Україна в ОБСЄ: Рішення про вторгнення було катастрофою для рф, але кремль ще не визнав це

Україна в ОБСЄ: Рішення про вторгнення було катастрофою для рф, але кремль ще не визнав це

Укрінформ
Рішення розпочати повномасштабне вторгнення в Україну стало стратегічною катастрофою для російської федерації, але кремль поки відмовляється це визнавати і продовжує війну, не шкодуючи людських життів.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила заступниця постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Наталія Костенко під час засідання Форуму з безпекового співробітництва ОБСЄ у середу у столиці Австрії.

"Зараз, через рік (після повномасштабного вторгнення рф в Україну – ред.), ми можемо з гордістю сказати, що, попри значну військову перевагу, росія не змогла досягти своїх ключових цілей. Україна не капітулювала за три дні, як цього очікував кремль. Україна реалізувала своє законне право на самооборону відповідно до статті 51 Статуту ООН", - заявила вона.

Читайте також: Литва бойкотуватиме зимову сесію ПА ОБСЄ через участь росіян

Костенко наголосила, що українські військові не лише зупинили вторгнення, "а й змогли звільнити майже половину нещодавно окупованих територій завдяки успішним контрнаступам". " І ми продовжуємо боротися і ми переможемо", - додала вона.

Заступник глави української місії в ОБСЄ поінформувала, що російські війська продовжують спроби захопити всю територію Донецької та Луганської областей, а також просунутися на півдні України. Однак, навіть маючи перевагу в живій силі та кількості військової техніки, "російські війська не в змозі досягти своїх цілей і продовжують зазнавати значних втрат".

На цьому тлі було вказано на те, що з початку вторгнення рф вже втратила понад 145 тис. військовослужбовців, 3 334 танки, 6 569 бронемашин, 2 345 одиниць артилерії та 471 РСЗВ, 299 літаків та 287 вертольотів – більше, ніж у будь-якій іншій війні, яку вела вона або Радянський Союз після 1945 року.

Читайте також: У штаб-квартирі ОБСЄ відкрилася виставка про російську війну

"Ці цифри доводять, що рішення розпочати вторгнення стало стратегічною катастрофою для російської федерації. Ймовірно, кремлю потрібно більше часу, щоб визнати це. Поки ж російська федерація не змінила своїх планів щодо знищення України і продовжує війну, не шкодуючи ні сил, ні людських життів", - заявила Костенко.

Вона також вказала на те, що за останній рік стало зрозуміло, що "якщо російська військова машина не буде розгромлена на полі бою в Україні, то вона незабаром стане серйозною військовою загрозою для своїх сусідів, включаючи всю Європу". І саме тому "перемога України є такою важливою для європейської та глобальної безпеки".

"Чим швидше і більше військової допомоги отримає Україна, зокрема артилерії та боєприпасів, танків, ракет дальнього радіуса дії та винищувачів, тим швидше війна завершиться справедливим і довготривалим миром", - наголосила заступник глави української місії в ОБСЄ.

Читайте також: В ОБСЄ пройде спеціальне засідання Постійної ради у зв’язку з роковинами війни

Вона додала, що жорстокий напад росії на Україну та весь базований на правилах світовий порядок зруйнував глобальну безпеку і поставив під загрозу всі нації. "Ця війна має завершитися тріумфом міжнародного права та Статуту ООН. Щоб відновити справедливість для України, Європи та всього світу", - наголосила Костенко.

Як повідомлялося, після восьми років ведення гібридної війни проти України 24 лютого 2022 року російська федерація відкрито вдерлася в Україну. За майже рік війни Сили оборони України завдали великих втрат агресору, знищивши понад 145 тис. російських загарбників.

Фото: crisisgroup.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-