Костін та прокурори ICPA визначили пріоритети для притягнення Путіна до відповідальності

Костін та прокурори ICPA визначили пріоритети для притягнення Путіна до відповідальності

Укрінформ
Генеральний прокурор України Андрій Костін на першій робочій зустрічі з українськими прокурорами в Міжнародному центрі з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) в Гаазі визначили пріоритети у притягненні до відповідальності політичного та військового керівництва РФ.

Як передає Укрінформ, про це Офіс генерального прокурора повідомляє у Телеграмі.

Костін провів першу робочу зустріч з українськими прокурорами в Міжнародному центрі з переслідування за злочин агресії проти України (ICPA) в Гаазі.

Вони визначили обсяг роботи та ключові пріоритети. Стратегічною метою є притягнення до відповідальності політичного та військового керівництва Росії, ідеться у повідомленні.

“Тут твориться історія: ми закладаємо основу майбутнього трибуналу”, – наголосив Костін.

ICPA розпочав роботу 3 липня на базі Євроюсту в Гаазі.

За словами генпрокурора, ICPA є унікальним судовим центром, інтегрованим у Євроюст для сприяння національним розслідуванням злочину агресії, пов’язаного з війною в Україні. Завдяки ICPA незалежні прокурори з різних країн зможуть щодня співпрацювати в єдиному місці, швидко та ефективно обмінюватися доказами та узгоджувати спільну стратегію розслідування та обвинувачення.

Читайте також: Путін за 500 днів війни не реалізував жодної цілі — Кваснєвський

ICPA сприятиме ефективній підготовці справ і братиме участь в будь-якому майбутньому судовому переслідуванні за злочин агресії, незалежно від юрисдикції, до якої будуть подані на розгляд справи, зазначив генпрокурор.

Учасники ICPA отримають індивідуальну оперативну, технічну, логістичну та фінансову підтримку Євроюсту. База даних доказів основних міжнародних злочинів (CICED), якою керує Євроюст, відіграватиме головну роль у забезпеченні діяльності ICPA.

Окрім України, у початковій фазі роботи ICPA беруть участь п’ятеро учасників Спільної слідчої групи (JIT) – Литва, Латвія, Естонія, Польща та Румунія. Після підписання Меморандуму про взаєморозуміння із учасниками JIT Сполучені Штати призначили спеціального прокурора з питань злочину агресії, який сприятиме діяльності ICPA.

У найближчі місяці до учасників центру ICPA приєднаються інші країни та організації, зокрема Міжнародний кримінальний суд і Консультативна місія ЄС в Україні. Країни, які володіють інформацією або доказами, що мають відношення до розслідування злочину агресії проти України, також можуть звернутися з проханням про свою участь.

Як повідомляв Укрінформ, у Міжнародному центрі з переслідування за злочин агресії проти України працюватимуть 20 прокурорів з різних країн.

Фото: Офіс генпрокурора

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-