У Коордштабі пояснили, чому не надсилають до РФ запитів про конкретних полонених

У Коордштабі пояснили, чому не надсилають до РФ запитів про конкретних полонених

Укрінформ
Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими не застосовує практику надсилання запитів щодо конкретних полонених, оскільки через підвищену увагу РФ вимагає особливих умов їх визволення.

Як передає Укрінформ, про це Коордштаб повідомляє у Телеграмі.

У Координаційному штабі відбулася зустріч з родинами ГО “Знайти і повернути 57/34”, у якій, зокрема, узяли участь Уповноважений з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олег Котенко та радник Уповноваженого Іван Ангелін.

Як зауважили у штабі, родичів полонених та зниклих безвісти військовослужбовців серед іншого цікавило питання переміщення полонених з місць утримання на території Росії або тимчасово захоплених територіях.

Представник Коордштабу повідомив, що у випадку, коли держава-терорист засуджує українських полонених за кримінальними статтями, їх дуже часто переміщують між різними колоніями.

Також рідних полонених цікавив процес підтвердження перебування у неволі конкретних полонених не лише за допомогою представників Міжнародного комітету Червоного Хреста, а й через офіційні запити української сторони.

Як пояснив представник штабу, наразі немає практики надсилання персональних запитів щодо конкретних полонених: “Ми не можемо такого робити, адже це, простими словами, “завищує ціну” таких полонених. Тобто російська сторона, отримавши подібний запит, розуміє підвищену увагу до того чи іншого полоненого і вимагає особливі умови його визволення”.

Читайте також: У Коордштабі обговорили порядок оформлення довідок про перебування у полоні

Також рідні військовослужбовців звернули увагу на практику перевипуску мобільних sim-карток українськими мобільними операторами через тривале невикористання конкретної картки. Зі слів родичів, якщо такі картки належать зниклим або полоненим військовим, їх перевипуск ускладнює процес пошуку.

Окрім того, Котенко розповів про проблеми узгодження з російською стороною локацій пошуку зниклих або тіл загиблих. Він також поінформував, що вже звернувся до Міністерства оборони України, аби родини зниклих безвісти військових могли отримати відповідні документи, які дозволять користуватися пільгами.

Читайте також: Військова частина має видати сповіщення родині зниклого безвісти бійця - Коордштаб

Як повідомляв Укрінформ, загальний перелік полонених на обмін оновлюється та передається Російській Федерації кожні 7-10 діб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-