Битва за Україну. День чотириста п’ятий

Битва за Україну. День чотириста п’ятий

Укрінформ
США виділяють Україні військової допомоги на $2,6 млрд. Фінляндія офіційно стала членом НАТО.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 4 квітня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО.

  • 4 квітня в Брюсселі розпочинається дводенна зустріч міністрів закордонних справ країн НАТО. Сьогодні вони зустрінуться з керівником МЗС України Дмитром Кулебою, завтра – обговорять зміцнення співробітництва з партнерами в Азійсько-Тихоокеанському регіоні.
  • Україна належить до євроатлантичної родини, і партнери в НАТО працюватимуть над здійсненням цієї мети. Про це заявив генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, відкриваючи засідання Комісії Україна-НАТО в Брюсселі.
  • Сьогодні в Брюсселі йтиметься про пришвидшення постачання озброєння та військової техніки (ОВТ), потрібних для контрнаступу України, та про вступ України в НАТО – Дмитро Кулеба, глава МЗС України.
  • Літній саміт НАТО у Вільнюсі має визначити шляхи наближення України до Альянсу, хоча членство наразі не стоїть на порядку денному – Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви.

***

  • Уряд Сполучених Штатів оголосив про виділення нового масштабного пакету допомоги Україні у сфері безпеки й оборони загальною вартістю $2,6 мільярда. Новий пакет включає як виділення засобів із фондів Пентагону за президентським повноваженням на суму $500 мільйонів, так і $2,1 мільярда в межах Ініціативи сприяння безпеці в Україні (USAI).
  • Фінляндія офіційно стала членом НАТО, у Брюсселі відбулася офіційна церемонія передання протоколу про входження Фінляндії до НАТО, після чого генеральний секретар Єнс Столтенберг привітав країну з тим, що вона стала 31-м членом Альянсу. Раніше міністр закордонних справ Фінляндії Пекка Хаавісто підписав документ про вступ країни в НАТО. Біля штаб-квартири НАТО піднято національний прапор Фінляндії як нового члена НАТО. Президент України Володимир Зеленський та Прем'єр-міністр Денис Шмигаль привітали Фінляндію зі вступом до НАТО.
  • Уряд Нідерландів оголосив про виділення першого пакету підтримки Україні на 274 мільйони євро із зарезервованих 2,5 млрд євро в 2023 році – сайт уряду. З суми першого пакету 180 млн євро призначені для гуманітарної допомоги, сільського господарства та відновлення, 94 млн євро підуть на нелетальну підтримку українських Збройних сил, боротьбу з безкарністю та збереження культурної спадщини.

ЦИТАТИ ДНЯ

Єнс Столтенберг, генеральний секретар НАТО: «Північноатлантичний альянс не зацікавлений у «заморожуванні» ситуації на полі бою в Україні. Те, чого ми б хотіли, – це бачити Україну, яка здатна звільнити більше землі, відкинути війська президента путіна, і тоді це може створити умови для якихось переговорів».

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Більш як рік тому путін почав руйнувати Україну, і, схоже, надалі має намір продовжувати своє жорстоке кровопролиття та руйнацію. Він вдається до подальшої ескалації попри те, що не може досягти нічого. Його останні ядерні ставки із переміщенням ядерної зброї в білорусь означають нову ескалацією, яка спричиняє пряму загрозу для європейської безпеки».

Анналена Бербок, міністр закордонних справ ФРН: «Я закликаю росію нарешті припинити безжальне масштабне мінування сільськогосподарських земель в Україні. Це не тільки призводить до численних жертв серед цивільного населення, а й заважає численним фермерам обробляти поля та збирати врожай. Таким чином, росія скорочує пропозицію продовольства на світовому ринку і тим самим посилює світовий голод».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • російські окупаційні війська не зможуть розгорнути наступальні дії одночасно на всіх напрямках, оскільки мають великі проблеми з логістикою, тому ворог активно мінує Запорізьку область та посилює фортифікаційні споруди поблизу Кримського перешийку – Олексій Дмитрашківський, керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку
  • У районі Мар'їнки та Авдіївки росія за добу втратила майже дві роти особового складу, також окупанти вивозять техніку з Маріуполя – Олексій Дмитрашківський, керівник об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку. В районі Авдіївки сталося 35 атак ворога без техніки, в районі Мар'їнки росіяни атакували з бойовими машинами піхоти та бронетранспортерами, а біля Павлівки працювала група піхоти з танками — всі атаки було відбито.

