Теракт в Оленівці: родичі загиблих вимагають повторних ДНК-експертиз за кордоном - Коордштаб

Теракт в Оленівці: родичі загиблих вимагають повторних ДНК-експертиз за кордоном - Коордштаб

Укрінформ
Родичі загиблих в Оленівці полонених захисників «Азовсталі» вимагають проведення повторних ДНК-експертиз за кордоном.

Як передає Укрінформ, про це Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими повідомляє у Телеграмі.

У штабі відбулася зустріч родичів військовослужбовців, які загинули або постраждали внаслідок теракту в Оленівці 29 липня 2022 року. На зустрічі були присутні представники бригади НГУ «Азов», Офісу генпрокурора, СБУ, територіальних центрів комплектації та соціальної підтримки, а також слідчі у справі про теракт.

Запитання родичів військових передусім стосувалися окремих аспектів проведення ДНК-експертиз та упізнання тіл загиблих. Вони вимагали проведення повторних експертиз за кордоном, адже, на їхню думку, не в усіх випадках експертиза в Україні давала оперативний та однозначний результат.

Читайте також: Рідні військовополонених у Оленівці поскаржилися Лубінцю на бездіяльність МКЧХ

Крім того, у слідчих цікавилися, за якими критеріями росіяни відбирали бійців для переміщення в ангар, де стався теракт. Слідчі пояснили, що загарбники відбирали людей не пов’язаних між собою очевидними критеріями: різного віку, різних військових звань, важкості поранень.

«Ми зможемо з упевненістю сказати, чи полонені, які перебували у підірваному ангарі, були або не були вибрані за певними критеріями, лише після завершення необхідних слідчих дій. Зокрема оглянемо місце злочину, екстрадуємо в Україну і допитаємо підозрюваних у справі. Тобто щонайменше після деокупації тієї території», - пояснив представник «Азову».

Окрім того, родичів поранених воїнів цікавив порядок отримання довідок про поранення своїх близьких. Представники Коордштабу повідомили, що це питання перебуває в компетенції Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, і такі довідки будуть видаватися на основі свідчень військовослужбовців.

Читайте також: Росія не надає інформації про стан здоров’я українських полонених – Коордштаб

Як повідомлялося, у ніч на 29 липня 2022 року Росія скоїла теракт, зруйнувавши барак виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників «Азовсталі».

У січні 2023 року генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш вирішив розформувати місію зі встановлення фактів обстрілу СІЗО в Оленівці через неможливість доставити експертів до місця події.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-