Тренування українських пілотів відкриває шлях для постачання Україні F-16 – Столтенберг

Тренування українських пілотів відкриває шлях для постачання Україні F-16 – Столтенберг

Укрінформ
Союзники по НАТО послідовно допомагають Україні у її боротьбі проти агресії РФ, тому готовність деяких союзників почати тренування українських пілотів на винищувачах F-16 є мудрим рішенням, яке дозволяє в перспективі розпочати поставки Україні бойових літаків НАТО.

Про це сьогодні у Брюсселі під час пресконференції за підсумками зустрічі з прем’єр-міністром Латвії Кріш'янісом Каріньшем заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Протягом минулих днів декілька союзників оголосили про початок тренування для українських пілотів. На певному етапі це дозволить нам поставляти також і літаки, хоча коли і як це відбуватиметься - ще має бути вирішено. Я думаю, було б мудрим саме так просуватися вперед: розпочати тренування, і в залежності від подальшого розвитку цієї війни та ситуації на місцях, приймати остаточні рішення щодо поставок літаків», - сказав керівник Альянсу.

Він зауважив, що ця нова ініціатива є ще одним проявом важливих кроків на підтримку України, які союзники по Альянсу здійснили протягом кількох минулих місяців. Зокрема, йдеться про поставки в Україну важкого озброєння, включаючи бойові танки Leopard, Abrams та Challenger та іншу техніку. Протягом минулих тижнів Велика Британія поставила Україні сучасні крилаті ракети великого радіусу дії, які вже привносять важливі зміни на полі бою.

Все це, за словами Єнса Столтенберга, є проявом довгострокових зобов’язань Альянсу. Союзники вважають за необхідне надати Україні такі військові спроможності, щоб її Збройні Сили були здатними стримати будь-яку подальшу російську агресію.

«Ми маємо забезпечити, щоб історія не повторилася, та позбавити президента Путіна можливості шахраювати з європейською безпекою. У цьому контексті зміцнення Збройних Сил України, включаючи їх Повітряні сили, є дуже важливою частиною цих зусиль. Тож 4-те покоління літаків НАТО може бути їх частиною. Коли це трапиться, наразі важко сказати - вже після війни, або ще під час війни, в залежності від її ходу - але це буде корисним у будь-якому випадку», - наголосив генеральний секретар НАТО.

Читайте також: Нідерланди хочуть швидко розпочати навчання українських пілотів на F-16

Як повідомлялося, з початку російського військового вторгнення в Україну у лютому минулого року НАТО та країни-союзниці надали Україні безпрецедентну політичну та військову допомогу, включаючи постачання сучасної зброї - машини піхоти, танки, артилерію, засоби протиповітряної оборони та протитанкові засоби - яка допомогла Україні вистояти та розпочати звільнення своїх територій, що були окуповані російськими загарбниками.

Фото: EFE/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-