Битва за Україну. День триста шістдесят п’ятий

Битва за Україну. День триста шістдесят п’ятий

Укрінформ
Країни G7 збільшили свої зобов'язання з підтримки України на 2023 рік з $32 млрд  до $39 млрд. Почалося засідання Генасамблеї ООН, де голосуватимуть за українську Формулу миру

Ми зібрали для вас інформацію про триста шістдесят п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці  23 лютого 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

-   У п’ятницю, 24 лютого, відбудеться пресконференція Президента України Володимира Зеленського «Лютий. Рік незламності». Час та місце заходу не розголошуються.

-   За словами Ганни Маляр, заступниці міністра оборони, ЗСУ здобули 10 найбільших перемог: оборона Києва, Чернігова, Сум та Харкова у лютому-квітні 2022 року; масовий спротив населення росіянам на тимчасово окупованих територіях; знищення ракетного крейсера “Москва” у квітні; вигнання росіян з острова Зміїний у червні; знищення логістики окупантів на півдні та сході України у червні та серпні; вигнання росіян з Харківщини у вересні-жовтні; вигнання ворога з Херсонщини у вересні-жовтні; успішні дії української системи протиповітряної оборони з жовтня 2022 року до лютого 2023 року; стримування російського наступу на сході України з грудня 2022 року до лютого 2023 року.

-   У Нью-Йорку розпочалося засідання Генеральної Асамблеї ООН, на якому відбудеться голосування за українську Формулу миру. В екстреній спеціальній сесії Генасамблеї беруть участь дипломати зі 193 країн-членів ООН.

-   Рада Європи у своїй заяві засуджує агресію росії та підтверджує непохитну підтримку України, її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності в межах міжнародно визнаних кордонів та наголошує, що без здійснення правосуддя не може бути тривалого миру.

-   Країни Великої сімки (G7) збільшили свої зобов'язання з фінансової підтримки України на 2023 рік з $32 млрд  до $39 млрд. Про це йдеться в опублікованій у четвер заяві міністрів фінансів G7.

-   Верховна Рада схвалила запровадження економічних санкцій проти всіх фінансових установ рф.  

ЦИТАТИ ДНЯ

Ріші Сунак, прем'єр-міністр Британії: «Я згоден з генсеком НАТО, що Україна стане членом Альянсу. Ми маємо переконатися, що є план для продовження підтримки України не тільки зараз, а й у довгостроковій перспективі».

Єнс Столтенберг, Генеральний секретар НАТО: «Західні поставки боєприпасів не є достатніми на поточному рівні, оскільки їхнє застосування набагато інтенсивніше. Єдиний спосіб зберегти нашу підтримку України – це робити те, що ми почали робити зараз, а саме взаємодіяти з оборонною промисловістю, щоб переконатися, що союзники підписують довгострокові контракти».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

-   У тимчасово окупованому Маріуполі 23 лютого зафіксували три вибухи, влучання по ворогу були на території меткомбінату ім. Ілліча та в районі аеропорту - Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

-   У зв’язку із провалом наступу та значними втратами у живій силі під Вугледаром особовий склад добровольчого, так званого козачого загону, який був приданий 155-й бригаді морської піхоти тихоокеанського флоту рф, відмовляється від подальшої участі у наступальних діях – Генштаб.

-   Упродовж минулої доби Сили оборони України на півдні виконали 160 вогневих завдань, знищили 13 росіян, а на Кінбурнській косі ліквідували ворожу РСЗВ «Град» - ОК «Південь».

-   У районі Вугледара та Мар'їнки 22 лютого Збройні Сили України знищили 14 танків, 17 бойових машин піхоти та три багатоцільові броньовані транспортери російських окупантів - Генштаб

-   В районі кордону із Чернігівською областю зафіксували рух колон військової техніки без знаків розпізнавання та живою силою, одягненою у піксель, схожий на форму ЗСУ – ОК «Північ».