***

Атака «Шахедами»

  • Цієї ночі ворог атакував Україну з південного напрямку ударними безпілотниками іранського виробництва «Shahed-136/131», сили ППО збили 14 з 17 дронів-камікадзе – Повітряні Сили ЗСУ
  • російські безпілотники завдали удари по Одесі та Одеському району, є влучання по одному з підприємств, виникла пожежа, яку до ранку рятувальникам вдалося ліквідувати. Попередньо, без людських втрат – Сергій Братчук, речник Одеської ОВА. Загалом у небі Одещини Сили протиповітряної оборони знищили 13 дронів-камікадзе.

***

  • Від початку повномасштабного вторгнення рф Україна повернула з російського полону 2005 осіб – розвідка.
  • російська армія за минулу добу здійснила 61 обстріл Херсонської області, 1 людина загинула – ОВА.
  • У Донецькій області російські загарбники за минулу добу вбили чотирьох мирних мешканців, ще трьох поранено – ОВА.

НОВИНИ: Україна

  • У Міністерстві закордонних справ України привітали продовження на рік мандата Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень у контексті російської збройної агресії проти України – сайт МЗС. 4 березня 2022 року Рада з прав людини ООН ухвалила резолюцію 49/1 "Про становище у сфері прав людини в Україні, що склалося внаслідок російської агресії", відповідно до якої засновано Незалежну міжнародну комісію з розслідування воєнних злочинів рф в Україні.
  • Президент України Володимир Зеленський обговорив із Президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн, яка збирається до Китаю із візитом, необхідність 11-го пакету санкцій проти російської федерації – сайт президента.
  • Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із делегацією політиків, бізнесменів і представників благодійних організацій США, яку очолив колишній держсекретар Майк Помпео. Глава держави подякував Сполученим Штатам за незмінну підтримку України – сайт глави держави. Предстоятель Православної церкви України, митрополит Епіфаній разом з Майком Помпео в одному з лікувальних медичних закладів Києва відвідали захисників України.
  • У Краматорську ситуація з проривом дамби складна, у місті залучені всі необхідні служби, все робиться, щоб не дати рухатись стихії далі. На 30 вулицях підтоплені близько 260 будинків, вода продовжує прибувати. – Олександр Гончаренко, Краматорський міський голова. У Краматорську вже розгорнуто штаб техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ НС). Вже евакуйовано шість мешканців із затоплених будинків. У Краматорську через збільшення рівня води після рясних снігопадів прорвало частину дамби.
  • Прем‘єр-міністр Денис Шмигаль обговорив з віцеканцлером, міністром економіки та захисту клімату ФРН Робертом Габеком і представниками німецьких компаній механізми розширення виробництва і присутності німецького бізнесу на українському ринку – сайт уряду.
  • Кабінет Міністрів ухвалив зміни до постанов, що спрощують ідентифікацію особи під час отримання кваліфікованого електронного підпису – Мінцифри. Відтепер під час отримання довірчих послуг, зокрема і представниками іноземних юридичних осіб, формування та видавання кваліфікованого сертифіката для фізичних чи юридичних осіб не потрібно бути присутнім особисто. Підтвердити особу можна онлайн.
  • Хмельницька обласна рада на позачерговій сесії ухвалила рішення про заборону діяльності УПЦ московського патріархату на території області – сайт ради. Хмельницька міська рада вирішила припинити право користування землею на території Свято-Покровського кафедрального собору, де священослужитель УПЦ МП і віряни побили військового. Пісня інциденту собор перейшов до ПЦУ.
  • Кабінет Міністрів ініціював денонсацію (розірвання – Ред.) Угоди між урядами України та білорусі про гарантії прав громадян у галузі пенсійного забезпечення – Тарас Мельничук, постійний представник Кабміну у Верховній Раді. Уряд припинив дію двосторонньої Угоди між урядами України та білорусі про співробітництво у галузі туризму.
  • Міністерство оборони України та американська компанія Tetra Tech започаткували проєкт з гуманітарного розмінування – Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони України. Американська компанія презентувала будівництво тимчасового навчального центру, де фахівці із передовим досвідом розмінування у різних країнах готуватимуть українських спеціалістів. Центр зможе готувати близько 500 фахівців на рік.
  • Між Україною та Молдовою розпочав роботу додатковий прикордонний перехід Березине–Басарабяска, що дозволить скоротити транзитний маршрут у напрямку дунайських портів – Валерій Ткачов, заступник директора департаменту комерційної роботи Укрзалізниці.

