Китай готує нові кроки задля політичного вирішення «української кризи» - спецпосланець КНР

Китай готує нові кроки задля політичного вирішення «української кризи» - спецпосланець КНР

Укрінформ
Спеціальний представник уряду Китаю у справах Євразії Лі Хуей визнає, що наразі жодні переговори між Києвом і Москвою неможливі, проте вважає перспективи політичного врегулювання російсько-української війни високими.

Про це китайський дипломат заявив під час спеціального брифінгу, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Під час цього візиту я відчув, що всі сторони підтримують політичне вирішення української кризи. Хоча поки що складно зібрати всі сторони за столом переговорів, не кажучи вже про досягнення якихось домовленостей, на нашу думку, українська криза може бути врегульована в кінцевому результаті шляхом переговорів. Є деяке взаєморозуміння», – сказав Лі.

Читайте також: Китай веде свою гру щодо російської агресії в Україні – Каспаров

Як приклад того, що Україна і Росія все ж мають «потенційно схожі бачення», китайський дипломат назвав заяви Києва і Москви про готовність до політичного врегулювання конфлікту, без уточнення їхніх умов для такого кроку, та схвальну реакцію в обох країнах на посередницькі зусилля Пекіна.

Водночас Лі зауважив, що ризик ескалації бойових дій залишається високим, і розповів, що під час перебування його делегації в столиці України в Києві кілька разів оголошувалась повітряна тривога.

За його словами, ситуація на фронті перебуває в тупику, й нинішня невизначеність дуже турбує Китай.

Читайте також: Китай нагадав заяву Кулеби, щоб відповісти на появу в ЗМІ «пропозицій» віддати РФ частину України

«Українська криза переживає ключовий момент. Хоча у нас і склалося враження, що між двома сторонами немає бажання йти назустріч одна одній, важливо, щоб хтось почав докладати зусиль для пошуку можливостей зближення сторін», – сказав дипломат. Він додав, що останнім часом з ініціативами політичного врегулювання «української кризи» виступили Південна Африка, Бразилія та інші країни, й Китай готовий співпрацювати з усіма ними.

«Китай вітає ці пропозиції і готовий взаємодіяти з усіма сторонами… Китай готовий зробити все, що завгодно, аби тільки це сприяло деескалації і зниженню напруженості», – сказав дипломат.

Метою свого нинішнього турне Лі назвав налагодження контактів зі сторонами конфлікту, ознайомлення їх із мирними пропозиціями Китаю та їхніми позиціями щодо врегулювання «кризи» й проведення відповідних консультацій. Цієї мети, за його словами досягнуто, й тепер Китай готуватиме наступні кроки.

Читайте також: Кулеба: Спецпосланець Китаю не пропонував віддати Росії окуповані українські території

Як повідомляв Укрінформ, спецпосланець Пекіна Лі Хуей із 15 по 26 травня здійснив поїздки до Києва, Варшави, Парижа, Берліна та Брюсселя і до Москви, намагаючись дійти спільних позицій для можливого політичного врегулювання російсько-української війни, яку в Китаї називають «українською кризою».

Фото: Володимир Сидоренко

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-