Відеофейк: Україна збудує концентраційні табори для полонених росіян

Відеофейк: Україна збудує концентраційні табори для полонених росіян

Фактчек
Укрінформ
Роспроп підробив випуск національного телемарафону

«Україна збудує концентраційні табори для росіян», «Верховна Рада готує «закон» про відправку російських військових до трудових таборів» – з такими заголовками поширюють повідомлення кремлівські ЗМІ та  проросійські телеграм-канали.

Пропагандисти будують ці повідомлення на нібито кадрах з національного телемарафону. На короткому відео український громадський діяч Дмитро Корчинський, розповідає, що люди з окупованих територій після їх звільнення повинні пройти перевірку у фільтраційних таборах. У правому нижньому куті додаються назва теми  «Концтабори для росіян» та «біжучий рядок» із «новиною» про те, що «У Верховній Раді розглянуть питання про трудові табори для російських окупантів».

Це фейк – такого відео ніколи не існувало. Відеоролик з Дмитром Корчинським було взято з його інтерв'ю проросійському каналу «112», який належав державному зраднику Віктору Медведчуку. Оригінальне відео датоване груднем 2017 року.

Корчинський не є посадовцем чи народним обранцем і його слова не є позицією держави, а лише його особистою думкою.

У підробленому відео також є кадри з телеведучою випуску новин ТСН Наталею Островською.

Але ТСН – це продукт каналу «1+1», а «біжучий рядок» на темно-синьому фоні використовується в оформленні телеканалу «Рада». У даному випадку використано випуск новин телемарафону від 15 лютого 2023 року біля 16:00, коли був час телеканалу «Рада», – можна побачити у фейковому відео та оригінальній трансляції «біжучий рядок» із заявою міністра фінансів Швеції Свантессон про те, що ЄС боротимуться з обходом росією санкцій, та новиною про наступ росії на сході України.

Звісно, й на офіційному сайті Верховної Ради немає жодного законопроєкту, який запроваджував би для військовополонених росіян трудові чи концентраційні табори.

Україна дотримується норм Женевської конвенції Для полонених окупантів створений спеціальний табір, де вони живуть та працюють, їх годують, надають необхідну медичну допомогу. Крім того, за роботу вони навіть отримують гроші.

Андрій Оленін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-