Безпілотники, РЕБ, кіберзахист: у Міноборони назвали найактуальніші розробки для армії

Безпілотники, РЕБ, кіберзахист: у Міноборони назвали найактуальніші розробки для армії

Укрінформ
Найбільш актуальними новітніми розробками для української армії зараз є безпілотні системи, роботизовані платформи та системи управління й боротьби з ними, засоби радіоелектронної боротьби й розвідки, системи захищеного зв’язку, кібероборони, розвідки та аналітики даних.

Про це розповів заступник міністра оборони Володимир Гаврилов в інтерв'ю інформаційному агентству АрміяInform, повідомляє Укрінформ.

«Це безпілотні системи, роботизовані платформи та системи управління й боротьби з ними, РЕБ/РЕР, системи захищеного зв’язку, кібероборони, розвідки та аналітики зібраних даних. Необхідно підвищувати ефективність наявних зразків ОВТ (озброєння та військової техніки - ред.), а одночасно – забезпечення їх якісними комплектуючими. Водночас потрібно підтримувати проривні інновації, які народжуються завдяки досягненням в ІТ-секторі, зокрема технологіям великих даних, навчання нейронних мереж, в матеріалознавстві, фізиці, хімії, електроніці, інженерії й так далі. Україна завжди була сильна талантами у всіх цих техносферах», - сказав Гаврилов, коментуючи найактуальніші розробки для війська.

Заступник міністра додав, що важливі ефективні прикладні інноваційні рішення, які «можна промислово виготовляти».

Гаврилов поінформував, що для пришвидшення процесів опрацювання відомством інноваційних проєктів в інтересах ЗСУ створено Акселератор Міноборони, який організаційно поєднує експертизу, повноваження профільних підрозділів МО та спеціального Проєктного офісу із використанням сучасних управлінських методів та ІТ-рішень.

Посадовець пояснив, що заявки щодо співпраці з Міноборони подаватимуться до Акселератора за принципом «єдиного вікна».

За його словами, у разі надходження до МОУ зразка високого рівня технологічної готовності (Technology readiness levels (TRL) — метод оцінки зрілості технологій, вимірюється шкалою від 1 до 9, де 9 — найбільш зріла розробка), ідеться про показник від 7 і вище, то термін ухвалення рішення від подання заявником базового пакета документів та до наказу міністерства про допуск зразка до експлуатації становитиме до 45 днів.

Заступник міністра оборони акцентував, що до широкомасштабного вторгнення Росії на це йшли роки, а нині на вебплатформі, яка виконуватиме функцію «єдиного вікна», завдяки системі управління контактами і процесами час чітко регламентований і автоматично контролюватиметься - без зайвих нарад, погоджень між різними підрозділами. З часом система роботи ставатиме все більш автоматизованою та об’єктивно сигналізуватиме про тих, хто гальмує інновації.

"Україна нині — у стані війни, і створювана десятиліттями система «мирного часу» виявилася не готова до роботи в стилі Agile. Багато-хто вважає, що робити кардинальні зміни за цих умов в нашому відомстві дуже ризиковано. А з іншого боку — стан війни відкриває можливість створити нову систему, яка, імовірно, стане навіть більш ефективною, ніж у колег з оборонних відомств країн-партнерів", - підкреслив Гаврилов.

Читайте також: Наєв показав чеські зенітні комплекси Viktor, які застосовують проти дронів

Як повідомлялося, у Міністерстві оборони України створено Акселератор інноваційного розвитку - постійно діючий консультативно-дорадчий орган, покликаний організовувати та реалізовувати проєкти за напрямом науково-технічної діяльності відомства.

Фото: armyinform.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-