Битва за Україну. День чотириста шостий

Битва за Україну. День чотириста шостий

Укрінформ
Польща вже передала Україні загалом вісім літаків МіГ-29 та готує до передачі ще 6 винищувачів.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Польщі Президент України Володимир Зеленський прибув з одноденним офіційним візитом до Польщі – ЗМІ. Зеленський приїхав разом з першою леді. За час повномасштабної війни це перший випадок, коли візит українського президента анонсували заздалегідь.

Оборонна підтримка стане основною темою нинішнього візиту Президента Зеленського до Польщі. Відбудеться зустріч Зеленського з польським колегою Анджеєм Дудою, прем'єр-міністром Матеушем Моравецьким, маршалками Сейму і Сенату, представниками бізнесу, волонтерами, мерами прикордонних міст. Також заплановане звернення глави держави до українців і поляків.

Анджей Дуда нагородив главу Української держави орденом Білого Орла – найвищою відзнакою країни. Нагороду було вручено під час зустрічі глав Польської та Української держав у президентському палаці у Варшаві. Володимир Зеленський висловив вдячність за нагороду і підкреслив, що вона також є нагородою українського народу, військових, які "боронять нашу державу, нашу незалежність і точно здобудуть перемогу для України, для Польщі, для всієї Європи і світу".

Президент України і президент Польщі провели зустріч, під час якої обговорили можливості подальшого посилення спроможеностей української армії.

Головне з пресконференції глав держав

  • Польща вже передала Україні загалом вісім літаків МіГ-29 та готує до передачі шість винищувачів – Анджей Дуда, президент Польщі
  • Президент Володимир Зеленський запевняє, що російські загарбники не контролюють Бахмут на Донеччині, але ситуація там найскладніша на фронті.
  • Польща намагається отримати для України додаткові гарантії безпеки на майбутньому саміті НАТО у липні у Вільнюсі – Дуда.
  • Президент Володимир Зеленський переконує, що Україна не підтримуватиме компроміси на шляху до членства в НАТО.
  • Президент Володимир Зеленський запевнив, що Україна не піде на компроміси у питаннях захисту своєї землі, незалежності, повернення депортованих росією дітей чи свободи.
  • Польща та Україна працюють над новим договором про добросусідство, дружні відносини і співробітництво – Анджей Дуда.

Україна та Польща відкриють новий залізничний прикордонний перехід – Матеуш Моравецький, прем’єр-міністр Польщі. Президент Володимир Зеленський оголосив про погодження з Польщею нового оборонного пакету. Глава держави підкреслив, що йдеться не лише про підтримку, а й про співпрацю, у тому числі у форматі закупівель, що, за його словами, посилює оборонний потенціал як України, так і Польщі.

Перші леді України і Польщі Олена Зеленська й Агата Корнгаузер-Дуда зустрілися з українськими медиками, які завершують у Польщі курс із вертолітної екстреної медичної допомоги.

***

  • Міністерство оборони США опублікувало фото військової допомоги, що входить у новий пакет, про який було оголошено 4 квітня – пресслужба Пентагону. Що ходить до нового пакету в 500 мільйонів доларів і на суму 2,1 мільярда доларів дивись за посиланням.
  • Наступне, одинадцяте за ліком, засідання Контактної групи з питань оборони України відбудеться на американській авіабазі Рамштайн у Німеччині – Олексій Резніков, міністр оборони України. Резніков не уточнив, коли саме відбудеться 11-й "Рамштайн".
  • Щоб стати членом Північноатлантичного альянсу, Україна повинна виграти війну як суверенна незалежна держава, в чому їй допомагає НАТО, а також здійснити успішний перехід від радянських доктрин і стандартів до західних, що закладено в програму багаторічної допомоги – Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО.
  • Міністр фінансів України Сергій Марченко та Регіональний директор Світового банку у справах Східної Європи (Білорусь, Молдова та Україна) Аруп Банерджі підписали угоду про надання Україні гранту від США у розмірі 2,5 млрд дол. – Мінфін. Це другий грант Сполучених Штатів із запланованих на 2023 рік на загальну суму 9,9 млрд дол.
  • Федерація боксу Великої Британії (GB Boxing) повідомила, що національна збірна не братиме участі в чемпіонаті світу-2023 серед чоловіків під егідою IBA (Міжнародна асоціація боксу) через допуск росіян і білорусів – пресслужба GB Boxing. Раніше про бойкот ЧС-2023 оголосили США, Ірландія, Швеція, Німеччина, Канада, Польща, Чехія, Норвегія, Нідерланди, Швейцарія, а також Україна.

