росія використовує дезінформацію як частину війни - експерти

росія використовує дезінформацію як частину війни - експерти

Фото
Укрінформ
Для росії використання інструментів дезінформації є частиною ведення війни.

Таку думку висловила голова Української фундації безпекових студій Юлія Каздобіна під час круглого столу на тему: «Дезінформація. Наративи. Як кремль та російські медіа виправдовують воєнну агресію щодо України» в Укрінформі.

"Вони (росіяни - ред.) ці інструменти використовують, і власне вони їх використовують як частину війни. А війна є динамічним процесом. І коли виникає потреба, вони вигадують або чергову брехню, або роблять якісь вкиди, що допомагають ослабити Україну, ослабити підтримку України з боку закордонних партнерів", - зазначила Каздобіна.

Читайте також: У МКІП розповіли, коли очікують конкретних рішень від партнерів у боротьбі з пропагандою рф

За її словами, прикладом цього є нещодавня кампанія рф щодо неправильного використання Україною західної зброї, а також про наміри України використати "брудну бомбу". Вона зазначила, що це є прикладами тактичного використання дезінформації в процесі війни.

Співзасновниця проєкту StopFake Ольга Юркова зауважила, що, починаючи з 2014 року, а може і раніше, рф просувала про Україну наративи, які дискредитують український уряд, українські реформи та інституції, відносини України із Заходом, а також наративи щодо розпаду України на частини та про неспроможність України як держави.

"З 24 лютого почалося повномасштабне вторгнення, і власне з простого просування наративів ця дезінформація перетворилася на повноцінну пропаганду воєнного часу, головна мета якої - перемогти у війні. І тут ключова різниця", - вважає Юркова.

Читайте також: У росії хочуть встановити кримінальне покарання за «русофобію»

Науковий співробітник Atlantic Council Роман Осадчук зазначив, що після початку повномасштабного вторгнення рф використовує такі підходи з розповсюдження дезінформації: побудова наративів на тому, що було раніше; спустошення інформаційного поля; підробка інформаційних матеріалів та документів; будування дезінформації на специфічній аудиторії.

Виконавчий директор Інституту постінформаційного суспільства Дмитро Золотухін наголосив, що розвінчання усієї дезінформації, яку розповсюджує рф, є дуже непростим завданням.

"Люди перестають звертати увагу на факти, перестають звертати увагу на аргументи, їм нецікаво читати великі розслідування. Зростання відвідуваності та споживання інформації з такої платформи як Телеграм за останні 12 місяців просто екстенсивне. Я не думаю, що ми можемо боротися з цим. Це цунамі, його не можна зупинити", - додав Золотухін.

Як повідомлялося, у МКІП запропонували нову форму для партнерства на світовій арені - «інформаційний Рамштайн», що має об'єднати Європу, США та Україну в протидії пропаганді рф.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-