Росія не надає інформації про місця перебування українських полонених - Коордштаб

Росія не надає інформації про місця перебування українських полонених - Коордштаб

Укрінформ
У Координаційному штабі відбулася онлайн-зустріч з об’єднанням родин військовослужбовців окремої бригади охорони громадського порядку імені Петра Калнишевського Національної гвардії України.

Про це повідомив у Телеграмі Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, передає Укрінформ.

На зустрічі з родичами полонених та зниклих безвісти нацгвардійців були присутні представники Координаційного штабу та Головного управління Національної гвардії України.

Читайте також: Військові частини не уповноважені вести розшук зниклих бійців – командування Сил тероборони

Представник штабу зауважив, що на території Російської Федерації та на тимчасово окупованих українських територіях є різні суб’єкти, які утримують українських військовослужбовців: з кожним із цих суб’єктів ведуться переговори щодо визволення наших бійців. Окремо триває робота й щодо повернення полонених військовослужбовців зі всіх місць несвободи, де їх утримує країна-агресорка.

Що стосується місцеперебування військовополонених, представник штабу зазначив, що офіційної інформації про це Росія не надає. Відповідний мандат на відвідання місць несвободи і спілкування з військовополоненими має місія Міжнародного комітету Червоного Хреста, але лише з дозволу країни, яка утримує полонених. Слід зазначити, що МКЧХ не розголошує інформацію про те, доступ до яких саме місць утримання вони отримали і відвідали.

Згідно з нормами міжнародного гуманітарного права комунікація військовополонених з їхніми родичами повинна бути забезпечена через листування. Але через те, що Російська Федерація не виконує взяті на себе зобов’язання, жодних гарантій отримання листів нема.

Читайте також: Військова частина не може надавати родичам полонених службові документи - Коордштаб

Фото- й відеоматеріали, свідчення визволених з полону, відповіді на запити незалежних адвокатів — уся ця інформація береться до уваги, вона свідчить про ймовірне перебування людини в неволі. Але офіційно визнати полон повинна сторона, яка утримує військовослужбовця — міністерство оборони РФ, інформує Координаційний штаб.

Як повідомляв Укрінформ із посиланням на Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими, звільнені з полону українські військові майже відразу проходять анкетування та повідомляють про побратимів, яких утримує Росія.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-