У ЄС представили космічну стратегію у сфері безпеки й оборони

У ЄС представили космічну стратегію у сфері безпеки й оборони

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель представив сьогодні першу Європейську космічну стратегію у сфері безпеки й оборони, яка передбачає захист космічних об’єктів та мереж Євросоюзу, захист його інтересів у космосі та сприяє цілям у посиленні своїх геополітичних позицій у світі та у зміцненні стратегічної автономії.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Єврокомісії.

«Сьогодні Європейська комісія та високий представник ЄС вперше представили комунікацію (робочий документ ЄК – ред.) щодо Європейської космічної стратегії в сфері безпеки й оборони… Стратегія прийнята на виконання положень Стратегічного компасу Євросоюзу, що був ухвалений менше року тому та який визначає космос, разом із кібернетичним та морським простором, стратегічними просторами конкурентної боротьби, які потребують заходів з підтримання безпеки», - йдеться у документі.

Нова стратегія, зокрема, визначає існуючі загрози у космічній сфері, включаючи спроможності, що можуть використовуватися проти космічних об’єктів, відповідні ризики для існування космічних систем та їх наземної інфраструктури. Для досягнення спільного розуміння таких загроз у всіх країнах-членах високий представник ЄС щорічно готуватиме закриту доповідь щодо існуючих космічних загроз, яка узагальнюватиме розвідувальні дані від країн-членів та міститиме рекомендації для всіх членів ЄС щодо реагування на такі ризики.

Стратегія пропонує також додаткові заходи із посилення стійкості та захисту космічних систем та послуг в межах ЄС. Для їх реалізації Європейська комісія запропонує нове законодавство у сфері космосу та створить Центр обміну та аналізу інформації (Information Sharing and Analysis Centre – ISAC).

Єврокомісії також запропоновано розпочати підготовку заходів, що мають забезпечити довгостроковий доступ ЄС до космічного простору, з урахуванням відповідних потреб у сферах безпеки й оборони.

Читайте також: Єврокомісія оголосила конкурси проєктів для українських бізнесменів на €7,5 мільйона

Згадані заходи мають посилити технологічний суверенітет ЄС, зокрема, за рахунок зменшення різних напрямків стратегічної залежності ЄС та постачання технологій і матеріалів для забезпечення потреб безпеки та оборони. Цю роботу Єврокомісія буде здійснювати у тісній координації з Європейським космічним та Європейським оборонним агентствами.

Як повідомлялося, після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну ЄС прийняв так званий Стратегічний компас - доктринальний документ, який визначає головні пріоритети ЄС у сфері безпеки й оборони. Зокрема, цей документ визначає космос як стратегічно важливий простір для безпеки та конкурентоспроможності об’єднаної Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-