Фото, відео і листи не є офіційною інформацією про перебування в полоні - Коордштаб

Фото, відео і листи не є офіційною інформацією про перебування в полоні - Коордштаб

Укрінформ
Фото, відео, листи або свідчення можуть додатково вказувати на те, що військовослужбовець перебуває в полоні, проте така інформація не є офіційною.

Як передає Укрінформ, про це повідомив у Телеграмі Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими.

Представник Коордштабу під час зустрічі онлайн поспілкувався з родинами полонених захисників із військової частини А4180.

Він наголосив, що російська сторона повинна офіційно визнати полон українських військовослужбовців і забезпечити дотримання їхніх прав, як це передбачено нормами міжнародного гуманітарного права. Це стосується, зокрема умов утримання, медичної допомоги і комунікації з родичами. Поранених, важкохворих, цивільних, жінок і дітей країна-агресорка повинна відпустити без жодних умов.

Читайте також: Коордштаб: Представники МКЧХ не мають можливості фіксувати стан здоров’я полонених

Представник штабу звернув увагу на те, що облікова категорія військовослужбовця у військовій частині може відрізнятися від обліку в єдиному реєстрі оборонців Національного інформаційного бюро.

“У випадку, коли з’являється нова інформація, фото- чи відеоматеріали, лист, свідчення повернутого з полону, облікова категорія військовослужбовця може змінитися. Ці відомості додатково вказують на те, що захисник перебуває у полоні, проте така інформація не є офіційною. Варто зазначити, що Міжнародний комітет Червоного Хреста не підтверджує полон військовослужбовця, таке підтвердження офіційно може надати лише міністерство оборони російської федерації”, - зауважив представник штабу.

Читайте також: У Координаційному штабі розповіли, де родичі полонених можуть отримати допомогу

Окремо учасники зустрічі обговорили питання реабілітації й відновлення здоров'я військовослужбовців після звільнення з полону, надання психологічної допомоги і роботи з родинами.

Як повідомляв Укрінформ, обмін полоненими у форматі "всіх на всіх" у разі досягнення з росією відповідної домовленості відбудеться поетапно, а не в один день.

Фото з сайту АрміяInform

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-