У разі вибуху на ЗАЕС мешканці зони радіаційної аварії мають бути готовими до евакуації - МОЗ

У разі вибуху на ЗАЕС мешканці зони радіаційної аварії мають бути готовими до евакуації - МОЗ

Укрінформ
У разі вибуху на ЗАЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації.

Про це в Телеграмі повідомляє Міністерство охорони здоров'я, передає Укрінформ.

"У разі вибуху на ЗАЕС мешканці потенційної зони радіаційної аварії мають бути готовими до можливої евакуації. Якщо органи влади офіційно повідомили про радіаційну аварію, залишайтеся в приміщенні або дістаньтеся приміщення якомога швидше. Слідкуйте за подальшими повідомленнями та дотримуйтеся інструкцій від влади", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Маляр про ймовірність теракту на ЗАЕС: Немає меж для безумства Росії

У міністерстві радять на випадок евакуації підготувати валізу чи наплічник. Зокрема, необхідно зібрати документи та їхні копії (документи, що посвідчують особу, медичні документи, правовстановлювальні документи, які засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, із якими можна звʼязатися в екстрених випадках); маску для обличчя або респіратор.

Також необхідно приготувати аптечку і тижневий запас ліків (якщо ви маєте хронічні захворювання), вологі серветки, змінний одяг та взуття, мінімально необхідний запас води і їжі.

Читайте також: В Енергодарі та Маріуполі помітили російські мобільні радіаційні лабораторії

Щільно обмотайте валізу або наплічник харчовою плівкою або скотчем. Це значно полегшить процес їхньої дезактивації на санітарних постах.

У МОЗ наголошують, що люди, які перебувають у зоні радіаційної аварії, виходити з будівель мають лише після відповідних вказівок влади.

"Органи місцевої влади повідомлять про розташування пунктів евакуації, а також найбезпечніші маршрути пересування, якщо ви здійснюватимете евакуацію власним автомобілем. Дотримуйтесь інструкцій та зберігайте спокій", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: У зоні можливого теракту на ЗАЕС буде проводитися евакуація або додаткові заходи - Ляшко

Поради як підготуватися до різних надзвичайних ситуацій оприлюднені також на сайті dovidka.info.

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня 2022 року росіяни захопили ЗАЕС. 22 червня 2023 року Президент Володимир Зеленський заявив про плани Росії влаштувати теракт на станції.

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов повідомив, що Україна ретельно готується до будь-яких сценаріїв розвитку подій навколо Запорізької АЕС.

Читайте також: ЗСУ попереджають про можливу підготовку росіянами провокації на Запорізькій АЕС

Головне управління розвідки Міністерства оборони 30 червня повідомило про те, що російський контингент поступово залишає територію Запорізької атомної електростанції.

Наприкінці червня 2023 року в Миколаївській, Херсонській, Запорізькій, Дніпропетровській областях провели масштабні навчання екстрених служб з подолання наслідків можливого теракту на ЗАЕС.

Читайте також: Наєв: Північний кордон посилили особовим складом і технікою через події навколо ЗАЕС

4 липня Збройні сили України офіційно попередили про можливу підготовку російськими загарбниками провокації на Запорізькій АЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-