Бучанська декларація є сучасним аналогом Лондонської, яка заклала основу Нюрнберга - Кориневич

Бучанська декларація є сучасним аналогом Лондонської, яка заклала основу Нюрнберга - Кориневич

Укрінформ
Бучанська декларація про відповідальність за скоєні на території України тяжкі злочини така ж важлива для створення спецтрибуналу щодо злочину агресії рф, як і Лондонська декларація 1942 року, яка заклала основу для Нюрнберзького трибуналу.

Про це заявив посол з особливих доручень МЗС Антон Кориневич в інтерв’ю «Європейській правді», передає Укрінформ.

Кориневич нагадав, що 13 січня 1942 року в Лондоні була підписана Сент-Джеймська декларація, яка зафіксувала волю притягнути до відповідальності всіх винних у воєнних злочинах, злочинах проти людяності та злочинах проти миру, вчинених на території Європи.

«Тоді, 13 січня 1942 року, навряд чи багато хто знав, як завершиться війна, але почали рухатися по треку створення механізму притягнення до відповідальності за ці страшні злочини. 31 березня цього року була прийнята Бучанська декларація про відповідальність за найтяжчі злочини за міжнародним правом, вчинені на території України. Її символічність полягає в тому, що вона багато в чому є сучасним аналогом Лондонської декларації 13 січня 1942 року», - сказав посол з особливих доручень МЗС.

Читайте також: Буча може бути місцем суду над російськими воєнними злочинцями - Шмигаль

У цьому контексті він зауважив, що зараз неможливо сказати, коли буде створено Трибунал, але важливо зараз виконувати правову роботу, щоб підготувати ґрунт для цього.

«Ми цим зараз і займаємося, тому що такі речі, як окремий судовий орган, не з’являються на порожньому місці. Ми сподіваємося, що те, що ми зараз робимо, матиме вплив на створення спецтрибуналу і що зрештою він буде заснований. Чим раніше, тим краще», - зазначив Кориневич. 

Як повідомлялося, лідери України, Молдови, Хорватії, Словаччини, Словенії та низки міжнародних організацій 31 березня підписали у Києві Бучанську декларацію про відповідальність за скоєні на території України тяжкі злочини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-