***

  • Станом на ранок 4 квітня генерація працює із резервом потужності, повністю забезпечуючи потреби споживачів в електроенергії – Міненерго.
  • У березні 2023 року Україна експортувати 7,8 млн т продукції агропромислового комплексу, що на 12% більше, ніж у лютому цього року – Український клуб аграрного бізнесу. При цьому 51% відвантажень відбулись через "зерновий коридор", а решта – альтернативними шляхами.
  • Ощадбанк долучився до нового напряму програми єРобота, а саме до видачі грантів на створення чи розвиток ветеранського бізнесу – пресслужба Ощадбанку. Від 250 тис. до 1 млн грн – такі суми грантів передбачено за новим напрямом програми єРобота, що має на меті підтримати ветеранське підприємництво. Отримати грант може ветеран (учасник бойових дій або людина з інвалідністю внаслідок війни) або другий/друга з подружжя ветерана.
  • У березні 2023 року до загального фонду державного бюджету України надійшло 152,2 млрд грн – Мінфін.
  • За даними Національної асоціації цукровиків, Україна у поточному маркетинговому році (з 1 вересня 2022 року по 28 березня 2023 року) експортувала 265 тис. т цукру, що у 4,8 раза більше, ніж за попередній МР.
  • З початку війни на спецрахунок, відкритий Національним банком для потреб оборони, надійшло понад 25 млрд грн, з них майже 1 млрд грн – у березні – Нацбанк.
  • Державні запозичення до загального фонду державного бюджету за січень – березень 2023 року становили 403,5 млрд грн – Мінфін. Платежі з погашення державного боргу за січень – березень 2023 року склали 96,7 млрд грн (88,6% плану), платежі з обслуговування – 24,2 млрд грн (88,2% плану).

