Битва за Україну. День чотириста перший

Битва за Україну. День чотириста перший

Укрінформ
Рік тому місто Буча було звільнено від окупантів. Саме тоді світ дізнався про шокуючі звірства, які російські військові вчинили у місті і побачив справжнє обличчя росії.

Ми зібрали для вас інформацію про чотириста перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 31 березня 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Рік від визволення Бучі

Президент України Володимир Зеленський взяв участь у вшануванні пам’яті жителів Бучі Київської області, вбитих російськими загарбниками під час тимчасового захоплення міста.

Разом із главою Української держави пам’ять загиблих ушанували Президентка Республіки Молдова Мая Санду, Прем’єр-міністр Словацької Республіки Едуард Геґер, Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб, Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович, а також Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

Президент Володимир Зеленський узяв участь у піднятті Державного прапора України на відновленому флагштоку Меморіалу пам’яті захисників Бучанської міської територіальної громади і вручив державні нагороди.

Прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб заявив, що словенці вважають своїм обов’язком допомогти Україні у боротьбі за свободу і покаранні російських агресорів за скоєні ними тяжкі злочини. Про це він сказав під час виступу у Бучі на Київщині в межах урочистостей з нагоди річниці визволення міста від російських загарбників

Прем’єр-міністр Словаччини Едуард Геґер запевнив, що його країна допомагатиме Україні якомога швидше приєднатися до ЄС і повернути тимчасово окуповані території.

Президентка Молдови Мая Санду у річницю визволення Бучі наголосила, що демократичні країни повинні працювати разом, щоб притягнути до відповідальності винних у скоєнні воєнних злочинів.

Європол проаналізував 7 тисяч фотографій та відеофрагментів і зміг ідентифікувати 150 підозрюваних у скоєнні воєнних злочинів під час розв’язаної росією війни в Україні – Катрін де Боллє, виконавча директорка Європолу.

Президент Володимир Зеленський спільно з іноземними гостями, які приїхали в Україну з нагоди річниці звільнення від російських загарбників міста Бучі на Київщині, пройшлися вулицею Вокзальна, де було знищено колону ворожої техніки.

***

  • У Лодзі розпочалася зустріч глав МЗС “Бухарестської дев’ятки”, на якій, зокрема, обговорюватиметься подальша допомога Україні – ЗМІ. Раніше речник МЗС Польщі Лукаш Ясіна зазначив, що міністри мають ухвалити рекомендації щодо Вільнюського саміту, який відбудеться у липні, обговорять питання зміцнення східного флангу НАТО, постачання зброї, підтримки України.
  • Міністерство економіки, торгівлі та комерції Японії розширило список товарів, заборонених до експорту в росію, нові обмеження набудуть чинності вже 7 квітня – Reuters. Йдеться про заборону на експорт до росії сталі, алюмінію та літаків, включаючи безпілотними, також японським компаніям забороняється експортувати широкий спектр промислових товарів, таких як будівельна техніка, суднові двигуни, випробувальне обладнання та оптичні пристрої.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, Президент України: «Буча. 33 дні окупації. Понад 1400 смертей, із них 37 дитячих. Понад 175 людей знайдено в братських могилах і камерах тортур. 9000 російських воєнних злочинів. 365 днів, як це знову вільне українське місто. Символ звірств армії країни-окупанта. Ніколи не пробачимо. Покараємо всіх винних».

Карін Жан-П’єр, речниця Білого дому: «Ми очікуємо, що росія надалі використовуватиме своє місце в Раді для поширення дезінформації та намагатиметься відволікти увагу (світу – ред.) від її спроб виправдати свої дії в Україні, воєнних злочинів, які чинять її військові, а також її жахливих порушень Статуту ООН. Країні, яка грубо порушує Статут ООН і вторгається до свого сусіда, не місце в Раді Безпеки ООН. росія, на жаль, є постійним членом Ради Безпеки, і наразі немає реального міжнародно-правового шляху, щоби змінити цю реальність».

