МАГАТЕ оприлюднило звіт щодо ситуації на Запорізькій АЕС

МАГАТЕ оприлюднило звіт щодо ситуації на Запорізькій АЕС

Укрінформ
Представники Міжнародного агентства з атомної енергії, присутні на Запорізькій АЕС, чули звуки обстрілів майже щодня упродовж останнього тижня.

Про це заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, звітуючи про ситуацію на Запорізькій АЕС, передає Укрінформ із посиланням на сайт агентства.

«Я побачив чіткі ознаки військових приготувань у цьому районі, коли відвідав Запорізьку атомну електростанцію трохи понад три тижні тому. Відтоді наші експерти на місці часто повідомляли, що чули вибухи, часом припускаючи (що відбуваються) інтенсивні обстріли неподалік. Я глибоко стурбований ситуацією на станції», – наголосив Гроссі.

Читайте також: Гендиректор МАГАТЕ обговорив захист Запорізької АЕС із главою МЗС Туреччини

За його словами, одного разу експертам МАГАТЕ на ЗАЕС наказали сховатися на майданчику через потенційну небезпеку у зв'язку з бойовими діями.

Гендиректор відзначив серйозні ризики для ядерної безпеки та безпеки, з якими стикається ЗАЕС.

За його словами, ЗАЕС покладається на одну лінію електропередачі 750 кВ, яка ще працює і подає ззовні електроенергію, необхідну для охолодження реакторів й інших важливих функцій ядерної безпеки та захисту. До початку повномасштабної війни станція мала чотири лінії зовнішнього живлення.

Читайте також: В Енергодарі росіяни готують викрадення дітей - хочуть вивезти в Крим на автобусах ЗАЕС

Керівництво станції повідомило МАГАТЕ, що обсяг технічного обслуговування, здійсненого під час простоїв на всіх енергоблоках у 2022 році, зменшено у зв’язку зі скороченням техперсоналу, відсутністю зовнішніх підрядників та запасних частин. Наразі на ЗАЕС працює лише близько чверті штатного обслуговуючого персоналу, і на станції немає плану з технічного обслуговування.

Експертами МАГАТЕ також виявлено значні пошкодження вікон у машинному залі 4-го енергоблока у місці, що вочевидь не відповідає вибухам мін, про які повідомлялося раніше. Команда агентства намагається з’ясувати причину шкоди.

Читайте також: Глава МАГАТЕ у Калінінграді обговорив безпеку Запорізької АЕС

Як повідомлялося, 13 квітня на Запорізькій атомній електростанції біля машинної зали 4-го енергоблока вибухнула російська міна.

ЗАЕС, найбільша атомна станція в Європі, з 4 березня 2022 року захоплена російськими військовими, відтоді на майданчику станції загарбники розміщують військову техніку та боєприпаси, обстрілюють прилеглу територію.

Читайте також: Галущенко про вибух міни біля ЗАЕС: поки росіяни не залишать станцію, небезпека існує

За словами міністра енергетики України Германа Галущенка, українська сторона отримує сигнали про те, що росіяни некоректно експлуатують обладнання ЗАЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-