Битва за Україну. День чотириста сімдесят третій

Битва за Україну. День чотириста сімдесят третій

Укрінформ
Українська армія звільнила села Нескучне і Благодатне на Донеччині. Це напрямок на Волноваху і Маріуполь

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста сімдесят третій день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 червня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит делегації ОАЕ до Києва

-   Президент Зеленський зустрівся із міністром з питань зміни клімату й довкілля Об’єднаних Арабських Еміратів, головою Офісу з міжнародних справ при Президентові ОАЕ Маріам Альмхейрі - пресслужба глави держави.

-   Сторони обговорили наслідки російських екологічних злочинів в Україні, питання реалізації української Формули миру та Плану відбудови України.

-   Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зустрівся з міністром ОАЕ з питань клімату й довкілля ОАЕ Маріам Альмхейрі – ЗМІ. Сторони обговорили питання гуманітарного розмінування, ініціативи Grain from Ukraine та Формулу миру Президента України.

***

-   Членство України в НАТО підтримують 20 країн. Для вступу до Альянсу Києву потрібна згода 31 держави - Ігор Жовква, заступник голови Офісу Президента.

Підрив Каховської ГЕС

Економічні й екологічні наслідки

-   Унаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС потік води через Кримський канал до півострову найближчим часом припиниться - Міноборони Британії.

-   Через підрив окупантами Каховське водосховище втратило 70% або 13,95 куб. км води - Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

-   Чорне море внаслідок підриву російськими військами греблі Каховської ГЕС почало опріснюватись, солоність води поблизу Одеси нижче за норму майже втричі - Державна екологічна інспекція Південно-Західного округу.

-   Станом на 8:00 11 червня рівень Каховського водосховища в районі Нікополя становить 9,35. За добу рівень води знизився на понад метр, а від моменту підриву – більш як на 7 метрів - Укргідроенерго. Рівень води в Дніпрі у Херсоні становить 4,18 м, за добу показник зменшився на 0,54 м. Середній показник відпливу - 4-5 см на годину. Фахівці повʼязують це зі зменшенням напору водосховища.

-   В акваторії Миколаєва станом на ранок 11 червня рівень води становить 69 сантиметрів. Він знизився на 15 сантиметрів - Олександр Сєнкевич, міський голова Миколаєва. У місті підтоплено пляжі, човникові бази, яхт-клуб та ресторани на березі Дніпро-Бузького лиману.

-   Рівень води в районі Нікополя знизився ще на 18 см і становить 9,17 м - Укргідроенерго. Підрив Каховської ГЕС не вплинув на режими роботи Київської ГЕС та ГАЕС, Канівської, Кременчуцької та Середньодніпровської ГЕС.

-   Через підрив Каховської ГЕС актуальною стає загроза зараження лептоспірозом, і у зоні ризику передусім опиняються рятувальники. Також рекомендовано відмовитися від рибних продуктів через загрозу ботулізму - лікар-інфекціоніст Євген Дубровський. За даними МОЗ, епідситуація в зоні небезпеки контрольована, випадків інфекційних хвороб наразі не зафіксовано, у зоні підтоплення проводиться моніторинг води, підготовка лікарень до потенційних спалахів інфекційних захворювань.

Затоплення на окупованій території

-   російські військові розгорнули блокпости вздовж лінії. Ворог продовжує обстрілювали ті населені пункти, які приймають людей після евакуації - Наталія Гуменюк, начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

-   загарбники закрили місто Олешки Херсонської області, яке затопило через підрив Каховської ГЕС - Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.У громаді немає зв'язку, світла і газопостачання, евакуація проводиться тільки з паспортами рф.

-   Росіяни обстріляли човен з цивільними, які евакуювалися з лівобережжя Херсонської області. 6 людей поранено - Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента

Міжнародна реакція

-   Близько 700 тисяч людей не мають належного доступу до питної води через підрив Каховської ГЕС як на окупованих територіях, так і підконтрольних Україні - Мартін Гріффітс, заступник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань. Він додав, що ООН звернеться зі спеціальним закликом щодо надання Україні додаткових коштів у зв’язку з підривом Каховської ГЕС, проте в ООН хочуть почекати кілька тижнів, перш ніж робити висновки.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Гаврилов, заступник міністра оборони: «Найбільш актуальними новітніми розробками для української армії зараз є безпілотні системи, роботизовані платформи та системи управління й боротьби з ними, засоби радіоелектронної боротьби й розвідки, системи захищеного зв’язку, кібероборони, розвідки та аналітики даних. Україна завжди була сильна талантами у всіх цих техносферах».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   Воїни 68 окремої єгерської бригади ім. Олекси Довбуша у взаємодії з сусідніми підрозділами Сил оборони України звільнили населений пункт Благодатне на Донеччині. Було взято в полон російських військових - фейсбук-сторінка бригади.

-   Збройні сили України звільнили від російських загарбників село Нескучне у Донецькій області .