Карім Хан, прокурор Міжнародного кримінального суду: «Я чітко закликаю рф повернути дітей… дайте їм повернутися в Україну якнайшвидше. Прямо в Україну або через треті сторони, але дайте дітям повернутися додому… Правам дитини має приділятися першочергова увага».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

  • російська федерація втратила щонайменше шість контрбатарейних радіолокаційних систем Zoopark-1M під час війни з Україною – Міністерство оборони Британії.
  • У тимчасово захопленому російськими загарбниками Маріуполі фіксують переміщення військової техніки на Лівобережжя – подалі від лінії можливого ураження – Петро Андрющенко, радник міського голови Маріуполя.
  • У Повітряних силах підтвердили, що використовують бомби, які називаються JDAM – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил. Це бомби західного зразка, якими наша авіація ловолі успішно завдає ударів по важливих цілях. Ці бомби дещо меншої потужності, але надзвичайно високоточні. Хотілося б мати таких бомб побільше, щоби мати успіх фронті.
  • Повітряні сили України знищили 9 із 10 ударних дронів Shahed-136/131, якими вночі росія атакувала Україну – Повітряних сил ЗСУ.

***

  • Зранку війська рф завдали ракетних ударів по Оріхову на Запоріжжі, поранені двоє цивільних – ОВА.
  • Вночі російські військові здійснили атаку безпілотниками на об'єкти критичної інфраструктури в Ізюмському районі Харківської області, а також ворог завдав ракетного удару по Новобаварському району Харкова. Усього по місту було випущено 9 ракет – ОВА. Внаслідок атаки поранення дістали двоє людей в Ізюмському районі і троє в місті Харків.
  • Армія російської федерації за минулу добу вбила одного жителя Донецької області – ОВА.
  • Армія російської федерації за минулу добу здійснила 64 обстріли Херсонської області, одна людина загинула, двоє – отримали поранення – ОВА.

НОВИНИ: Україна

Глава уряду Словаччини Едуард Геґер, прем’єр-міністр Словенії Роберт Голоб і прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович прибули в Україну з візитом

  • Під час зустрічі з Денисом Шмигалем Голоб сказав, що Словенія підтримує формулу миру Президента Володимира Зеленського та готова взяти участь у відновленні України.
  • Володимир Зеленський під час зустрічі з прем’єр-міністром Словенії сказав, що Україна розраховує на подальше активне залучення Словенії до проєктів відбудови.
  • Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович провів зустріч з прем’єр-міністром України, на якій обговорили євроінтеграцію і повоєнне відновлення держави – ЗМІ.
  • Президент Володимир Зеленський провів зустріч із прем’єр-міністром Словаччини, на якій обговорили формулу миру і відбудову України.

Міністр оборони Олексій Резніков на зустрічі з делегацією Комітету Європейського Союзу з питань політики та безпеки на чолі з його головою Дельфіною Пронк наголосив, що Україна готується до контрнаступальної операції, тому ЗСУ необхідні насамперед важка техніка та підготовлені резерви – МОУ.

Посли всіх 27 країн-членів ЄС уперше після початку повномасштабного вторгнення росії відвідали Україну.

Керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак провів зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Бріджит Брінк, обговорили безпекову ситуацію і підтримку США – Офіс президента

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна знову не змогла потрапити до Києво-Печерської лаври, бо представники УПЦ МП не пустили членів Комісії до Лаври – ЗМІ. Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" звернувся до Господарського суду для усунення перешкод, які чинять представники УПЦ МП під час прийому передачі майна Лаври.

До Конституційного суду України надійшло конституційне подання 49 парламентаріїв щодо відповідності Конституції України угоди між Україною і рф із питань перебування чорноморського флоту російської федерації на території нашої держави – пресслужба КС.

Слідчий суддя ВАКС обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 6,71 млн грн застави колишньому директору з правових питань ДП "Антонов" Ігорю Дехтяренку – пресслужба САП. Дехтяренка та директорку адвокатського об’єднання "Ілляшев і партнери" Ірину Майорову підозрюють у розтраті понад 18 млн грн заводу "Антонов".

Колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила клопотання прокурора САП та оголосила у розшук народного депутата України Сергія Шахова, який обвинувачується в декларуванні недостовірних відомостей – пресслужба ВАКС.

***

  • До Державного бюджету України від Канади надійшло 2,4 млрд канадських доларів (1,8 млрд дол. США) кредиту на пільгових умовах – Мінфін.
  • За дев'ять місяців поточного маркетингового року (з 1 липня 2022 року по 31 березня 2023 року) Україна експортувала 37,639 млн т зернових і зернобобових культур – Мінагрополітики.
  • Весняна посівна кампанія станом на 31 березня 2023 року розпочалась у всіх областях України – Мінагрополітики. Всіма категоріями господарств посіяно 500 тис. га зернових і зернобобових культур.
  • В уряді вважають за необхідне забезпечити українському бізнесу доступ до фінансування, тому держава збільшуватиме можливості програми "Доступні кредити 5-7-9", зокрема, розширюватиме її на переробні підприємства – сайт Уряду.
  • За минулий рік кількість небанківських фінансових установ в Україні скоротилася на 422 одиниці, переважно через вихід з ринку фінансових компаній і кредитних спілок – Нацбанк
  • Кабінет Міністрів прийняв постанову, якою спростив процедуру ввезення комплектуючих для безпілотників в Україну на час воєнного стану – сайт уряду.
  • Міністерство аграрної політики та продовольства України підписало 101 наказ про видачу грантів на розвиток садів і теплиць на загальну суму 489,2 млн грн – пресслужба відомства.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

