Сили оборони на випадок теракту на ЗАЕС мають резерви для радіаційної розвідки - Громов

Сили оборони на випадок теракту на ЗАЕС мають резерви для радіаційної розвідки - Громов

Ексклюзив
Укрінформ
На випадок радіаційної небезпеки, яка може бути спричинена підривом Запорізької атомної електростанції, українські військові забезпечені засобами індивідуального захисту та радіаційного контролю.

Про це заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України бригадний генерал Олексій Громов розповів в інтерв’ю Укрінформу.

Громов зауважив, що сценарій з відносно високою імовірністю підриву ЗАЕС не новий. "Він є об’єктом ретельного вивчення та постійного моніторингу ситуації – як можливих наслідків реалізації такого сценарію, так і для оцінки впливу на виконання завдань військами та вжиття необхідних заходів з реагування", – підкреслив бригадний генерал.

Він також запевнив, що безпосередньо на фронті на випадок радіаційної небезпеки українські військові забезпечені засобами індивідуального захисту та радіаційного контролю.

Читайте також: Росія нагнітає ситуацію із ЗАЕС, щоб переломити хід війни на свою користь - Маляр

Крім того, за словами Громова, Сили оборони мають підготовлені та оснащені сучасними приладами резерви особового складу, які можуть безпосередньо виконувати завдання радіаційної розвідки, контролю та деконтамінації (процес проведення медико-санітарних заходів з метою усунення хімічних, радіаційних чинників та біологічних агентів з поверхні тіла людини, в продукті або на продуктах, приготовлених для споживання, на інших предметах, включаючи транспортні засоби, які можуть становити ризик для здоров’я населення) підрозділів, що потрапили в зону радіоактивного зараження. Підрозділи ДСНС також будуть залучатися до виконання відповідних специфічних заходів.

Читайте також: Російські війська в Криму активно готуються до оборони — Генштаб

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня 2022 року російські війська захопили ЗАЕС. 22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на станції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня повідомило про те, що російський контингент поступово залишає територію Запорізької атомної електростанції.

Наприкінці червня 2023 року в Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

Читайте також: «Гаряча» лінія зіткнення зараз перевищує 1200 кілометрів – Громов

4 липня Збройні сили України офіційно попередили про можливу підготовку російськими загарбниками провокації на Запорізькій АЕС.

Станом на ранок 5 липня ситуація на ЗАЕС стабільна, заживлення станції відбувається від резервної лінії, напоготові генератори.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-