Боєприпаси для України: посли ЄС затвердили рішення про збільшення виробництва

Боєприпаси для України: посли ЄС затвердили рішення про збільшення виробництва

Укрінформ
Рада ЄС погодила мандат для переговорів з Європарламентом щодо прийняття Акту сприяння виробництву боєприпасів (ASAP).

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в інформації, що оприлюднена сьогодні на сайті Європейської Ради.

«Сьогодні країни-члени погодили мандат на переговори щодо запропонованих регуляторних правил, що складатимуть Акт з підтримки виробництва боєприпасів, який призначений для нарощування виробничих спроможностей для виробництва боєприпасів земля-земля та артилерійських боєприпасів, а також ракет», - йдеться у повідомленні.

Документ передбачає заходи, включаючи додаткове фінансування, які допоможуть усунути поточну нестачу артилерійських боєприпасів та ракет, а також їх складових, в рамках «третього треку» плану із прискорення виробництва боєприпасів, що був погоджений Європейською Радою у березні 2023 року для термінової поставки боєприпасів в Україну та для поповнення військових складів у країнах-членах ЄС.

Для реалізації третього «треку» Єврокомісія пропонує виділити додатково 500 мільйонів євро з бюджету ЄС.

«Після російського вторгнення в Україну війна прийшла на наш поріг. Оборонна промисловість ЄС постає перед безпрецедентними викликами, долаючи нові реалії та існуючу нестачу. Ми маємо зробити все, що можемо, щоб допомогти оборонній індустрії Європи виробляти більше, для нашої власної безпеки та для надання Україні спроможностей для самозахисту від несправедливої загарбницької війни. Це залишається пріоритетом та невідкладною справою», - зауважив міністр оборони головуючої в ЄС Швеції Поль Джонсон.

Як зазначається у повідомленні, зараз, коли посли країн-членів погодили свій мандат щодо пропозицій Єврокомісії, Рада ЄС готова розпочати переговори з Європейським Парламентом щодо ухвалення остаточної версії тексту Акту.

Як повідомлялося, 20 березня 2023 року Європейська Рада погодила пропозиції щодо прискорення виробництва боєприпасів в ЄС, що складалися з трьох «треків» та передбачають, зокрема, надання Україні 1 мільйона артилерійських боєприпасів протягом наступних 12 місяців.

Читайте також: Європарламент схвалив збільшення виробництва боєприпасів

Перший «трек» передбачає надання Україні боєприпасів із вже існуючих складів, другий – прискорення виробництва снарядів калібру 155 мм на підприємствах оборонної промисловості ЄС в рамках спільного замовлення. На кожен зі згаданих «треків» ЄС виділив по 1 мільярду євро.

Третій «трек» передбачає нарощування оборонного виробництва на підприємствах європейського ВПК для підтримання безпеки у Європі та для поповнення військових арсеналів, що були частково спустошені після початку бойових дій в Україні.

Цікаво, що англійська абревіатура назви Акту – ASAP (Act in Support of Ammunition Production) має стійку асоціацію з іншим англійським висловом – «As soon as possible», що буквально перекладається українським словом «якнайшвидше».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-