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба після зустрічі у Брюсселі з державним секретарем США Ентоні Блінкеном повідомив, що новий пакет військової допомоги вже прямує в Україну. Також Дмитро Кулеба провів зустріч з главою європейської дипломатії Жозепом Боррелем, під час якої йшлося про розширення безпекової підтримки України – ЗМІ. Високий представник ЄС зі свого боку запевнив, що Європейський Союз продовжить підтримувати Україну і збільшувати ціну агресії для росії.
  • Люксембурзький суд за позовом ексакціонерів ЮКОСа наклав арешт на акції з портфеля російської держкорпорації «Роснано» – компанії OCSiAl, вартість якої оцінювалася в 2 млрд дол. – ЗМІ. OCSiAl зі штаб-квартирою в Люксембургу – найбільший у світі виробник графенових нанотрубок (за власними даними, компанія виробляє 80 т нанотрубок на рік, що становить 97% світових потужностей), компанію в 2010 році заснували в Новосибірську фізик Михайло Предтеченський та бізнесмени Олег Кирилов та Юрій Зельвенський.
  • Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі відвідає у середу російський ексклав Калінінград для обговорення питання безпеки захопленої росією Запорізької атомної електростанції – Reuters. Минулого тижня Гроссі відвідав ЗАЕС та заявив, що ситуація погіршилася, а військова активність навколо об'єкта посилилася в останні місяці.
  • Литва пропонує ЄС варіант санкцій проти російської ядерної енергетики, який передбачає винятки для Угорщини і дворічний перехідний період для поетапної відмови від існуючих контрактів у державах Євросоюзу – Reuters.
  • Китай залишається твердим прихильником мирного вирішення «кризи в Україні» і готовий взаємодіяти з Європейським Союзом для її політичного врегулювання – Мао Нін, речниця МЗС КНР.
  • Уряд Норвегії запровадив новий пакет санкцій проти росії та її режиму – сайт уряду Норвегії. До санкційного списку потрапили 87 фізичних та 34 юридичні особи, уряд країни розширив заборону на експорт товарів подвійного значення, які можуть використовуватися військово-промисловим комплексом рф. Йдеться також про деякі будівельні товари, товари авіаційної промисловості та технології. Введені нові обмеження на імпорт з рф бітуму, асфальту, синтетичного каучуку та сажі.
  • росіянам заборонили купувати нерухомість у Литві, винятки торкнуться лише росіян, які мають постійну посвідку на проживання або отримують нерухомість у країні в порядку спадкування – рішення Сейму.
  • Адміністрація США категорично відкидає будь-які звинувачення російської влади на адресу журналіста The Wall Street Journal Евана Гершковича у начебто причетності до шпигунської діяльності – Джон Кірбі, координатор Ради нацбезпеки Білого дому. Сполучені Штати засуджують затримання в росії репортера WSJ та працюють над тим, аби повернути його, а також затриманого раніше громадянина США Пола Вілана додому.

ВОРОГ

  • Міністр оборони росії сергій шойгу на селекторній нараді з керівним складом збройних сил країни доповів про оснащення військових частин білорусі комплексами "Іскандер-М", які можуть нести ядерні заряди – росЗМІ. Також шойгу зазначив, що частина білоруських штурмових літаків отримали здатність завдавати ударів засобами враження в ядерному оснащенні. За його словами, для цього білоруські льотчики пройшли перепідготовку в росії та навчилися управлінню літаками, оснащеними ядерною зброєю.
  • Самопроголошений президент білорусі лукашенко 5-6 квітня поїде з візитом до росії на переговори із російським диктатором путіним – ЗМІ.
  • Міністр оборони росії сергій шойгу заявив, що найближчим часом членом альянсу стане Фінляндія, а НАТО посилює антиросійський курс, нарощує військову допомогу Україні, проводить заходи з підвищення боєготовності та активізує діяльність біля кордонів росії та білорусі – РИА Новости. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відреагував на слова шойгу і нагадав, що вступ Фінляндії до НАТО став реакцією на те, як діяла росія, а не навпаки.
  • 4 квітня самопроголошений президент білорусі лукашенко зустрівся із директором Служби зовнішньої розвідки рф сергієм наришкіним і заявив про "дуже серйзні загрози" – Белта.
  • У росії працюють над створенням нових приватних військових компаній, які моли б стати альтернативною "групі вагнера" у війні проти України – розвідка Британії.
  • російські ЗМІ повідомляє, що Дар'я Трепова, яку затримали після вбивства пропагандиста Владлена Татарського, на допиті розповіла, що їй пообіцяли посаду редактора в одному з медіаресурсів України, якщо вона передасть Татарському бюст. Дівчина запевняє, що нічого не знала про вибухівку.
  • Влада Брянської області росії заявила про те, що в одному з районів на будівлі військкомату та мвс з повітря скинули вибухові пристрої – ЗМІ. За його словами, безпілотники двічі атакували Севський район області.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-