ЄБРР очікує помірного зростання економіки України

ЄБРР очікує помірного зростання економіки України

Прогноз
Укрінформ
Економіка України зростатиме помірно, оскільки підприємства адаптуються до обставин війни.

Такий прогноз опублікував у вівторок, 16 травня, Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР), передає Укрінформ з посиланням на сайт банку.

"Українське виробництво зросте на 1% у 2023-му та на 3% у 2024 році за умови, що інтенсивність війни протягом цього періоду залишиться на рівні початку 2023 року", - йдеться у прогнозі ЄБРР.

У звіті зазначається, що після безпрецедентного падіння ВВП України у 2022 році, який оцінювався у 29,1%, економічне виробництво стабілізувалося на рівні приблизно 70% від довоєнного рівня.

За даними ЄБРР, більшість українських підприємств продовжують працювати, хоча і з меншою потужністю в умовах війни.

Виробникам доводиться долати часті дефіцити електроенергії, пошкодження капіталу та інфраструктури, матеріально-технічні труднощі, нестачу кваліфікації та періодичні повітряні нальоти.

"У такому складному середовищі макроекономічна стабільність була збережена завдяки більш чітким графікам зовнішнього фінансування та достроковій програмі МВФ, схваленій у березні 2023 року", - вважають аналітики банку.

Читайте також: Нацбанк покращив прогноз ВВП на 2023 рік

У зведені зазначено, що зовнішнього фінансування має бути достатньо, щоб покрити значні дефіцити зовнішнього та фіксального фінансування й усунути потребу грошового фінансування дефіцитів бюджету в поточному році.

У березні 2023 року інфляція в Україні впала до 21,3% у річному обчисленні та, ймовірно, буде знижуватися й надалі, додали в ЄБРР.

Очікується, що валютні резерви залишаться на належному рівні, підтримуючи прив’язку обмінного курсу.

Як повідомляв Укрінформ, Україна отримає доступ до 115 млрд дол. США довгострокової підтримки завдяки Міжнародному валютному фонду та країнам G7.

У 2023 році очікується 42 млрд дол. фінансової допомоги, включаючи 4,6 млрд дол. США від Міжнародного валютного фонду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-