ЦИТАТИ ДНЯ

Еммануель Макрон, президент Франції: «Від самого початку конфлікту ми вирішили допомагати жертві (неспровокованого вторгнення – ред.), і ми також чітко дали зрозуміти, що кожен, хто допомагає агресору (росії – ред.), буде співучасником порушення міжнародного права. Не в інтересах Пекіна надавати зброю росії для війни проти України. Тривала війна не в інтересах Китаю».

Мелані Жолі, керівник зовнішньополітичного відомства Канади: «Для союзників по НАТО буде важливим продовжувати підтримувати Україну в її боротьбі проти російської агресії, але також після її перемоги у цій війні, оскільки країна-агресор залишатиметься сусідом».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • У Бахмуті прикордонники відбили штурм шістьох груп вагнерівців, бої йдуть за кожен будинок – Держприкордонслужба. Вогневим ураженням завдано значних втрат противнику, так лише вбитими ворог втратив 29 загарбників, а поранених нараховано не менше 40 осіб.
  • На східному фронту українські захисники ліквідували російський гелікоптер класу "Алігатор" Ка-52 – Генштаб. Інших подробиць Генштаб не наводить.
  • Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Сергій Наєв продемонстрував, як працює зенітно-ракетний комплекс протиповітряної оборони Avenger (Месник), нещодавно наданий Україні Сполученими Штатами. “Месники” здатні забезпечити мобільну оборону малої дальності для об’єктів цивільної інфраструктури, підрозділів Сектору безпеки та оборони від крилатих ракет, безпілотних літальних апаратів, літаків та гелікоптерів на малих висотах.
  • Українські військові здійснили успішний контрнаступ в районі Авдіївки – звіт Інституту вивчення війни (ISW). На кадрах з геоприв`язкою, опублікованих 2 квітня, видно, що українські сили відбили позиції на північний захід від Новоселівки, за 17 км на північний схід від Авдіївки, і просунулися до населеного пункту.
  • На тимчасово окупованій території Запорізької області в полоні у росіян перебувають 245 людей, серед яких є діти – Юрій Малашко, голова Запорізької ОВА.
  • російська федерація здійснила танковий обстріл смт Велика Новосілка (Донецька область), загинула одна цивільна особа, двох людей поранено – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.
  • Минулої доби російські війська вбили чотирьох жителів Донецької області, ще 11 людей дістали поранень – ОВА.
  • російська армія 4 квітня здійснила 50 обстрілів Херсонської області, 3 людини отримали поранення – ОВА.
  • Від початку повномасштабного вторгнення Росії окупанти завдали понад 150 ударів по підприємствах "Укроборонпрому", але держконцерн, незважаючи на обстріли, нарощує виробництво – зокрема й за рахунок релокації та кооперації з приватними компаніями – Юрій Гусєв, гендиректор "Укроборонпрому".

