За рік війни в Україні загинули понад 9,6 тисячі цивільних, серед них - 461 дитина

За рік війни в Україні загинули понад 9,6 тисячі цивільних, серед них - 461 дитина

Інфографіка
Укрінформ
За рік війни в Україні загинули 9655 цивільних, серед них - 461 дитина, правоохоронці зафіксували 952 випадки застосування росією заборонених касетних мін, хімічних і запалювальних боєприпасів.

Про це повідомив у Фейсбуці генпрокурор Андрій Костін, передає Укрінформ.

"За цей час окупанти скоїли понад 68 тис. воєнних злочинів. Зареєстровано 952 факти застосування заборонених касетних мін, хімічних, касетних і запалювальних боєприпасів”, - написав він.

За інформацією генпрокурора, за рік загинуло 9 тис. 655 цивільних, серед них 461 дитина. Не менше 16 тис. дітей примусово вивезли у росію та білорусь.

“Ми свідомі, що реальна цифра набагато більша”, - додав Костін.

Також, за його інформацією, за цей час зруйновано понад 81 тис. об’єктів цивільної інфраструктури, серед них понад 62 тис. житлових будинків. Це найпоширеніший тип російських злочинів.

У період з жовтня 2022 р. по лютий 2023 р. 77% ударів прийшлося на об’єкти критичної інфраструктури. Очевидно, це свідома тактика ворога, вважає генпрокурор.

Костін зазначив, що від війни страждає і навколишнє середовище. Фахівці оцінюють шкоду в понад 46 млрд доларів, наслідки у Європі відчуватимуть десятиліттями.

Читайте також: росія з жовтня завдала 255 ракетних ударів по 112 енергооб'єктах України - генпрокурор

“З початку війни оголосили підозру 915 особам, причетним до злочинів країни-агресора. Засуджено 26, з них 11 – заочно. Хочу пояснити мету процедури. Навіть якщо ми не можемо заарештувати злочинця зараз, заочний вирок українського суду відкриває перспективи розшуку та затримання при будь-якій спробі залишити межі рф. Також не виключаємо, що повоєнна російська влада співпрацюватиме з міжнародним правосуддям і видаватиме злочинців”, - поінформував генпрокурор.

За його словами, окрема категорія злочинів стосується посягання на основи нацбезпеки, це державні зрадники і колаборанти. "Ми розглядаємо 16 800 таких злочинів. Оголошено підозру 2 932 особам, 489 засуджено, серед них – народний депутат, 12 депутатів місцевих рад і мерів, 115 правоохоронців”, - додав посадовець.

Наразі правоохоронці розшукують та конфісковують майно пособників російської агресії. Станом на зараз в Україні заарештовано 48 млрд грн активів російських компаній та олігархів. 30 млрд грн передано в управління АРМА. В дохід держави перейшли активи трьох олігархів, безпосередньо причетних до фінансування війни.

Читайте також: Воєнні злочини рф: результати розслідування МКС будуть цьогоріч - Костін

“Викриваємо тих, хто намагається незаконно збагатитись під час війни. За 2022 р. маємо 7 100 кримінальних проваджень, пов’язаних з корупцією. Засуджено 610 корупціонерів. Лише за лютий 2023 р. проведено 65 обшуків і оголошено про підозру низці топпосадовців. Серед них – колишні заступник міністра оборони і ексголова Міненерговугілля, перший заступник голови правління ПАТ «Укртатнафта», т.в.о. голови департаменту Міноборони, керівництво Держмитслужби і податкової Києва, заступник голови Сумської ОВА”, - нагадав генпрокурор.

Костін висловив подяку прокурорам, які “попри виклики сумлінно виконують свою роботу, координуючи органи правопорядку, представляючи інтереси держави в судах і документуючи російські злочини”.

Він зазначив, що серед тих, хто захищає країну зі зброєю у руках - 258 прокурорів.

Як повідомляв Укрінформ, генпрокурор Андрій Костін заявив, що створення спецтрибуналу для засудження злочину агресії росії підтримують більше 20 країн.

Фото: Андрій Костін (Фейсбук), АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-