Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Удари окупантів по території України обмежені їхніми виробничими можливостями

Удари окупантів по території України обмежені їхніми виробничими можливостями

Блоги
Укрінформ
У середньому в рф показник виробництва та поповнення боєкомплекту залишається 2-5 ракет на добу різної номенклатури

Отже, трохи аналізу по ударах, які завдавались останні два з половиною тижні по території України російськими окупантами.

Але, перш за все, хочу звернути вашу увагу на дві обставини.

Першим є те, що росія не завдавала території масованих ракетних ударів з 9 березня 2023 року. Усі ті удари, які завдавалися з недавніх пір – це обмежені ракетні удари. Так, були масштабні нальоти дронами-камікадзе, але про них ми поговоримо окремо, а зараз – саме про ракетні удари.

Друга обставина – це те, що у період затишшя, коли росія не застосовувала масово ракети, вона продовжувала їх виробляти. У середньому показник її виробництва та поповнення боєкомплекту залишається 2-5 ракет на добу різної номенклатури.

З урахуванням “затишшя” легко можна розрахувати середній показник можливого відновлення боєкомплекту РОВ з моменту збільшення масових ракетних ударів і з початком нанесення обмежених.

А тепер, трохи детальніше за інтенсивністю, сумарним БК та номенклатурою.

Удари на території України відновилися:
● 28 квітня: 23 – Х-101
● 1 травня: 18 – Х-101, 1 – Х-47
● 9 травня: 17 – Х-101, 8 – Калібр
● 14 травня: 3 – Х-101
● 16 травня: 6 – Х-47, 9 – Калібр, 3 – Іскандер (?)
● 17 травня: 2 – Калібр.

Сумарно це 90 ракет. З них 61 – Х-101, 19 – Калібр, 7 – Х-47М2 “Кинжал”.

Що ж до 3-х ракет ОТРК “Іскандер”, то тут є сумніви. Або це дійсно були 9М723/9М728, або це були С-400, переналаштовані на удари по поверхні. Але, загалом, я все ж таки включив їх до загального списку, оскільки зайвими не будуть для відносного балансу за номенклатурою.

Виставка збитих у Києві ракет
Виставка збитих ракет, що прямували на Київ

За попередніми даними, можна зробити висновки: сумарний масовий ракетний удар, який окупанти півроку тому здійснювали раз на 2 тижні, зараз розтягнули на два з половиною тижні ударів обмеженим БК.

Станом на 28 квітня у РОВ могло бути в запасі БК від 90 до 225 ракет різної номенклатури. Але, зважаючи на все, це швидше в менший бік, ніж у більший. Тобто, на цю чергу атак, росіяни могли використовувати пропорційно розподілений БК.

Відкритим залишається питання нинішнього потенціалу ракетних ударів РОВ, але з урахуванням пропорції 61/19/7/3 можна говорити про те, що ПРУ зараз вичерпується і найближчим часом вони перейдуть до відновлення БК, зберігаючи тиск одиночними пусками і за допомогою Shahed-136.

У будь-якому випадку, окупанти не припинять завдавати ударів по території України і будуть для цього шукати всі засоби та можливості, комбінуючи та експериментуючи. Але всі ці комбінації та експерименти обмежені виробничими можливостями.

Олександр Коваленко

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-