Добровільно здалися в полон 40% росіян

Добровільно здалися в полон 40% росіян

Дослідження
Укрінформ
Серед російських військовополонених добровільно здалися в полон 40%, що свідчить про низький бойовий дух у лавах загарбників.

Про це сказав керівник проєктів Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Андрій Скоцик, презентуючи на брифінгу результати першого соціологічного дослідження російських військовополонених, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Дуже важливим показником є той факт, що 40% добровільно здалися в полон. Це не означає, що вони обов’язково прийшли за проєктом “Хочу жить”. Це могла бути так само добровільна здача під час ведення бойових дій. Але це говорить про низьку мотивацію і низький бойовий дух російської армії, які не хочуть воювати і стояти до останнього, і за можливості здаються в полон”, - сказав Скоцик.

За його словами, згідно з опитуванням, ставлення російських військових до командирів вкрай негативне.

“Зміст наказів, як бачимо, абсолютна більшість респондентів оцінює негативно. Більше того, більшість респондентів вважають, що якщо буде відступ російської армії, то командири їх залишать на позиціях, а самі втечуть”, - додав Скоцик.

Також, зауважив він, “вкрай незадовільно оцінюється забезпечення боєкомплектами”.

“Тільки 17% опитаних сказали, що вони повністю забезпечені боєкомплектами”, - додав керівник проєктів Координаційного штабу.

Він розповів, що лише 11% російських окупантів, які взяли участь в опитуванні, мають вищу освіту.

“Це вкрай низький показник. Ще середню освіту мають 20%, середню спеціальну - 57%. І 12% не мають навіть середньої освіти. Тобто це в основному малоосвічені люди робітничих спеціальностей, або ті, які взагалі ніде не працюють”, - розповів Скоцик.

Більшість із них служать в армії російської федерації, також багато примусово мобілізованих з “народної міліції” так званих “лнр” і “днр”, з ПВК “Вагнер” і з “росгвардії”.

“В цілому вік російських військовополонених, які взяли участь в опитуванні, приблизно рівномірний. 80% це люди віком від 26 до 50 років. Місце проживання - тобто де вони народилися і звідки поїхали на війну - теж приблизно рівномірно розподілений по росії, але значна частина - це примусово мобілізовані з “лнр” та “днр””, - зазначив Скоцик.

Водночас він підкреслив, що в Коордштабі презентують лише невелику частину результатів цього дослідження, “ту, яку ми можемо презентувати спільноті”.

Читайте також: Із полону вдається повертати військових, про яких зовсім не було інформації - Коордштаб

“Більшість результатів досліджень ми використовуємо у своїй роботі для виконання завдань”, - сказав керівник проєктів.

Експериментальне перше соціологічне опитування російських військовополонених проведене Координаційним штабом з питань поводження з військовополоненими в рамках державного проєкту “Хочу жить” з добровільної здачі в полон російських окупантів.

Добровільно в цьому опитуванні взяли участь і заповнили відповідні анкети 400 респондентів. Опитування проходило з 10 до 20 квітня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-