На боці України воюють 130 чеських добровольців, двоє загинули

На боці України воюють 130 чеських добровольців, двоє загинули

Укрінформ
За 14 місяців повномасштабного російського вторгнення в Україну 132 чехи отримали дозвіл воювати на боці української армії.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на радіо iROZHLAS.cz.

Усі ці дозволи видав колишній президент республіки Мілош Земан. Чинний глава держави Петер Павел поки що не отримував жодного запиту, повідомила радіо речниця президента Маркета Жегакова.

Зазначається, що заявки від охочих вступити до лав української армії надсилаються у Міністерство оборони Чехії. Після консультацій із міністерствами закордонних та внутрішніх справ відібрані заявки направляються як пропозиція на затвердження президенту. До другого тижня квітня цього року загалом 500 чехів надіслали такий запит, повідомив речник Міноборони Їржі Таборскі.

Після російського вторгнення в Україну на допомогу атакованій країні прийшли іноземні волонтери. Але закон забороняє громадянам Чехії служити в іноземній армії. Тому той чех, хто хоче зі зброєю в руках допомагати Україні, повинен отримати спеціальний дозвіл від чеського президента.

Під час боїв на українському фронті було поранено кількох чеських добровольців. За даними МЗС станом на 20 березня, за останній рік загинуло двоє чехів. Одного волонтера, який працював на початку російського вторгнення в Україну, чеська поліція звинуватила в мародерстві та службі в іноземній армії.

Читайте також: У вільному доступі з’явився фільм про іноземних добровольців у ЗСУ

Як повідомлялося, військові добровольці з інших країн служать в Інтернаціональному легіоні територіальної оборони Збройних сил України. Він був створений урядом України за ініціативою Президента Володимира Зеленського для боротьби проти росії під час російського вторгнення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-