У РФ мобілізованих звільнятимуть від кримінальної відповідальності – Держдума прийняла закон

У РФ мобілізованих звільнятимуть від кримінальної відповідальності – Держдума прийняла закон

Укрінформ
В Росії Держдума прийняла закон, який закріплює правові гарантії звільнення від кримінальної відповідальності осіб, які уклали контракт про проходження військової служби у збройних силах РФ у період мобілізації, воєнного стану або у воєнний час.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Інтерфакс.

Гарантії поширюватимуться на осіб, які вчинили до дня набрання законом чинності злочини невеликої або середньої тяжкості, щодо яких здійснюється попереднє розслідування. (Виняток становлять кілька статей КК РФ щодо тероризму, екстремізму та дій з ядерними матеріалами).

Читайте також: До армії РФ з 2014 року призвали щонайменше 40 тисяч жителів Криму - правозахисниця

Гарантії звільнення від кримінальної відповідальності також стосуються осіб, які проходять військову службу в Збройних Силах РФ у період мобілізації, у період воєнного стану або у воєнний час, які вчинили злочини, щодо яких здійснюється попереднє розслідування, йдеться в законі.

Звільнитися від кримінального покарання зможуть і особи, які мають судимість, вироки у справах яких набрали чинності до дня набрання чинності законом, у тому числі особи, які відбули покарання або умовно-достроково звільнені від відбування покарання. (Тут також є винятки – терористичні та екстремістські статті, держрада, шпигунство, зазіхання на життя державного або громадського діяча, насильницьке захоплення чи утримання влади та стаття про злочини проти статевої недоторканності неповнолітніх).

Передбачається, що якщо в період проходження військової служби особа, яка не відбула покарання та не звільнена від покарання, вчинить новий злочин, то суд призначить йому покарання за правилами, передбаченими ст.70 "Призначення покарання за сукупністю вироків" Кримінального кодексу РФ.

Читайте також: На деяких ділянках фронту втрати РФ до дев'яти разів більші за українські - Маляр

Закон набуде чинності з дня його офіційного опублікування та поширюватиметься на правовідносини, пов'язані з проходженням військової служби осіб, щодо яких здійснювалося кримінальне переслідування на тимчасово окупованих територіях України до 30 вересня 2022 року.

Як повідомлялося, 16 травня Держдума РФ денонсувала Договір про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-