-   Противник здійснює переміщення своїх найбільш боєздатних частин з Херсонського напрямку на Запорізький та Бахмутський напрямки, це насамперед підрозділи морської піхоти, повітряно-десантних військ та 49 армії - Ганна Маляр, заступниця міністра оборони України.

-   На Лиманському напрямку протягом доби противник вів наступальні дії в районі Білогорівки. На Бахмутському напрямку - у напрямку Білої Гори, успіхів не мав - Генштаб ЗСУ. На Авдіївському напрямку противник наступальних дій не проводив. На Мар’їнському напрямку наші захисники відбили усі ворожі атаки. На Запорізькому та Херсонському напрямках ворог обороняється..

-   Українські сили на заході Запорізької області досягли локальних успіхів під час контратак на південний захід і південний схід від Оріхова, про це вказують геолокаційні кадри від 10 червня - Інститут вивчення війни (ISW).

-   Сили протиповітряної оборони вночі знищили 6 "Шахедів". Росіяни атакували прифронтові зони – Харківську та Сумську області - Повітряні сили.

-   Сили оборони ліквідували колону ворожої техніки на окупованій частині Запорізької області. росіяни втратили три артилерійські системи, два паливозаправники та вісім одиниць різноманітної техніки , серед якої – вантажівка з боєкомплектом – «Українська правда».

-   У населеному пункті Якимівка на тимчасово окупованій частині Запорізької області партизани підірвали залізничний міст, який окупанти використовували для постачання зброї з Криму - Анатолій Штефан, офіцер ЗСУ.

-   У тимчасово окупованому Криму стався вибух на залізниці на ділянці Джанкой-Керч – ЗМІ. Зупинено рух потягів.

-   У Бердянську пролунали вибухи в районі порту. Окупанти заявили про збиття ракети - ЗМІ

-   У росії заявили, що Україна намагалася завдати удару 6 морськими дронами по кораблю «Приазов'я» Чорноморського флоту рф - ЗМІ. Напад стався за 300 кілометрів від Севастополя. Українська сторона не коментує цей факт.

-   На Таврійському напрямку російські війська за добу втратили вбитими та пораненими майже 5 рот. Сили оборони таврійського напрямку виконали 1520 вогневих завдань - генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія". Знищено та пошкоджено 68 одиниць військової техніки росіян, зокрема 5 танків, 13 одиниць БМП, 4 ББМ, БТР, 2 МТЛБ, гаубиця 2С19 “Мста-С”, 4 самохідні артилерійські установки “Акація”, БпЛА “Орлан-10”, БпЛА “Supercam”, 4 гармати “Гіацинт-Б”, РЕБ “Житель”. Також знищено три склади з боєприпасами ворога.

***

-   Україна у межах чергового обміну полоненими повернула ще 95 своїх захисників. У списку воїни ЗСУ, Нацгвардії, а також прикордонники - Андрій Єрмак, глава Офісу Президента.  

***

За минулу добу росіяни обстріляли дев'ять регіонів України:

-   російська армія з важкої артилерії завдала удару по Марганецькій громаді у Дніпропетровській області.

-   війська рф 41 раз обстріляли Херсонську область, випустивши 247 снарядів з мінометів, артилерії, "Градів", БПЛА та авіації. Поранено п'ятьох людей - Олександр Прокудін, начальник Херсонської ОВА.

-   ворог завдав поранень 8 жителям Донецької області – Павло Кириленко, начальник Донецької обласної військової адміністрації.

-   російські війська минулої доби у Харківській області двічі обстрілювали магістральний аміакопровід в Куп'янському районі. Витоку аміаку та загрози для людей немає - Олег Синєгубов, начальник Харківської обласної військової адміністрації.

-   За даними Оперативного командування “Північ”, ворог від початку доби чотири рази обстріляв прикордонні райони Сумщини, пролунали 43 вибухи.

***

-   окупанти підірвали дамбу на річці Мокрі Яли на Донеччині, що викликало підтоплення по обидва береги річки. Однак на ведення наступальних дій Сил оборони Таврійського напрямку це не впливає - Валерій Шершень, речник сил оборони Таврійського напрямку.

-   Станом на ранок 11 червня 2023 року в Україні внаслідок збройної агресії рф постраждали більш як 1502 дитини - 487 дітей загинули та понад 1015 отримали поранення - Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   Президент Зеленський увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони від 11 червня щодо запровадженням санкцій проти 178 осіб, серед яких судді конституційного суду РФ -  сайт глави держави.

-   Наразі в України немає інформації про те, що факт передачі українських полонених російською православною церквою Угорщині дійсно відбувся - Андрій Юсов, представник Головного управління розвідки Міністерства оборони.

-   На розгляді судів перебуває кілька позовів щодо повернення в управління і користування держави Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" - Олександр Ткаченко, міністр культури та інформаційної політики. Минулого тижня МКІП подало вимогу монастирю УПЦ (МП) передати всі 79 будівель, які оглянула комісія.

