росія виробляє до 150 танків на рік, але має тисячі старих для ремонту - Бадрак

росія виробляє до 150 танків на рік, але має тисячі старих для ремонту - Бадрак

Укрінформ
російська федерація нарощує виробництво танків, на сьогодні вона здатна випускати близько 150 нових танків на рік. Водночас має в своєму арсеналі, за різними даними, від 11 тисяч до 29 тисяч старих танків, які використовують для ремонту.

Про це в інтерв’ю Укрінформу повідомив директор Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентин Бадрак.

«Різні є позиції щодо обсягів їх виробництва. Скажімо, дані західних ЗМІ та дані Українського інституту майбутнього дуже відрізняються. Я думаю, що може йтися про здатність «Уралвагонзаводу» виробляти близько 20, не більше 30 танків на місяць. Один із провідних фахівців танкобудування, який керував заводом ім.Малишева в Харкові, Віталій Немілостівий розповів, що їздив на «Уралвагонзавод» ще до війни і до 2013 року там було розгорнуто досить потужне виробництво, вони отримали новітні верстати тощо. І тоді завод виробляв до 120 танків на рік. Але зараз усе прискорено, і він передбачав, що може йтися про річний випуск більш як 150 танків. Це дуже близька цифра, якщо говорити про річні показники випуску саме нових танків», - розповів Бадрак.

Водночас він зауважив, що в рф працює майже десяток бронетанкоремонтних заводів, які займаються відновленням старої техніки.

Читайте також: Втрати рф на війні в Україні більші, ніж будь-хто думає - екскомандир британського танкового полку

«За різними даними, в рф може бути від 11 тисяч до 29 тисяч старих танків. На мій погляд, ідеться про те, щоб хоч якусь техніку робити зі старої, умовно кажучи – з трьох танків один. Але їх значну кількість виробляють. За даними фахівців Українського інституту майбутнього, станом на лютий у підготовленому резерві було зосереджено значну кількість танків – до 1600-1650 одиниць, тобто більше, ніж їх було до масштабного вторгнення (у січні 2022 року росія вздовж кордону з Україною зосередила близько 1100 танків)», - повідомив експерт.

Відповідаючи на питання щодо якості російської техніки, Бадрак наголосив, що технологічно вони значно поступаються західним зразкам.

«На мій погляд, росія відчутно втрачає технологічність усієї техніки – і танків, й інших бронемашин. Були повідомлення про те, що росії не вистачає каучуку для виробництва гуми для танків, не вистачає підшипників та ін.», - зазначив експерт, додавши, що в російській техніці стає менше іноземних комплектуючих.

Читайте також: росія має проблеми з логістикою у війні проти України – британська розвідка

Зокрема, якщо в 2022 році в російському комплексі «Сосна-У» використовувались французькі тепловізори компанії Thales, то зараз українські військові такі тепловізори не знаходять.

«Можна передбачати, що таких високотехнологічних вузлів і комплектуючих у росії вже немає. І це означає, що танки, які отримує Україна, типу Leopard або Challenger, сподіваюсь і Abrams ми отримаємо, і так само з’явилась інформація, що можемо французькі Leclerc отримати, – то усе це набагато більш потужніше і технологічніше, аніж танки російської федерації. Хоча ворожих танків буде більше за кількістю», - наголосив Бадрак.

Як повідомляв Укрінформ, 22 березня група розслідувачів Conflict Intelligence Team повідомила, що армія рф розконсервовує старі радянські танки Т-54 і Т-55, взяті на озброєння у 1946 році, – їх помітили в ешелоні, який перевозить військову техніку з Далекого Сходу.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-