Президент Чехії оцінює шанси контрнаступу України як добрі

Президент Чехії оцінює шанси контрнаступу України як добрі

Укрінформ
Президент Чехії, ексгенерал НАТО Петр Павел оцінює шанси контрнаступу України для повернення окупованих росією територій як добрі.

Про це він заявив в інтерв’ю Reuters, передає Укрінформ.

«Безумовно, є велика надія, що український контрнаступ буде успішним, тому що Україна вмотивована, добре підготовлена, її війська досвідчені і, звичайно, не піддаються таким недолікам, як російська армія», – сказав Павел.

Але, визнав він, якщо росія добре використає свою підготовлену оборону, жертви будуть великими.

За словами президента, у російської армії були серйозні проблеми з матеріально-технічним забезпеченням і бойовим духом, але розвалу оборони чекати не варто, адже

росія встигла підготувати відносно якісну і глибоку оборону в кілька рубежів.

Колишній головнокомандувач армії Чехії, а також головний військовий радником генерального секретаря НАТО в 2015-2018 роках, вважає, що Україна врешті-решт отримає західні винищувачі, але неможливо буде передати їх вчасно для майбутнього наступу. Нагальними потребами є боєприпаси, додав він.

Прогнозувати, яку територію Україна зможе відвоювати, він не став, адже є різні сценарії наступу, і не завжди все йде згідно з бажаннями і планами.

Чеський лідер зазначив, що Україна потребує підтримки партнерів для вступу до НАТО та Європейського Союзу, але висловив думку, що процес цей в обох випадках буде складним і тривалим, хоча переговори про вступ до ЄС мають всі шанси розпочатися ще цього року.

Читайте також: Чехія передасть Україні дві системи ППО «КУБ» із ракетами

Павел в інтерв’ю також торкнувся питання Китаю. Він сказав, що дії Китаю під час війни в Україні показали, що КНР не є конструктивним гравцем, адже не назвав війну Росії в Україні вторгненням та не закликав до виведення російських військ.

Президент ЧР переконаний, що Європейський Союз та інші демократії потребують єдиної та реалістичної позиції щодо цієї держави, одного голосу, тому що навіть найбільші країни ЄС не можуть грати на рівних з Пекіном самостійно. Ба більше, Китай використовуватиме двосторонні контакти як шанс розколоти європейські країни або відірвати Європу від Сполучених Штатів.

Нагадаємо, раніше Павел говорив, що України має лише один шанс для великого контрнаступу.

Фото: ČTK / Šulová Kateřina

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-