Усі партнери погоджуються, що Україні мають бути надані гарантії безпеки – ОП

Усі партнери погоджуються, що Україні мають бути надані гарантії безпеки – ОП

Укрінформ
Усі партнери погоджуються, що Україні мають бути надані гарантії безпеки, нині йде обговорення, в якій формі вони будуть надані.

Про це на зустрічі з журналістами розповів керівник Офісу президента Андрій Єрмак, передає Укрінформ. 

"Основні гарантії, які потрібні нам, ми отримуємо. Є питання щодо форми закріплення цих гарантій", – сказав Єрмак. 

Він додав, що Україна хотіла би побачити певний мікс між Kyiv Security Compact та двосторонніми договорами щодо безпеки, які мають між собою США та Ізраїль. 

Відповідаючи на запитання щодо майбутнього саміту НАТО у Вільнюсі, Єрмак зазначив, що амбіції України не змінюються. 

Читайте також: Україна може отримати угоду про гарантії безпеки в липні цього року - WSJ

"Ми розуміємо, що членство буде точно тоді, коли це дозволить безпекова ситуація", – сказав він. 

Єрмак також зауважив, що не відчуває, що хоч якась із країн Альянсу має остаточну позицію "ні". 

Як повідомлялося, Україна хоче отримати від НАТО не лише політичне рішення про вступ, а ще й гарантії безпеки. Віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина наголошувала, що нині критично важливо, щоб Україна мала гарантії безпеки від країн-членів НАТО, які жодним чином не можуть бути альтернативою членству. 

Однак через те, що НАТО досі не надало жодних гарантій безпеки для України, деякі країни вирішили самотужки запропонувати допомогу. 

Читайте також: Україна та Польща скоординували позиції щодо НАТО та гарантій безпеки

Наразі країни Заходу обговорюють гарантії безпеки Києва. Серед них, зокрема, – Франція та США. У МЗС Франції наголосили, що країна готова погодити з Україною угоди, спрямовані на надання їй гарантій безпеки, які допоможуть їй захистити себе у довгостроковій перспективі та запобігти можливим агресіям у майбутньому. 

Водночас західні ЗМІ повідомляють, що країни Заходу хочуть запропонувати Україні модель гарантій безпеки на зразок тієї, яку має Ізраїль. Головним гарантом можуть стати США. Як розповів в інтерв’ю WSJ президент Республіки Польща Анджей Дуда, країни-члени Північноатлантичного альянсу розглядають можливість підписання Угоди про гарантії безпеки для України за прикладом ізраїльської моделі вже в липні цього року, за підсумками саміту НАТО у Вільнюсі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-