НОВИНИ: Україна

  • Міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас разом з міністром оборони України відвідав Харків – ЗМІ.
  • У Краматорську укріпили берегову лінію та продовжують підготовчу роботу зі створення загородження у водоскидному шлюзі для мінімізації наслідків розливу води – ОВА. 4 квітня у місті через прорив частини дамби на 30 вулицях підтоплено близько 260 будинків. У Краматорській тергромаді евакуювали 17 осіб.
  • Національне антикорупційне бюро України 5 квітня проводить обшуки у підрозділах Харківської обласної військової адміністрації, зокрема, у керівництва апарату ХОВА та в Департаменті агропромислового розвитку – пресслужба НАБУ.
  • Рада оборони Херсонської області заборонила відвідування кладовищ і місць поховань, а також проведення богослужінь у церквах у період комендантської години під час Великодніх свят – Олександр Прокудін, голова Херсонської ОВА.
  • Міністерство оборони України має підготувати 25 нормативних актів у рамках Державної антикорупційної програми на 2023-2025 роки, а повністю програма запрацює після закінчення дії воєнного стану – Олексій Резніков, міністр оборони.
  • Акціонерне товариство “Укрпошта” запустило першу автоматичну лінію із сортування посилок, що збільшить швидкість обробки у 20 разів – Ігор Смілянський, генеральний директор Укрпошти. Завдяки впровадженню 1-го конвеєру на 64 напрями збільшилася швидкість обробки дрібних посилок з 400шт/годину до 8 000! Лише одна смуга може сортувати 150 тис. посилок на добу. Це у 8 разів більше, ніж наші працівники вручну обробляли раніше.
  • На Київщині вже повністю та частково відновили 180 закладів загальної середньої та дошкільної освіти, 95 закладів охорони здоров’я та 65 ЦНАПів – КОВА.
  • У фірмах і підприємствах, до яких дотичний ексзаступник секретаря Ради нацбезпеки і оборони України Володимир Сівкович, у середу правоохоронці проводять близько 30 обшуків – Тетяна Сап’ян, радниця з комунікацій ДБР. Ці 15 фірм мали відношення до рієлторської та фінансової діяльності. Уже відомо про вилучення документів і зброї.
  • Правоохоронці повідомили колишньому директору держпідприємства "Антонов" Сергію Бичкову про підозру у службові недбалості, через яку було знищено вантажний літак "Мрія" – СБУ. Експосадовець, попри застереження державних органів та достеменно знаючи про припинення страхового покриття на повітряне судно, не забезпечив передислокацію літака в безпечне місце. Сума завданих державі збитків становить понад 8,4 млрд грн.
  • Міський голова Тернополя Сергій Надал, щодо якого Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало адміністративний протокол про конфлікт інтересів, назвав звинувачення проти себе неправдивими і погрожує судом – ЗМІ. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) склало адміністративний протокол з конфлікту інтересів щодо Тернопільського міського голови Сергія Надала. За інформацією агентства, мер Тернополя з 2021-го та протягом 2022 року преміював себе в максимальному розмірі та надавав собі допомогу на оздоровлення, матеріальну допомогу для вирішення соціально-побутових питань також у максимальних гранично допустимих обсягах.
  • За матеріалами СБУ та у співпраці з Львівською обласною прокуратурою суд наклав арешт на ще дві земельні ділянки з об’єктами нерухомості, які незаконно перебували у власності Оксани Марченко, загальною вартістю майже 17,5 млн грн – пресслужба СБУ.
  • З 1 березня було проіндексовано понад 553 тис. військових пенсій, після збільшення середній розмір виплат дорівнює 10 575 грн – Ірина Ковпашко, заступник голови правління Пенсійного фонду України.
  • Українці вже згенерували понад 13,6 мільйона електронних лікарняних. Економічний ефект, який отримано внаслідок запровадження цього інструменту, оцінюється в близько 4 млрд грн – Михайло Федоров, віцепрем'єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій – міністр цифрової трансформації
  • АТ «Ощадбанк» розпочинає фінансування аграріїв на придбання засобів захисту рослин, насіннєвого матеріалу, мікродобрив та техніки від ТОВ «Спектр-Агро» – пресслужба банку.
  • ПАТ «Укрнафта» планує протягом 2023 року пробурити мінімум три нові свердловини, а також забурки бокових стовбурів ще на трьох свердловинах – Сергій Корецький, директор компанії. Це будуть неглибокі свердловини 1100-2200 м. “Більш того, ми плануємо провести сейсміку і за результатами, можливо, пробуримо ще одну свердловину”, - повідомив він.
  • Бюджет Харкова, попри об’єктивні труднощі наповнюється на 78% порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення – харківський міський голова Ігор Терехов. Завдяки державним субвенціям та підтримці міжнародних фінансових інституцій місто Харків поступово нарощує темпи відновлення.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Північноатлантичний Альянс почне працювати над стратегічною програмою багаторічної підтримки України – Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО. Наразі союзники надають допомогу для закриття нагальних потреб. Програма ж розрахована на тривалий період та передбачає створення інститутів, допомогу в трансформації, сумісність, запровадження стандартів і доктрин на шляху до членства в НАТО. Також міністри закордонних справ НАТО обговорили шляхи надання Україні достатніх можливостей для стримування потенційної нової агресії з боку росії.

Чехія планує надати Україні військову допомогу розміром майже $35 млн – Яна Чернохова, міністр оборони Чехії. Це військові матеріали, які досі перебувають на наших складах, вони нам не потрібні, і армія справді може відправити їх в Україну без шкоди для власної обороноздатності.

Уряд Румунії надасть Україні понад 800 тисяч доларів для зміцнення оборони через ініціативу НАТО щодо нарощування оборонного потенціалу – Богдан Ауреску, глава МЗС Румунії.

НАТО буде продовжувати зміцнювати спроможності для забезпечення власної безпеки, надавати допомогу Україні та підтримувати інших партнерів, які відчувають тиск з боку росії – генсек НАТО.

Хорватія зробить внесок у пів мільйона євро в пакет широкої допомоги НАТО для України, що наразі погоджується союзниками по Альянсу – Гордан Грлич-Радман, міністр закордонних справ Хорватії.

Нейтралітет у ситуації війни рф проти України не є тим, чого світова спільнота очікувала б від Китаю – Анналена Бербок, очільниця МЗС ФРН. КНР має «особливі зобов’язання» як член РБ ООН, а також нагадала, що Пекін ще в 2013 році пообіцяв Україні підтримку її безпеки.

Глава Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі зустрівся з російськими посадовцями в Калінінграді для переговорів щодо забезпечення безпеки тимчасово окупованої Запорізької атомної електростанції – ЗМІ. Гроссі додав, що продовжить свої зусилля щодо захисту Запорізької атомної електростанції, більше подробиць не відомо.

