Військові суди рф ухвалили майже 250 вироків за невиконання наказів і дезертирство

Військові суди рф ухвалили майже 250 вироків за невиконання наказів і дезертирство

Укрінформ
Гарнізонні суди рф від початку повномасштабного вторгнення в Україну ухвалили вироки у 247 справах про самовільне залишення частини, дезертирство та невиконання наказів, ще майже 300 справ розглядаються.

Про це повідомляє «Медіазона», передає Укрінформ.

За інформацією видання, до гарнізонних судів надійшли 536 справ за цими статтями, у 289 з них вироки поки що не ухвалені. Найпоширеніше обвинувачення — самовільне залишення частини: таких справ 471.

Кількість справ проти військових рф почала зростати з літа 2022 року. Але більшу частину порушили вже після того, як у вересні оголосили мобілізацію, а низку статей кримінального кодексу доповнили частинами про злочини, скоєні в період бойових дій, посиливши покарання.

Щомісяця кількість таких справ зростає, констатує видання. При цьому тексти вироків за «військовими» статтями зазвичай не публікують, часто не вказують навіть терміни покарання, а статистику у таких справах видаляють під приводом таємності.

Читайте також: Більшість мобілізованих росіян втекла б з передової, якби не загороджувальні загони - розвідка

Зазначається, що більш ніж третина справ за статтею про самовільне залишення частини закінчилися умовним терміном. Це дозволяє знову відправити засуджених у зону бойових дій.

Якщо відмова виконувати наказ відбулася на території росії, то терміни покарання нижчі, ніж за іншими «військовими» статтями — два-три роки позбавлення волі в колонії-поселенні. Якщо ж військовий відмовився виконувати наказ уже в зоні бойових дій, зростає ймовірність заподіяння «істотної шкоди інтересам служби» або «тяжких наслідків», що загрожує позбавленням волі до 10 років.

Читайте також: Уряд рф імовірно планує змінити призовний вік, щоб збільшити кількість військових – розвідка Британії

Як повідомлялося, у вересні 2022 року президент росії володимир путін підписав закон з поправками до кримінального кодексу, якими передбачається покарання за дезертирство, здачу в полон. Також у КК було запроваджено поняття «мобілізація», «воєнний стан», «воєнний час».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-