путін не призначав командувача для вторгнення в Україну, щоб приписати «перемогу» собі – ISW

путін не призначав командувача для вторгнення в Україну, щоб приписати «перемогу» собі – ISW

Укрінформ
Президент рф володимир путін на початку повномасштабного вторгнення в Україну не призначав командувача російських військ, бо прагнув представити себе головнокомандувачем і організатором вторгнення.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

«У квітні 2022 року західні офіційні особи повідомили, що росія не мала одного командувача своїх сил в Україні від початку вторгнення 24 лютого 2022 року. Ймовірно, путін прагнув представити себе головнокомандувачем і організатором успішного вторгнення в Україну», – зауважують експерти.

Як зазначається, з захоплених російських військових планів випливає, що кремль очікував захопити Київ за лічені дні, і путін, імовірно, хотів оголосити це особистою геополітичною перемогою.

«Можливо, путін не хотів призначати командувача для цього вторгнення, щоб уникнути приписування військовому командиру військової перемоги в Україні – динаміка, подібна до ситуації між радянським лідером Йосифом Сталіним та маршалом Радянського Союзу Георгієм Жуковим під час Другої світової війни», – вважають аналітики.

Читайте також: Зеленський: Найбільше росію боїться путін, який повинен лишитися наодинці зі своїм народом

В ISW уточнили, що Сталін мав обмежений і застарілий досвід війни і заздрив військовим звершенням і славі Жукова.

«У путіна немає військового досвіду, що, можливо, ще більше сприяло його рішенню не призначати командувача для вторгнення, який міг би посунути його, приписавши собі заслуги в очікуванні драматичної перемоги», – вважають в ISW.

Аналітики зауважують, що небажання путіна призначити командувача вторгнення в Україну мало "каскадний вплив на російську армію, включаючи дезорганізацію командних структур, розпалювання інтенсивної фракціонізації та живлення нездійсненних очікувань".

В ISW нагадують, що у квітні 2022 року у відповідь на невдалу російську спробу наступу на Київ путін призначив першого командувача Олександра Дворникова, але змінив його до кінця травня через його нездатність виправдати високі очікування в перші місяці після нападу.

Читайте також: Позбавлення громадянства за «фейки», довічне за держзрадупутін підписав нові закони

На думку аналітиків, масштабні провали російського зимово-весняного наступу, ймовірно, спонукали путіна розділити відповідальність за операції в Україні порівну між двома фракціями в Міноборони перед очікуваним українським контрнаступом. Також, як вважають в ISW, кремль і Міноборони намагалися використати кадрові зміни для отримання бажаного інформаційного ефекту, щоб компенсувати дедалі менші результати.

Прихильність путіна до кадрових ротацій та відмови від прямого звільнення командирів є символом його стилю внутрішнього правління, стилю керівництва, що не дуже підходить для керівництва армією, яка веде дорогу війну, наголошують в ISW.

Як повідомлялося, очільник ПВК «Вагнер» євген пригожин побоюється, що позиції рф в тилу Бахмута вразливі для контратак української армії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-