрнаступу та підірвати міжнародну підтримку України".

Заступниця очільника української місії в ОБСЄ зазначила, що після того, як російські війська підірвали Каховську дамбу з метою уповільнення підготовки української контрнаступальної операції, "можна не сумніватися, що вони можуть прийняти рішення підірвати атомну електростанцію".

"Такі дії є абсолютно неприпустимими і повинні бути негайно припинені. Запобігання катастрофічній ядерній катастрофі глобального масштабу вимагає рішучих заходів. Необхідно, щоб російська сторона негайно і беззастережно припинила всі атаки", - заявила Костенко.

Читайте також: Росія нагнітає ситуацію із ЗАЕС, щоб переломити хід війни на свою користь - Маляр

Вона наголосила, що Кремль повинен припинити усі дії, які становлять загрозу для Запорізької АЕС чи будь-якого іншого ядерного об'єкта, та передати контроль над незаконно захопленими об'єктами українській владі.

"Лише шляхом повної деокупації Запорізької атомної електростанції ми можемо гарантувати безпеку станції та радіаційну безпеку в регіоні. Ядерна безпека є однією з десяти складових Формули миру Президента Зеленського. Тому ми вкотре закликаємо всі держави та міжнародні організації об'єднати свої зусилля для реалізації цього та інших компонентів Формули миру", - додала українська дипломатка.

Читайте також: Світ бачить, що єдиним джерелом небезпеки для ЗАЕС є саме Росія – Президент

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня 2022 року росіяни окупували ЗАЕС.

22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на Запорізькій АЕС.

В інтерв’ю іспанським журналістам Зеленський заявив 1 липня, що ситуація на Запорізькій АЕС дуже складна – вона замінована, і там перебувають бойовики.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-