Шість танків Leopard 2A4, які Іспанія пообіцяла відправити в Україну, поїдуть у другій половині квітня, що означає відтермінування анонсованої раніше дати відправки – Маргарита Роблес, міністр оборони. Минулого місяця Іспанія заявила, що очікує на відправку танків після Великодня, який цього року католики святкують 9 квітня.

Велика Британія заблокувала віртуальну участь у засіданні Ради Безпеки ООН уповноваженої з прав дитини рф марії львової-бєлової, яку Міжнародний кримінальний суд оголосив у розшук разом із путіним – Reuters.

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що комплексна реформа Ради безпеки ООН є «нагальною потребою» – Anadolu. Він додав, що світопорядок, за яким долю людства вирішують лише 5 країн, недієздатний.

Фінляндія вирішила тимчасово припинити роботу свого консульства у петрозаводську на північному заході росії – МЗС Фінляндії. Рішення було ухвалено на тлі суттєвого зниження попиту на послуги консульства. У МЗС зауважили, що в майбутньому можуть поновити роботу консульства, якщо в цьому буде потреба.

Польський державний нафтогазовий концерн PKN Orlen розірвав контракт із російською компанією "Татнафта" без сплати штрафних санкцій після припинення постачання нафти з рф – Даніель Обайтек, голова правління PKN Orlen

Сполучені Штати віддані довгостроковій підтримці українського народу, який протистоїть жорстокій агресії рф, та бачать Україну потужною й незалежною демократією. Про це йдеться в офіційному повідомленні Держдепартаменту США за результатами зустрічі в Брюсселі Ентоні Блінкена й Дмитра Кулеби.

Посол Китаю в Європейському Союзі Фу Цун заявив, що у світі неправильно витлумачили відносини його країни з росією, і назвав термін "безмежна дружба" Пекіна та москви простою риторикою – The New York Times.

Президента Української асоціації футболу (УАФ) Андрія Павелка переобрано до складу Виконавчого комітету Союзу європейських футбольних асоціацій (УЄФА) на чотири наступних роки. Відповідне рішення ухвалили на 47-му черговому зібранні Конгресу УЄФА в португальському Лісабоні, де на новий термін офіційно переобрали президента УЄФА словенця Александера Чеферіна.

Колишній президент США Білл Клінтон висловив жаль через те, що свого часу переконував Україну відмовитися від ядерної зброї, та зазначив, що в іншому разі росія не вторглася б на українську територію – RTÉ.

Узбекистан став третьою країною Середньої Азії, яка відмовилася від проведення музичного фестивалю «Жара» за участю російських артистів, які підтримують війну проти України – Barron's. Музичний фестиваль “Жара” мав пройти у Ташкенті 20 та 21 травня. Раніше його скасували Казахстан та Азербайджан, пояснивши це «ситуацією у світі».

Міжнародна федерація греко-римської, вільної та жіночої боротьби (United World Wrestling) на позачерговому засіданні прийняла рішення щодо допуску росіян і білорусів до змагань – сайт UWW. Рішення щодо допуску конкретних борців до змагань ухвалюватиме "незалежна панель". Хто до неї входитиме та які критерії будуть визначальними – UWW повідомить у найближчі тижні.

ВОРОГ

росія очікує фінансової підтримки з боку «дружніх» держав, яка покриє майбутні дефіцити бюджету рф на тлі затяжної війни проти України – розвідка Британії. 28 березня прем’єр-міністр росії михайло мішустін заявив, що перехід до випуску частини державного боргу росії в іноземній валюті «розробляється».

Дитяча омбудсменка росії марія львова-бєлова публічно заявила, що "усиновлений" нею підліток із захопленого Маріуполя Філіп зазнав впливу української "пропаганди", але її вже називає "мамою" – росЗМІ. львова-бєлова заявила, що ніхто з українських батьків не шукав дітей у росії, жодних запитів не було.

"ВТБ банк", який є другим за активами в рф, торік зафіксував рекордні збитки за всю історію – РБК. За російськими стандартами збиток банку становив 756,8 млрд руб проти прибутку в 242,6 млрд у 2021 році. За міжнародними стандартами збиток в 2022 році становив 612,6 млрд руб.

росія почала здійснювати перевалку дизельного палива з судна на судно поблизу африканських портів, прагнучи подальшого реекспорту – Reuters. Повне ембарго ЄС на російські нафтопродукти 5 лютого збільшило експорт російського дизельного палива до Азії, Африки та Близького Сходу. За словами трейдерів, минулого місяця росія відправила до африканських країн близько 1,0 млн тонн дизельного палива, частина з якого може бути реекспортована.

Із 5 по 7 квітня білорусь проведе навчання на кордоні з Польщею – міноборони. Тактичні навчання з одним із підрозділів зенітного ракетного полку ВПС і військ ППО пройдуть на полігоні Брестський.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-