-   Київська міська державна адміністрація повідомила, що у столиці 65% або 3041 укриття придатні для використання і звинуватила уряд в маніпуляції цифрами. Раніше в уряді повідомляли про 15% столичних укриттів «без суттєвих зауважень» – пресслужба КМДА.

-   Лідер Всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко разом із групою депутатів від фракції прийшли до Вищого антикорупційного суду брати на поруки фігуранта справи про махінації на 206 млн грн. Йдеться про бізнесмена з Полтави Сергія Бєлашова - Obozrevatel.

-   Реальні зарплати (з урахуванням інфляції) у приватному секторі Україні практично припинили падіння. У ІІ кварталі 2023 року, за опитуванням ЄБА серед малого та середнього бізнесу, більшість компаній (62%) повністю виплачували зарплати, 32% - заявляли про відсутність фінансових резервів, 16% - звільняли працівників – ЗМІ.

-   Гірничо-металургійна група «Метінвест» оцінила сумарні збитки та пошкодження активів компанії внаслідок вторгнення РФ в Україну в 3,542 млрд доларів, які будуть витребовані від агресора - Інтерфакс-Україна.

-   Вивантаження зернових у портах Великої Одеси зростає. Середньодобовий показник становить 493 вагони - Rail.insider. Щодо роботи “зернового коридору”, наразі 52 судна очікують огляду (15 – до порту Одеса, 25 – до порту Чорноморськ, 14 – до порту Південний, робота якого заблокована).

-   Парламент у першому читанні проголосував за законопроєкт N9315, який передбачає внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів - народний депутат Ярослав Железняк. Згідно з проектом, в зоні безмитної торгівлі duty-free майже повністю заборонять торгівлю сигаретами, сигарами, тютюном та іншими тютюновими виробами.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   Група шести африканських держав має намір виступити посередниками між Києвом та Москвою у намаганні припинити війну. Про це заявив заявив президент Сьєрра-Леоне Джуліус Маада Біо - Bloomberg. Наразі незрозуміло, що саме африканські лідери мають намір запропонувати для досягнення миру.

-   Захисники України отримали чеські зенітні установки "Viktor". Ці комплекси є дуже ефективними проти іранських дронів-камікадзе. Подробиці про нове озброєння розповів командувач Об’єднаних Сил ЗС України генерал-лейтенант Сергій Наєв - командування Об'єднаних сил Збройних сил України.

***

-   Глава британського Міністерства закордонних справ Джеймс Клеверлі звинуватив Іран у постачанні Росії боєприпасів - британські ЗМІ.  

-   Глава військової розвідки Швеції Томас Нільссон заявив, що Росія активно діє, щоб створити перешкоди для вступу Швеції до НАТО. За російськими спецопераціями стоять як офіційні спецслужби рф, так і залучені росіянами "довірені особи" - SVT.

-   Шведський провідний світовий виробник засобів особистої гігієни та продукції медичного призначення Essity заявив про остаточне припинення діяльності в росії - сайт компанії.

-   Польські фермери призупинили акцію протесту на прикордонному переході в Дорогуську (Люблінське воєводство) - RMF24. Фермери у червні отримають першу компенсацію за втрату коштів від зниження закупівельної ціни на збіжжя та нерегульований наплив українського зерна на польський ринок.

***

-   У чеській столиці Празі відбувся мітинг-перфоманс, метою якого було привернення уваги всього світу до трагедії, яку переживає південь України через теракт росії - посольство України в Чехії.

-   У Гаазі родичі загиблих літака рейсу MH17 влаштували акцію протесту - Укрінформ. Навпроти посольства рф у Гаазі вони поставили 298 білих стільців, що символізують жертв трагедії MH17.

-   Латвія відмовилася розглядати прохання російського режисера Сергія Щипіцина про надання притулку - Delfi.

ВОРОГ

-   Росія продовжує відмовляти ООН у доступі на окуповану територію для надання допомоги тим, хто потерпає від повені - Сергій Кислиця, постійний представник України при ООН. Генеральна Асамблея, «яка рішуче на боці України», не може ухвалити відповідне рішення без санкції Радбезу, де Росія користується правом вето.

-   Губернатор Калузької області рф повідомив про атаку та нібито "падіння" двох безпілотників на територію області - ЗМІ. Постраждалих немає, незначних пошкоджень зазнали два садові будинки.

-   Міністр оборони рф сергій шойгу підписав наказ, згідно з яким усі «добровольчі загони», які перебувають на фронті, мають до 1 липня укласти контракти з оборонним відомством - ЗМІ. «Добровольчими загонами» російська влада називає приватні військові компанії, наприклад ПВК «Вагнер». Згідно із законодавством, ПВК у росії заборонені.

Підготувала Жанна Телеганова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-