Боєприпаси для України: Європарламент ухвалив терміновий порядок прийняття Акта ЄС

Боєприпаси для України: Європарламент ухвалив терміновий порядок прийняття Акта ЄС

Укрінформ
Європарламент під час пленарного засідання у Страсбурзі ухвалив термінову процедуру затвердження запропонованого Єврокомісією Акта з підтримки виробництва боєприпасів (ASAP).

Документ має на меті нарощування потенціалу європейської оборонної промисловості та прискорення постачання Україні артилерійських боєприпасів для забезпечення її права на самозахист від російської агресії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Рішення було ухвалене більшістю голосів. Це означає, що остаточне голосування щодо затвердження цього документа відбудеться під час другого пленарного засідання Європарламенту у травні поточного року.

Згаданий Акт з підтримки виробництва боєприпасів був запропонований Європейською комісією на виконання третього «треку» плану щодо прискорення виробництва боєприпасів та іншого військового обладнання на підприємствах європейської оборонної промисловості, необхідність якого виникла внаслідок російської агресії проти України та її впливу на всю систему європейської та світової безпеки.

Читайте також: ЄС остаточно схвалив виділення €1 мільярда на боєприпаси для України

Перший пункт згаданого плану передбачав виділення мільярда євро для компенсації країнам-членам термінових поставок боєприпасів для України із вже існуючих арсеналів. Другий «трек», на який виділили ще один мільярд євро, був спрямований на прискорення виробництва боєприпасів за рахунок їх спільного замовлення на підприємствах європейської оборонної промисловості, як для подальших поставок артилерійських снарядів калібру 155 мм для України, так і для поповнення європейських армійських складів.

Запропонований Акт з підтримки виробництва боєприпасів включає регуляторні механізми фінансування, виявлення та усунення «вузьких місць» у постачанні сировини та у виробництві, забезпечення стійкості мереж постачання, а також створення правових умов для термінового усунення нестачі боєприпасів на складах у країнах Євросоюзу.

На першому етапі Єврокомісія запропонувала для реалізації цієї програми бюджет у 500 млн євро , який буде скомпонований із перерозподілу бюджетного фінансування за рахунок інших програм, зокрема в рамках Європейського фонду миру та EDIRPA – програми посилення оборонної індустрії шляхом спільного замовлення. Фінансування цього, третього, «треку» буде змішаним: разом із внеском Єврокомісії та із внесками країн-членів його обсяг сягне ще одного мільярда євро.

Читайте також: ЄС надасть Україні боєприпасів на €2 мільярди - Шмигаль

Акт із підтримки виробництва боєприпасів був терміново розроблений Єврокомісією усього за 5 тижнів після політичного рішення Європейської ради. Єврокомісія розраховує на остаточне ухвалення ASAP до літа 2023 року. Регуляторні правила, що передбачені Актом, діятимуть до середини 2025 року.

Як повідомлялося, 20 березня Європейська рада ухвалила рішення щодо прискорення поставок боєприпасів для України та про нарощування спроможностей європейської оборонної промисловості. Зокрема, це рішення передбачає, що країни ЄС поставлять Україні 1 млн артилерійських боєприпасів, у тому числі снарядів калібру 155 мм, протягом наступних 12 місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-