У розвідці «приблизно знають», хто і де відрізав голову українському військовому - Лубінець

У розвідці «приблизно знають», хто і де відрізав голову українському військовому - Лубінець

Укрінформ
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець заявляє, що в українській розвідці уже "приблизно знають", хто міг жорстоко стратити чоловіка на відео, яке масово поширюють у мережі, і який може бути українським військовополоненим.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Радіо Свобода.

"У мене вчора було спілкування з нашими розвідувальними органами. За їхніми припущеннями, вони приблизно знають, хто це зробив, в якій місцевості, і хто безпосередньо в цьому брав участь, в тому числі, хто безпосередньо був виконавцем", - зазначив Лубінець в ефірі програми "Свобода. Ранок".

На уточнення, чи йдеться саме про найманців пвк "вагнер", Лубінець не дав відповіді. "Це вже деталі, які я публічно не можу розповсюджувати. Але можу сказати, що, на мій погляд, наша розвідка спрацювала максимально ефективно", - сказав омбудсмен.

У ГУР наразі не озвучували даних, про які заявив омбудсмен. Напередодні представник Головного управління розвідки Міністерства оборони Андрій Юсов в ефірі телемарафону "Єдині новини" заявив, що перевірка відео, на якому, ймовірно, російські військові жорстоко страчують українського полоненого, його змісту, локації, ще триває.

Читайте також: Президент Чехії про страту полоненого: якщо відео справжнє, росія прирівняється до ІДІЛ

Крім того, засновник Gulagu.net Володимир Осєчкін 12 квітня повідомив, що зв’язався з колишнім найманцем пвк "вагнер" Андрієм Медведєвим, який втік до Норвегії, і той упізнав своїх товаришів по службі на відеозаписі, на якому, ймовірно, російські військові відрізають голову українському військовослужбовцю.

За словами Лубінця, міжнародних механізмів покарання тих, хто вчинив цей злочин, немає, однак такі механізми є у Збройних сил України та української розвідки.

Як повідомляв Укрінформ, в інтернеті з’явилися два відео з нібито обезголовленням українських захисників.

За інформацією CNN, "на відео, вірогідно, зображені окремі події. Одне з них могло бути записане нещодавно, а інше - судячи з кількості зелені - певно, було зняте влітку".

Читайте також: Страта військовополоненого є свідченням нелюдської природи рф – речниця Єврокомісії

Перше відео було опубліковане на проросійському каналі у соцмережах 8 квітня. Воно було навмисно зняте "вагнерівцями" і показує два обезголовлені тіла українських військових, які лежать на землі поруч з пошкодженим військовим автомобілем. Видається, що в обох мертвих військових також відтяті руки. російські акаунти стверджують, що відео було зняте поблизу Бахмута.

Друге відео, яке з’явилося у Твіттері і було навмисно сильно розмите, вірогідно, було записане влітку, з огляду на кількість рослин у кадрі. "На ньому намагаються показати російського бійця, який використовує ніж, аби відтяти голову українського військового. Голос на початку відео наводить на думку, що жертва могла бути досі живою, коли розпочалося насильство", - наголошує CNN.

Служба безпеки України розпочала досудове розслідування щодо відео того, як російські загарбники відрізають голову українському полоненому. Голова СБУ Василь Малюк запевнив, що цих російських нелюдів буде знайдено і покарано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-