  • Президент США Джо Байден закликав москву звільнити заарештованого журналіста WSJ – CNN. На запитання, чи висилатимуть США російських дипломатів або журналістів через затримання Гершковича, Байден сказав: "Наразі такого плану немає".
  • Уряд Австралії запровадив у п’ятницю, 31 березня, нові обмежувальні заходи проти російських чиновників – AAP. Нові санкції, які включають заборону на в'їзд, торкнулися сімох російських чиновників у тимчасово окупованому Криму. Серед тих, хто потрапив до санкційного списку – так звані «губернатор, прем’єр-міністр, колишній голова та заступник голови виборчої комісії та депутати».
  • Прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес на зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном висловив підтримку Формули миру Президента України Володимира Зеленського і закликав співрозмовника провести розмову з українським лідером – Reuters.
  • Національний олімпійський комітет Словенії підтримав рекомендації Міжнародного олімпійського комітету допустити росіян і білорусів до міжнародних змагань – сайт словенського НОК.
  • Міністерство закордонних справ Литви направило ноту протесту мінську з вимогою негайно зупинити атомну електростанцію, розташовану за 50 кілометрів від Вільнюса, до розв'язання всіх питань ядерної безпеки, виявлених міжнародними місіями.
  • Парламент Туреччини схвалив вступ Фінляндії до НАТО – TRT Haber. Законопроєкт про схвалення протоколу вступу Фінляндії в НАТО був прийнятий Генеральною асамблеєю Великих національних зборів (парламенту) Туреччини. Таким чином заявку Фінляндії на вступ до НАТО ратифікували всі члени Північноатлантичного альянсу, що відкриває дорогу до повноцінного членства країни в блоці.
  • Північна Корея не надавала росії додаткового озброєння – Пентагон. Наприкінці минулого року стало відомо, що Північна Корея здійснила поставки ракет для піхотних підрозділів російському ПВК «Вагнер» для ведення війни в Україні.
  • Велике журі Мангеттена проголосувало за висунення кримінального обвинувачення експрезиденту США Дональду Трампу за його роль у таємних грошових виплатах порнозірці Стормі Деніелс під час президентської кампанії 2016 року – The Hill. Історичний обвинувальний висновок знаменує перший випадок, коли експрезиденту висунуто обвинувачення у кримінальній справі.

ВОРОГ

  • Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко заявив, що розміщення ядерної зброї в білорусі робиться з його ініціативи, що це не залякування, не шантаж, а можливість «убезпечити білоруську державу» – БелТА.
  • Президент країни-агресора путін під час засідання радбезу заявив, що підписав указ про затвердження оновленої концепції основних напрямів зовнішньої політики росії – "Meduza". В оновленій концепції США названо "головним провідником антиросійської лінії".
  • Речник російського диктатора пєсков назвав безпідставною пропозицію про висилку російських журналістів зі США у відповідь на арешт Евана Гершковича – росЗМІ. Американське видання "The Wall Street Journal" у відповідь на арешт у росії журналіста Евана Гершковича очікує видворення зі США російського посла і журналістів.
  • Самопроголошений президент олександр лукашенко у «посланні до білоруського народу та національних зборів» частину промови присвятив Україні – запропонував негайно оголосити перемир’я, почати переговори з рф – БелТА. Також лукашенко заявив, що країни НАТО готуються до вторгнення на білоруську територію.
  • У білорусі силовики, звітуючи про затримання «екстремістів», опублікували фотографію, на якій зафіксовано також два ЗРК С-400 на Гомельському аеродромі – телеграм-канал «Беларускі Гаюн». Таким чином, це стало додатковим підтвердженням того, що літаки Ан-124 "Руслан" ВКС рф привезли до білорусі не лише ракети, а й пускові установки ЗРК С-400.

Підготувала Марина Дмитрів

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-