-   Сили протиповітряної оборони України збили російський безпілотний літальний апарат у Київській області - Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ

***

-   Від початку повномасштабної збройної агресії ворогом завдано майже 5 тисяч ракетних і майже 3,5 тисячі авіаційних ударів, загарбники завдали майже 1,1 тисячі ударів із застосуванням безпілотників - Олексій Громов, заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ

-   Від початку повномасштабного російського вторгнення з ворожого полону вдалося визволити 1 863 особи - Артем Дехтяренко, речник Служби безпеки України

-   Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний призначив колишнього генпрокурора Юрія Луценка командиром взводу ударних безпілотних авіаційних комплексів - Лариса Сарган, прессекретарка Луценка

***

-   Окупанти вдарили по Куп‘янському району, попередньо, ракетою С-300. Є влучання в адміністративну будівлю. Поранення отримав цивільний чоловік, під завалами наразі перебувають мінімум двоє людей - Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

-   російські загарбники минулої доби  71 раз обстріляли Херсонську область, загинули 2 людей – ОВА

НОВИНИ: УКРАЇНА

-   У здатності України відбити напад російської федерації впевнені 82% українців. Про це свідчать результати опитування, проведеного Gradus Research до роковин повномасштабної війни. Однаково вірять в перемогу українці незалежно від віку, статі та місця проживання», - йдеться в дослідженні.

***

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес приїхав з неоголошеним візитом до Києва. Прем’єр-міністр Іспанії відвідав Бучу та Ірпінь. Іспанський прем`єр зустрінвся із Президентом Володимиром Зеленським.  Головне з пресконференції:

-   Українські військові в Іспанії вже тренуються на танках Leopard. Їх передання Україні буде синхронізовано із завершенням навчань - Педро Санчес

-   Президент Зеленський розцінює як позитивний сигнал те, що Китай почав на міжнародному рівні порушувати тему війни Росії проти України, проте поки що жодної конкретики про "мирний план" Китаю немає.

-   Ми надішлемо Україні шість танків Leopard 2A4 і в найближчі тижні подивимося, чи можемо збільшити цю цифру до десяти – прем’єр-міністр Іспанії

-   Президент Зеленський наголошує, що тиснути на Україну у питанні щодо можливих переговорів чи домовленостей з росією неможливо і не має сенсу.

-   Іспанія виділить 4,4 млн євро на ініціативу Grain from Ukraine разом із Всесвітньою продовольчою програмою - прем’єр-міністр Іспанії

***

-   Міністр культури Франції Ріма Абдул-Малак прибула 23 лютого з першим візитом до України. Міністр заявила, що Франція зацікавлена у проведенні ініційованого Україною "Інформаційного Рамштайну".

-   Національне агентство з питань запобігання корупції внесло французьку корпорацію “Ашан” у перелік міжнародних спонсорів війни – НАЗК.  Підставою стало те, що під час повномасштабного вторгнення росії в Україну компанія відмовилася від бойкоту держави-терориста, а також не закрила свій бізнес в російській федерації.

-   Верховна Рада у четвер ухвалила рішення відсторонити позафракційного народного депутата Гео Лероса від участі в пленарних засіданнях. За словами Лероса, його відсторонили через його критику на адресу глави Офісу Президента Андрія Єрмака.

-   Верховна Рада ухвалила закон, який запроваджує механізм компенсації за зруйноване та пошкоджене внаслідок російської агресії в Україні житло. Закон не поширюватиметься на об’єкти, що на дату введення воєнного стану були на тимчасово окупованій території.

-   Нардеп від "Слуги народу" Олександр Трухін, який 22 лютого пішов на угоду зі слідством і визнав свою провину в пропозиції хабаря, написав заяву про складання депутатського мандату, ВР підтримала припинення повноважень нардепа Трухіна - Ярослав Железняк, народний депутат/

-   Угорський міністр закордонних справ міг би зробити набагато більшу послугу людству, якби перестав підігрувати росії. Лише в мріях окремих угорських політиків можливі переговори щодо України без самої України - Олег Ніколенко, речник МЗС. Ніколенко зауважив, що Угорщина «знаходиться не в тій позиції, аби вирішувати, коли мають починатися мирні переговори». Очільник МЗС Угорщини Петер Сіярто 22 лютого наголосив на необхідності прямих переговорів президента США Джо Байдена та путіна з метою закінчення війни.

