Ударні формування на території білорусі на сьогодні не виявлені - Наєв

Ударні формування на території білорусі на сьогодні не виявлені - Наєв

Укрінформ
Ударних формувань на території білорусі наразі не виявлено, росія використовує інфраструктуру республіки як місце підготовки і відновлення свого особового складу.

Про це сказав командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв в інтерв'ю РБК-Україна, повідомляє Укрінформ.

"Питання можливого повторного наступу росії з боку білорусі детально вивчаються. І всі можливі варіанти подальшого перебігу подій аналізуються та прогнозуються постійно. Станом на сьогодні можна констатувати, що ударних ворожих формувань з боку білорусі не виявлено. Наразі військову інфраструктуру рб – полігони, польові навчальні центри тощо – росія використовує виключно як місця підготовки, злагодження та відновлення особового складу", - зазначив Наєв.

За його інформацією, сформовані на території білорусі російські підрозділи відправляють ешелонами на Схід і Південь України. 

Щодо білоруських підрозділів, які дислоковані вздовж українського кордону, то вони, за словами командувача ОС, ударного потенціалу не мають і можуть здійснювати лише оборонні операції на власному кордоні. 

Читайте також: Верховний комісар ООН з прав людини презентував звіт про грубі порушення у білорусі

"Зараз бойові спроможності білоруських збройних сил оцінюються як низькі. Але наша розвідка продовжує роботу для того, щоби своєчасно виявити зміни в обстановці", - сказав він.

Командувач Об’єднаних сил нагадав, що у жовтні минулого року військово-політичне керівництво рф прийняло рішення про розгортання на території білорусі регіонального угруповання військ "союзної держави". Офіційно росія заявила про розміщення 9 тисяч військовослужбовців.

Зараз, за словами Наєва, наземний російський компонент налічує понад 4 тисячі осіб – це переважно мобілізовані громадяни рф, які проходять тримісячний курс підготовки у складі підрозділів територіальних військ росії під керівництвом білоруських інструкторів. Надалі вони переміщуються назад до росії для ведення бойових дій на території України.

Як повідомляв Укрінформ, російські війська 24 лютого 2022 року відкрито вторглися в Україну, зокрема з території білорусі, яка фактично надала свою територію країні-окупанту як військову базу, зокрема для завдання по Україні ракетних та авіаційних ударів.

10 жовтня 2022 р. олександр лукашенко заявив, що домовився з путіним про розгортання "спільного регіонального угруповання військ" через нібито високий рівень загроз "на західних кордонах союзної держави".

Фото: Командування Об'єднаних Сил ЗС України

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-