***

-   Банк Естонії у рамках партнерського проєкту передав Нацбанку України додаткові 140 550 євро від продажу монетних карток із монетою номіналом 2 євро, яка присвячена Україні та її свободі - ERR. Із моменту випуску наприкінці листопада минулого року було придбано понад 35.

-   Державна служба з безпеки на транспорті (ДСБТ) у 2022 році видала понад 13 тис. ліцензій на вантажні перевезення та забезпечила 33,5 млн грн надходжень до бюджету - Євген Зборовський, голова служби.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

-   У США продовжуються обговорення питання передачі Україні бойових літаків четвертого та п'ятого поколінь - Вікторії Нуланд, заступниця держсекретаря.

-   Британія може запропонувати Україні більше танків на додаток до 14 вже обіцяних, але це залежатиме від оборонних потреб країни -  Бен Воллес, міністр оборони Великої Британії. Бойові танки Challenger 2 можуть почати надходити в Україну уже навесні. Британія збільшує виробництво зброї на своїх підприємствах, аби поповнити власні запаси та продовжити підтримувати Україну.

-   Фінляндія передасть Україні три своїх танки Leopard 2 у рамках тринадцятого пакета військової допомоги для України - міноборони Фінляндії. Фінляндія також допоможе з навчанням екіпажів. Загальна вартість 13-го пакета складає понад 160 млн євро.

-   Міністр оборони Швеції Пол Йонсон заявив, що країна готова відправити в Україну частину своїх бойових танків Leopard - Sky News. В парламенті Швеції зростає підтримка надання Україні додатково танків Leopard, з 120, які є у країни.

-   Європейська комісія схвалила офіційну пропозицію продовжити дію автономних торгових заходів для України ще на один рік - Юлія Свириденко, перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України.  Український бізнес зміг збільшити під час війни експорт до Євросоюзу, який у 2022 році склав 27,9 млрд доларів, що становить 63% від всього українського експорту минулого року. Також Уряд Великої Британії офіційно заявив про намір продовжити дію угоди, яка передбачає скасування ввізних мит і тарифних квот в двосторонній торгівлі.

-   У штаб-квартирі ОБСЄ у віденському конгрес-центрі Гофбург у четвер розпочалася дводенна зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ. Вперше після повномасштабного вторгнення рф в Україну участь у зустрічі беруть делегати держави-агресора рф та співагресора білорусі.

-   Адміністрація Байдена розглядає можливість оприлюднення розвідданих, які свідчать про те, що Китай зважує, чи варто постачати зброю росії для підтримки її війни проти Україні – WSJ.  Американська сторона вже кілька разів зверталася в закритому режимі до Китаю з цього приводу та узгоджувала свою позицію із союзниками по НАТО.

-   Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що його міністерство готує візит прем'єр-міністра Віктора Орбана до України.

-   Молдова спростувала заяву міноборони росії про те, що Україна нібито готує провокації із вторгненням у Придністров'я - пресслужба уряду Молдови. У російському відомстві стверджують, що як привід для вторгнення української армії планують інсценувати нібито наступ російських військ із території Придністров'я.

ВОРОГ

-   Президент країни-агресора путін у своєму привітанні на «День захисника Вітчизни» 23 лютого, розказував про поставки армії новітнього озброєння, включаючи пускові установки ракетного комплексу "Сармат" із новою важкою ракетою – Meduza.

-   Літак Су-25 впав у Валуйському окрузі Бєлгородської області, пілот загинув – міноборони рф.

-   Самопроголошений "президент" білорусі лукашенко заявив, що не помічає концентрації українських військ для нападу на його країну - ЗМІ. 16 лютого лукашенко заявив, що білоруська армія долучиться до російської у війні проти України тільки в разі прямого нападу на Білорусь.

-   Мінфін росії визнав аукціон з розміщення облігацій федеральної позики з погашенням у липні 2036 року таким, що не відбувся. У міністерстві заявили, що так сталося через відсутність заявок за "прийнятними рівнями цін" – ЗМІ. Востаннє аукціон із розміщення держборгу не відбувся 21 вересня 2022 року.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-